Leniwy chleb nocny
Każdy czasem bywa leniwy, to nic złego! Tym bardziej, że lenistwo czy brak czasu niekoniecznie koliduje z wypiekiem domowego chleba. Wystarczy wieczorem przygotować ciasto drożdżowe, przełożyć je do formy i wstawić do lodówki. Rano wyciągamy formę, doprowadzamy ciasto do temperatury pokojowej i hop do piekarnika. Prawda, że to dziecinnie proste? Każdy leniuch sobie poradzi z takim przepisem 🙂
Do chleba nocnego tym razem dodałam jeszcze twaróg, w końcu leniwe kluseczki powstają właśnie z twarogu. Dzięki niemu chleb jest miękki i wilgotny. Powolne wyrastanie ciasta w lodówce wpływa na skórkę chleba, która wyszła wyjątkowo chrupiąca.
W taki sam sposób można upiec chleb wykorzystując mąkę orkiszową jasną, zachęcam do leniwych eksperymentów 🙂
Więcej przepisów na chleby nocne
Jeśli lubicie ten sposób przygotowywania pieczywa, to upieczcie jeszcze nocny chleb ze szparagami. Polecam też nocny chleb okrągły.
Jak widać pieczenie chleba nie zawsze wymaga dużo czasu. Ten przepis na chleb nocny, wykorzystujący powolne wyrastanie w lodówce, zdecydowanie temu przeczy. Ty śpisz, a Twój chleb powoli wyrasta, żeby rankiem napełnić dom zapachem smakowitego chleba!
Pytanie o pieczenie domowego chleba
A jeśli macie pytania o leniwy chleb nocny czy inny rodzaj domowego pieczywa, to zadajcie je w komentarzu pod przepisem. Możecie też napisać, jak smakowały Wasze domowe wypieki 🙂