Jakiś czas temu nasza czytelniczka – Pani Katarzyna, napisała do nas z prośbą o żytni chleb na zakwasie. Z powodu choroby układu pokarmowego Pani Katarzyna nie może spożywać mąki pszennej, drożdży i cukru. Zdajemy sobie sprawę, że znalezienie w piekarni pieczywa, które na pewno nie zawiera tych dodatków może być trudne. Tym bardziej, że przecież kupowane przez nas bochenki nie mają zwykle etykiety wymieniającej wyczerpująco ich skład.
Przedstawiam propozycję, która usatysfakcjonuje nie tylko cierpiących na podobne dolegliwości. Pani Katarzyna wspominała, że wciąż poszukuje chleba, który jest lżejszy od typowych żytnich chlebów na zakwasie. Niestety tego typu wypieki zawsze będą nieco „ciężkie”, ale dzięki dodatkowi mąki żytniej typu 720 oprócz typu 2000 ten chleb jest nieco lżejszy. Chleb żytni na żytnim zakwasie to właściwie tylko mąka, sól i woda. Smakuje obłędnie, gdyż zakwas żytni z mąką tego samego rodzaju tworzą niezwykle zgrany duet. Żeby upiec ten chleb potrzebny jest aktywny zakwas żytni. Jeśli nie masz go w domu, a chcesz wyhodować samodzielnie swój zakwas, to tutaj znajdziesz mój poradnik Zakwas żytni – krok po kroku. Jeśli już masz wyhodowany zakwas żytni, a do tego dokarmiony i aktywny – możesz zaczynać!
Chleb jest soczysty w środku i ma pyszną chrupiącą skórkę. Zachęcamy Was – czytelników do nadsyłania nam kolejnych propozycji bochenków, które wam się marzą. W miarę możliwości postaramy się ustosunkować do Waszych próśb i opracować nowe przepisy. Pamiętajcie też o wypróbowaniu już przez nas zamieszczonych i ostatnio ogłoszonym konkursie, w którym wygrywacie nóż i deskę niezwykle pomocną przy krojeniu świeżych, jeszcze ciepłych bochenków.