Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie
1. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz 150 g mąki żytniej typ 720 i soli. Wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką, aby stworzyło lepką konsystencję przypominającą zakwas.
pierwsze wyrastanie
240 min
pierwsze wyrastanie
2. Odstaw miseczkę z mieszaniną w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 4 godziny.
wyrabianie
2 min
wyrabianie
3. Po upływie tego czasu dodaj do mieszaniny 150 g mąki żytniej typ 720, sól i zagnieć, aby stworzyło jednolitą konsystencję. Prostokątną formę do wypieków wysmaruj tłuszczem i obsyp naokoło otrębami/bułką tartą/mąką z pełnego przemiału, aby chleb nie przykleił się podczas pieczenia.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
4. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem jeszcze na 2 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Piecz go w rozgrzanym wcześniej do 220 stopni piekarniku przez ok. 40 minut. Czas zależy od stopnia rozgrzania piekarnika, dlatego aby sprawdzić czy bochenek jest już gotowy, wsadź w niego wykałaczkę. Jeśli nie przyklei się do niej ciasto, wyjdzie sucha, oznacza to, że chleb jest już gotowy. Daj bochenkowi ostygnąć.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej