Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, mieszamy z otrębami, solą i drożdżami. Wlewamy letnią wodę (o temperaturze 35-38 stopni) i zaczynamy wyrabiać ciasto. Po 5 minutach, gdy ciasto będzie elastyczne i odchodzić od ręki, dzielimy je na 4 lub 8 części (u mnie 4).
formowanie
1 min
formowanie
2. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę, przeciągając dłonią ciasto w stronę środka i kładąc ją złączeniem ku dołowi na pergaminie.
wyrastanie
600 min
wyrastanie
3. Uformowane bułeczki na papierze do pieczenia kładziemy na dodatkowej desce/talerzu, przykrywamy ściereczką lub folią i wkładamy na 10 godzin (na noc) do lodówki. Rano, 30 minut przed pieczeniem wyciągamy bułeczki z lodówki.
pieczenie
17 min
pieczenie
4. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Bułeczki można naciąć tępą stroną noża, nie jest to jednak konieczne. Bułki pieczemy przez 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy jeszcze 10-12 minut. Gotowe studzimy na kuchennej kratce lub podajemy jeszcze ciepłe na śniadanie.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej