Przepisy na chleby nocne cieszą się całkiem sporym zainteresowaniem wśród początkujących domowych piekarzy, ale także zabieganych czytelników. To niezwykle sprytny sposób, wystarczy wieczorem przygotować ciasto chlebowe i wstawić je na noc do lodówki. Rano doprowadzamy ciasto do temperatury pokojowej i wstawiamy do pieca 🙂
Do tej pory przepisy na chleby nocne uwzględniały głównie wyrastanie ciasta, a następnie pieczenie w formie keksówce. Uznałam jednak, że równie dobrze można wyrobione ciasto uformować w kulę i przełożyć do wiklinowego koszyka. Rano wystarczy przerzucić ciasto na blachę, naciąć i wyjdzie z tego efektowny chleb okrągły.
Więcej przepisów na chleby nocne
Kiedy ten nocny chleb zostanie szybko zjedzony, to szybko weźcie sie na uniwersalny chleb pszenny z tego przepisu. Dla nocnych marków mam też pomysł na nocny chleb ze szparagami.
Pytanie o pieczenie domowego chleba
A jeśli macie pytania, to zadajcie je w komentarzu pod przepisem. Możecie też napisać, jak smakowały Wasze domowe wypieki 🙂
Czy istnieje taki przepis na taki chleb nocny bez zagniatania ale na zakwasie?
Mamy np takie:
Dodatkowo, każdy chleb na zakwasie na można na ostatnie wyrastanie wstawić do lodówki na noc.
Chlebek z mąki chlebowej 750 wyszedł jak z piekarni chrupiąca skórka
To najlepsza mąka do wypieku chleba, potwierdzam 🙂 Życzę smacznego!
Czy Chleb mozna przechowywac w lodowce owiniety folia spozywcza lub siatka foliowa? Nie chcialabym by ciasto przeszlo mocnym zapachem francuskich serow.
Można tak zrobić
Czy ciasto na chleb może leżeć więcej niż 10 godz. ? Jeśli tak to ile ?
Nie przekraczałabym 12-13 godzin.
Witam
Dziś rano upiekłam ten przepyszny chlebek. Po określonym czasie wkładam patyczek mokry,więc dodałam jeszcze 15 min pieczenia i wyszedł obłędny. Jedliśmy go praktycznie z samym masełkiem.
Dziś po południu zrobię chleb na zakwasie żytnim.
Dziękuję za wspaniały blog,smaczne przepisy i ciekawe pomysły,a także przydatne zagadnienia.
Pozdrawiam
Super!
a ile to jest drozdzy w gramach ?
Jakieś 2-3 g suszonych drożdży instant.
A jakbym go chciała zrobić w dzień to ile będzie wyrastał w ciepełku?
Wtedy dajemy 3 płaskie łyżeczki drożdży, chleb wyrasta 2 h 🙂
Wygląda na prosty, łatwy przepis. Wypróbuję.
Czekam na wrażenia 🙂
Tosiu masz pomyłkę w opisie.
Kategoria baza: zakwas żytni a chleb jest drożdżowy.
A tak poza tym to dzięki Tobie od miesiąca piekę chleb dla całej rodziny?
Ok, dzięki, już to poprawiam 🙂
I cieszę się, że chleby się udają! 🙂
A w zwykłym gazowym piekarniku jak go upiec
200 stopni przez 40 minut 🙂
Czy po wyjęciu z lodówki nie trzeba go „odgazować”…
Nie, w przypadku wyrastania ciasta w chłodnym miejscu, dodatkowe odgazowywanie nie jest koniecznie 🙂
jak piec bez termoobiegu?
Termoobieg podwyższa temperaturę o ok. 20 stopni, jeśli nie mamy go w piekarniku to po prostu pieczemy góra-dół. W tym przepisie jest on użyty na początku pieczenia po to, aby chleb był bardziej chrupiący 🙂
Hej. A czy mogę taki chleb nocny upiec na zakwasie?
Hej.
Tak, można tak zrobić, wystarczy przygotować ciasto jak w tym przepisie https://smakowitychleb.pl/okragly-chleb-na-zakwasie/ i po uformowaniu wstawić w koszyku (przykrytym) na noc do lodówki. Rano doprowadzić do temperatury pokojowej i piec 🙂
Jak długo piec taki z połowy porcji z przepisu?
Z połowy porcji będzie tak mały, że to chyba by nie miało sensu 🙂
Polecam jednak według przepisu, on naprawdę jest niewielki, a zawsze można jeszcze ewentualnie upieczony chleb zamrozić.
Zrobiony według przepisu 🙂 (mąka typu 450), upieczony rano na niedzielne śniadanko….. pychaaa
Pozdrawiam
Super, dzięki za komentarz 🙂
Wypróbowałam bo tak pięknie wygląda, ja jako początkujący piekarz. Zrobiłam na drożdżach świeżych. Jedynie musiałam jakiś błąd wykonać podczas wyrabiania, to właśnie moja słaba strona. Wydawało mi się jakby ciasto było za suche. A odważyłam mąkę idealnie, wodę też. Bo się zastanawiam jak się robi zaczyn to wodę bierze się z tej co jest podana w przepisie czy jeszcze dodaje się osobno? Muszę poćwiczyć wyrabiane. Ale ciasto urosło w lodówce a teraz się piecze 🙂
Tak, raczej do zaczynu się odejmuje ilość wody z przepisu, ale jeśli ciasto jest za suche, to zawsze warto wlać odrobiny wody więcej, aby ciasto było bardziej elastyczne. Musi być na tyle plastyczne by z niego uformować kulę z ciasta 🙂
Witam! A da się zrobić jakiś nocny chleb pełnoziarnisty lub razowy nie-pszenny?
Można, może Pani w naszym dziale w wypiekami drożdżowymi https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleby-pieczone-na-drozdzach-spozywczych/ wybrać tego typu chleb, który wpadnie w oko i można z nim postąpić wtedy podobnie jak w tym przepisie. Trzeba pewnie tylko zmniejszyć ilość drożdży:)
Czy można zastąpić drożdże instant zwykłymi?ile?jak piec w piekarniku bez termoobiegu?
Można, ja bym dała mniej więcej 8 g świeżych drożdży, czyli nawet mniej niż 1/10 klasycznej kostki 100 gramowej, ze świeżych drożdży trzeba oczywiście przygotować zaczyn. Dlaczego tak mało? Bo cała w tym rzecz, że chleb ten wyrasta powoli w lodówce, dlatego nie potrzebuje więcej drożdży. Nie chciałabym się niepotrzebnie powtarzać, więc w razie wątpliwości co do tego jak zrobić zaczyn mam przygotowany poradnik: https://smakowitychleb.pl/jak-zrobic-zaczyn-drozdzowy/
Bez termoobiegu pierwsze 10 minut pieczemy góra-dół w 220 stopniach, potem już w 200 stopniach jak w przepisie 🙂