Każdy czasem bywa leniwy, to nic złego! Tym bardziej, że lenistwo czy brak czasu niekoniecznie koliduje z wypiekiem domowego chleba. Wystarczy wieczorem przygotować ciasto drożdżowe, przełożyć je do formy i wstawić do lodówki. Rano wyciągamy formę, doprowadzamy ciasto do temperatury pokojowej i hop do piekarnika. Prawda, że to dziecinnie proste? Każdy leniuch sobie poradzi z takim przepisem 🙂
Do chleba nocnego tym razem dodałam jeszcze twaróg, w końcu leniwe kluseczki powstają właśnie z twarogu. Powolne wyrastanie ciasta w lodówce wpływa na skórkę chleba, która wyszła wyjątkowo chrupiąca.
W taki sam sposób można upiec chleb wykorzystując mąkę orkiszową jasną, zachęcam do leniwych eksperymentów 🙂
Więcej przepisów na chleby nocne
Jeśli lubicie ten sposób przygotowywania pieczywa, to upieczcie jeszcze nocny chleb ze szparagami. Polecam też nocny chleb okrągły.
Pytanie o pieczenie domowego chleba
A jeśli macie pytania, to zadajcie je w komentarzu pod przepisem. Możecie też napisać, jak smakowały Wasze domowe wypieki 🙂
Wasze komentarze