Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Wszystkie składniki (poza dodatkowymi 250 g mąki) połącz ze sobą w misce i pomieszaj drewnianą łyżką.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Przykryj miskę materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 3 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3.Po upływie tego czasu dosyp dodatkową część mąki z zagniataj aż uzyskasz jednolitą, odchodzącą od ręki konsystencję. Podziel ciasto na dwie części i z każdej uformuj długi rulon. Ułóż na obsypanej mąką, materiałowej szmatce. Boki szmatki zroluj do środka, tak aby stworzyły \"przegródkę\" na bagietkę (zdjęcie powyżej). Całość przykryj jeszcze jedną szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Przed końcem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Delikatnie zsuń bagietkę na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wsadź do piekarnika. Piecz przez ok. 25 minut aż zbrązowieje.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 1 ocen
Czas całkowity: 5 godz 25 min
Czas wyrastania: 5 godz
Czas wypieku: 25 min