Przepis

mieszanie składników
5 min
mieszanie składników

1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże i sól. Wlewamy powoli wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem.

formowanie
2 min
formowanie

2. Po ok. 5 minutach osiągamy elastyczną kulę z ciasta.

wyrastanie
600 min
wyrastanie

3. Koszyk wiklinowy wykładamy ściereczką i posypujemy mąką. Umieszczamy w koszyku ciasto (złączeniem ku górze), posypujemy odrobiną mąki i przykrywamy ściereczką. Wstawiamy na noc do lodówki (ok. 8-10 godzin). Następnego dnia wyciągamy koszyk z ciastem z lodówki i doprowadzamy do temperatury pokojowej (minimum 30 minut).

pieczenie
35 min
pieczenie

4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem i kostkami lodu (w miseczce ze stali nierdzewnej). Koszyk odwracamy dnem do góry, przerzucamy ciasto na blachę. Wierzch nacinamy według fantazji. Wstawiamy blachę z chlebem do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 10 minut w 240 stopniach. Następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i 200 stopni. Chleb dopiekamy jeszcze 25 minut.

Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Joanna 23 października 2024 o 01:30

    Czy istnieje taki przepis na taki chleb nocny bez zagniatania ale na zakwasie?

  • Teresa 26 listopada 2022 o 06:48
    Ocena:

    Chlebek z mąki chlebowej 750 wyszedł jak z piekarni chrupiąca skórka

  • Ola 4 października 2019 o 13:13

    Czy Chleb mozna przechowywac w lodowce owiniety folia spozywcza lub siatka foliowa? Nie chcialabym by ciasto przeszlo mocnym zapachem francuskich serow.

  • Olivia 13 września 2019 o 15:23

    Czy ciasto na chleb może leżeć więcej niż 10 godz. ? Jeśli tak to ile ?

  • Janina 12 lipca 2019 o 08:59

    Witam
    Dziś rano upiekłam ten przepyszny chlebek. Po określonym czasie wkładam patyczek mokry,więc dodałam jeszcze 15 min pieczenia i wyszedł obłędny. Jedliśmy go praktycznie z samym masełkiem.
    Dziś po południu zrobię chleb na zakwasie żytnim.
    Dziękuję za wspaniały blog,smaczne przepisy i ciekawe pomysły,a także przydatne zagadnienia.
    Pozdrawiam

  • Alicja 11 kwietnia 2017 o 08:28

    a ile to jest drozdzy w gramach ?

  • Monika 19 lutego 2017 o 10:20

    A jakbym go chciała zrobić w dzień to ile będzie wyrastał w ciepełku?

  • Ela 8 listopada 2016 o 13:37

    Wygląda na prosty, łatwy przepis. Wypróbuję.

  • Ula 7 listopada 2016 o 06:51

    Tosiu masz pomyłkę w opisie.
    Kategoria baza: zakwas żytni a chleb jest drożdżowy.
    A tak poza tym to dzięki Tobie od miesiąca piekę chleb dla całej rodziny?

  • Ewa 6 listopada 2016 o 23:32

    A w zwykłym gazowym piekarniku jak go upiec

  • Mario 22 stycznia 2016 o 14:42

    Czy po wyjęciu z lodówki nie trzeba go „odgazować”…

    • Tosia 23 stycznia 2016 o 18:46

      Nie, w przypadku wyrastania ciasta w chłodnym miejscu, dodatkowe odgazowywanie nie jest koniecznie 🙂

  • jola 18 grudnia 2015 o 00:08

    jak piec bez termoobiegu?

    • Tosia 18 grudnia 2015 o 09:40

      Termoobieg podwyższa temperaturę o ok. 20 stopni, jeśli nie mamy go w piekarniku to po prostu pieczemy góra-dół. W tym przepisie jest on użyty na początku pieczenia po to, aby chleb był bardziej chrupiący 🙂

  • Lila 6 listopada 2015 o 20:22

    Hej. A czy mogę taki chleb nocny upiec na zakwasie?

  • Jagoda 22 października 2015 o 12:21

    Jak długo piec taki z połowy porcji z przepisu?

    • Tosia 24 października 2015 o 20:24

      Z połowy porcji będzie tak mały, że to chyba by nie miało sensu 🙂
      Polecam jednak według przepisu, on naprawdę jest niewielki, a zawsze można jeszcze ewentualnie upieczony chleb zamrozić.

  • Karina 18 października 2015 o 13:20
    Ocena:

    Zrobiony według przepisu 🙂 (mąka typu 450), upieczony rano na niedzielne śniadanko….. pychaaa
    Pozdrawiam

  • Tysia 15 października 2015 o 09:30

    Wypróbowałam bo tak pięknie wygląda, ja jako początkujący piekarz. Zrobiłam na drożdżach świeżych. Jedynie musiałam jakiś błąd wykonać podczas wyrabiania, to właśnie moja słaba strona. Wydawało mi się jakby ciasto było za suche. A odważyłam mąkę idealnie, wodę też. Bo się zastanawiam jak się robi zaczyn to wodę bierze się z tej co jest podana w przepisie czy jeszcze dodaje się osobno? Muszę poćwiczyć wyrabiane. Ale ciasto urosło w lodówce a teraz się piecze 🙂

    • Tosia 15 października 2015 o 09:59

      Tak, raczej do zaczynu się odejmuje ilość wody z przepisu, ale jeśli ciasto jest za suche, to zawsze warto wlać odrobiny wody więcej, aby ciasto było bardziej elastyczne. Musi być na tyle plastyczne by z niego uformować kulę z ciasta 🙂

  • Magdalena 13 października 2015 o 22:52

    Witam! A da się zrobić jakiś nocny chleb pełnoziarnisty lub razowy nie-pszenny?

  • Agnieszka 13 października 2015 o 20:24

    Czy można zastąpić drożdże instant zwykłymi?ile?jak piec w piekarniku bez termoobiegu?

    • Tosia 13 października 2015 o 22:20

      Można, ja bym dała mniej więcej 8 g świeżych drożdży, czyli nawet mniej niż 1/10 klasycznej kostki 100 gramowej, ze świeżych drożdży trzeba oczywiście przygotować zaczyn. Dlaczego tak mało? Bo cała w tym rzecz, że chleb ten wyrasta powoli w lodówce, dlatego nie potrzebuje więcej drożdży. Nie chciałabym się niepotrzebnie powtarzać, więc w razie wątpliwości co do tego jak zrobić zaczyn mam przygotowany poradnik: https://smakowitychleb.pl/jak-zrobic-zaczyn-drozdzowy/
      Bez termoobiegu pierwsze 10 minut pieczemy góra-dół w 220 stopniach, potem już w 200 stopniach jak w przepisie 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej