Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1.Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz 150 g mąki żytniej typ 720. Wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką, aby stworzyło lepką konsystencję przypominającą zakwas.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Odstaw miseczkę z mieszaniną w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 4 godziny.
wyrabianie
wyrabianie
3. Po upływie tego czasu dodaj do mieszaniny 150 g mąki żytniej typ 720 i zagnieć, aby stworzyło jednolitą konsystencję. Prostokątną formę do wypieków wysmaruj tłuszczem i obsyp naokoło otrębami/bułką tartą/mąką z pełnego przemiału, aby chleb nie przykleił się podczas pieczenia.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem jeszcze na 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
5.Piecz go w rozgrzanym wcześniej do 220 stopni piekarniku przez ok. 40 minut. Czas zależy od stopnia rozgrzania piekarnika, dlatego aby sprawdzić czy bochenek jest już gotowy, wsadź w niego wykałaczkę. Jeśli nie przyklei się do niej ciasto, wyjdzie sucha, oznacza to, że chleb jest już gotowy. Daj bochenkowi ostygnąć.
Smakowita
Ocena czytelników: 4.44 z 9 ocen
Czas całkowity: 13 godz 10 min
Czas wyrastania: 6 godz
Czas wypieku: 40 min