Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Na blacie lub w misce pomieszaj ze sobą mąkę, drożdże, sól i siemię lniane. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Dolewaj ją powoli, gdyż siemię lniane w miarę zagniatania i dolewania wody będzie pęcznieć, co może sprawić, że później ciasto będzie zbyt klejące. Zagniataj i dolewaj wodę aż ciasto będzie elastyczne i odchodzące od ręki. Od tego momentu intensywnie zagniataj jeszcze przez 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Prostokątną formę o długości ok. 15 cm wyłóż papierem do pieczenia. Umieść w środku ciasto, lekko uklep, przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 2-2,5 godziny.
pieczenie
pieczenie
3. Przed końcem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz chleb przez ok. 30 minut aż zbrązowieje z góry, a po wsadzeniu w niego wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto. Ostudź bochenek.
Smakowita
Ocena czytelników: 1 z 2 ocen
Czas całkowity: 2 godz 30 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 30 min