Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Zagniataj kilka minut. Ciasto powinno mieć elastyczną konsystencję.
formowanie
formowanie
2. Wyłóż zagniecione ciasto na blat, uformuj z ciasta rulon i pokrój na 4 równe części. Z każdej części uformuj kulkę i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
wyrastanie
wyrastanie
3. Przykryj je materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na noc (ok. 8 godzin).
pieczenie
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz ok. 15 minut aż bułeczki zbrązowieją.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 8 godz 15 min
Czas wyrastania: 8 godz
Czas wypieku: 15 min