Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę pszenną przesiewamy do misy i mieszamy z mąką żytnią. Mąki mieszamy z drożdżami i solą. Dodajemy miód. Powoli wlewamy letnią, lecz nie gorącą wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto. Kontrolujemy jego konsystencję. Ciasto powinno być zbite i lepkie.
wyrastanie
wyrastanie
2. Po kilku minutach zwilżamy dłonie wodą i przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej pergaminem. Mokrą ręką wyrównujemy wierzch ciasta (dzięki temu się nie będzie lepić) i posypujemy płatkami żytnimi. Keksówkę owijamy w czystą ściereczkę i wstawiamy na noc do lodówki.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Rano ciasto będzie wyrośnięte. Wyjmujemy je z lodówki i zostawiamy w cieple na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Wkładamy keksówkę i pieczemy chleb przez 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy chleb z formy i studzimy przed krojeniem.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 10 godz 40 min
Czas wyrastania: 10 godz
Czas wypieku: 40 min