Czy robiąc zakupy wybieracie produkty ekologiczne? Czasami warto pomyśleć o tym w jakich warunkach tworzone są kupowane przez nas produkty. Jeśli macie chwilę, a polecam poświęcenie jej na właśnie takie działania, przeczytajcie dokładnie etykiety, porównajcie je ze sobą i przede wszystkim wybierajcie świadomie.
Ekologiczne produkty mogą okazać się zdrowsze i lepsze od tych nieopatrzonych takim przymiotnikiem. Jednak nie należy ufać im bezgranicznie, nie zawsze kryje się za tym najlepsza jakość. Wszystko (a raczej większość) powinno się wyjaśnić po dokładnym przestudiowaniu etykiety.
Na rynku dostępnych jest wiele ekologicznych mąk. Można je kupić online lub znaleźć w ekologicznych sklepach (choć czasem występują nawet w większych supermarketach). Znajdziemy też nietypowe ekologiczne mąki, jaglaną, owsianą, czy gryczaną. Dwie z nich użyłam w dzisiejszym przepisie. Postawiłam też na znaną mi już od dawna mąkę pszenną pełnoziarnistą bio.