Im dłużej piekę, tym chętniej eksperymentuję z nowymi smakami i wypiekami. Czasem jednak mam ochotę na najzwyklejszy chleb, bez zbędnych dodatków. Wiem też, że sporo czytelników poszukuje najłatwiejszych przepisów i taki też jest dzisiejszy przepis na prosty chleb razowy.
Czas na szybki i prosty chleb razowy.
Prosty chleb pszenny razowy (100%) gotowy już w 2,5 godziny!
Czy do składników można dodać np. Słonecznik ? Czy chlebek nie wyjdzie?
Można dodać dowolne ziarna bez szkody dla chleba.
Przepis rewelacyjny! Pyszny chleb ! Tylko juz wiem ze zamiast 1.5 łyżeczki soli , wezme 1 .
To jest najpiękniejsze w domowych wyrobach – możemy je wykonać dokładnie tak, jak nam odpowiada najbardziej 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Chlebek wychodzi bez problemu, dodałam trochę mąki zytniej 2000, oraz gryczanej.
I tu moje pytanie do autora, co zrobić aby chleb był bardziej wilgotny. Ponieważ po 3,4-ch robi się strasznie kruchy.
Być może dodanie mąki sprawiło, że w cieście było zbyt mało wody? Może też być to efekt dodania mąki bezglutenowej lub pieczenia z np termoobiegiem.
Jeśli chleb ma dłużej być świeży,ja dodaję trochę czynnego zakwasu + drożdże,wtedy sie nie kruszy nawet po 4 dniach 🙂
Magia zakwasu! Chleby z zakwasem zdecydowanie dłużej utrzymują akceptowalną świeżość.
W tym przepisie podaje Pani – „suszonych drożdży instant 3 łyżeczki”.
Ponieważ chciałam użyć świeżych drożdży proszę o informacje ile w gramach to te „3 łyżeczki”
Pozdrawiam.
3 łyżeczki w przeliczeniu na gramy to około 9g. W zaokrągleniu wyjdzie ok. 20g świeżych drożdży.
Proszę tylko pamiętać, że w przypadku użycia świeżych drożdży należy przygotować rozczyn.
Pozdrawiam 🙂
Proszę mi powiedzieć ile miodu dodać do chleba..bo w przepisie nie było zaznaczone.. pozdrawiam..
W ulepszonej recepturze zrezygnowałam z miodu. Ale może Pani dać łyżeczkę dla smaku.
Robiłam chleb z (wydaje mi się) tego przepisu, ale składniki nieznacznie się teraz różnią od poprzedniej wersji, mam zdjęcie na komputerze więc robię z tamtego przepisu. Można wiedzieć, skąd te zmiany?
Było zmieniane zdjęcie, a receptura ulepszana 🙂
Wczoraj zrobiłem swój pierwszy chleb wg tego przepisu. Nie wiedziałem, że to może być takie proste, a chleb wyszedł – jak dla mnie – super. Chciałem się uwolnić od tego naszpikowanego, watowatego badziewia, które przeważnie oferują w sklepach i ciągłego polowania na przyzwoitą grahamkę lub chleb razowy. Być może ten czas nadszedł.
Zrobiłem z mąki, której termin ważności upłynął pół roku temu, więc ze świeżej może być jeszcze lepszy 🙂
Chlebek pyszny a za drugim razem dodałam pestki dyni i słonecznika i jest jeszcze lepszy. Super
Wczoraj zrobiliśmy chleb wg. tego przepisu. Wydaje mi się, że proporcje były zgodne z przepisem (mąka 2000, używaliśmy wagi do odmierzenia), wygląda tak jak na obrazku, ale jeśli chodzi o smak, to jest tak sobie. Właściwie jest bez smaku (tak jak bułka). Dziwię się więc, że jest tyle pozytywnych komentarzy. Co mogliśmy zrobić nie tak?
https://ibb.co/V3m9CsB
Może po prostu nie lubi Pan chleba razowego, albo ciasto nie zostało posolone, więc nie ma smaku 🙂
Jak ma Pan większe oczekiwania to proponuję wybrać bardziej wymagający czasowo chleb, a nie taki szybki i prosty.
Spróbuj z dodatkiem łyżki miodu i łyżki kminku. Sól daję do wody, jest pewne, że dotrze do każdej okruszyny. Smacznego!
To najlepszy chleb razowy jaki jadłam. Od dziś zawsze sama będę sobie robić taki chlebek. Dziękuję za przepis i polecam innym
Ja zrobiłam już 4 raz z mieszanką prawie pół na pół z mąką razową żytnią200g i razową pszenną 300g (oczywiście obie przesiane )a spód foremki posypuję otrębami a nie mąka(jakos tak mi wygodniej) … może i wyrasta mniejszy bardziej płaski ze względu na proporcje maki żytniej ale i tak wygrał konkurs z chlebem razowym robionym w maszynce 😀 dziewczyny eksperymentujcie raz wyjdzie raz nie ale frajda jest ogromna
Super przepis ☺️. Chyba już trzeci raz piekłam ten chlebek, za każdym razem z mała modyfikacja; np. Z dodatkiem słonecznika czy czarnuszki. Po prostu rewelacja ☺️
Ja piekę już chyba trzeci raz chlebek z tego przepisu. Pięknie pachnie, a jeszcze lepiej smakuje :)!
Używam mąkę z pszenicy płaskurki typ 1850 (od BioBabalskich), dodaję 50-60 g (razem) słonecznika i siemienia lnianego. Dodaję też łychę PASTY z KURKUMY (którą wykorzystuję również do robienia ‚Złotego Mleka’ -przepis na YT: PASTA Z KURKUMY <3 )Taka pasta działa rozgrzewająco i uodparniająco na organizm, szczególnie zimową porą 🙂
Pozdrawiam 🙂
To ja zadam pytanie z tych najmadrzejszych 😁 forma 12/22 to mierzenie spodu ?
Zapomniałam jeszcze : wyrabiamy ręką czy łyżką ?
Jak nam wygodnie, można też mikserem.
Tak, ale wymiary są orientacyjne, bo jak będzie 10×23 cm to też się zmieści 🙂
Rozumiem że blachę kwadratowa też mogę użyć w tych samych wymiarach?
Kwadratowa na pewno będzie miała inne wymiary niż prostokątna, ale tak, w podobnych wymiarach może być 🙂
Dzisiaj upiekłam chlebek według przepisu pani Tosi,i muszę przyznać ze jest obłędny,skurka chrupiąca,i ten smak z masełkiem pycha😋😋😋😋
I co najważniejsze….robienie ciasta zajmuje chwilę😉
Jestem z siebie meggga dumna😁
Super!
Czy można do tego przepisu dodać np. 1/3 mąki żytniej 2000? A jeśli nie, to czy jest jakiś przepis na drożdżach z tą mąką, bo kupiłam i chcę ją jakoś wykorzystać a nie chcę robić chleba na zakwasie. Proszę o odpowiedź 🙂
Jeśli bardzo Pani na tym zależy to nie dawałabym więcej niż 100 g i na pewno potrzeba więcej wody. Muszę jednak powiedzieć, że mąka żytnia razowa nie bardzo się nadaje do drożdżowych wypieków, chleb wyjdzie mocno zbity.
No i chleb pomimo ze z lepkiego jak nie wiem co ciasta to urosl i to jak. Foremki byly tak na 70 %pelne a chlebki urosly jeszcze raz tak. Az mi z forem troche powylazily. Jak jeszcze w piekarniku beda rosly to masakra bedzie
Hej.zrobilam ciasto z maki typu 750 po2ilam proporcje aszystkich skladnikow i wyrobilam ciasto. Czy ono powinno byc takie lepkie? Nie moglam sie od niego uwolnic. Teraz juz udalo mi sie je umiescic w keksowkach moze troche urosnie i soe jednak ladnie upiecze?
Chleb na drożdżach? Przecież to mija się z celem…
Chyba Pan przesadza!
Zresztą na blogu jest kilkaset przepisów na chleby na zakwasie, więc każdy tutaj coś znajdzie dla siebie i lepiej poświęcić na to czas niż niepotrzebnie krytykować 🙂
Dzięki za cudny przep[is na pieczenie chleba
Witaj Tosiu.I ja chyba słyszę się na Twój chleb razowy.Pieję od trzech lat na zaczynie poolish chleby mieszane.Mieszkam w kraju gdzie nie ma dobrego chleba w sklepach.Czy taki chleb razowy można upiec na takim zaczynie? Dziś próbowałam ale dodałam razowej mąki żytniej i wyszedł za ciężki,nie wyrósł tak pięknie.Moze miałaby Pani jakiś sprawdzony przepis?Przyznam szczerze że nie mam przekonania do pieczenia na samych drożdżach.Czasem piekę dla znajomych oczekują zdrowego chleba.Przyznam,że chleby również sprzedaje ale to tylko takie mieszane na zaczynie,który jest trochę kwaśny ale jeszcze nie jest zakwasem.Jesli chodzi o chleb na zakwasie jakiś nie do końca mi wychodzi.Zdażaja się zamówienia na kilkanaście bochenków i wtedy piekę całą noc,do pieca wchodzą dwa chleby.Zakwas w tym wypadku odpada,bo nigdy nie wiadomo ile chleby będą wyrastały.Średnia temperatura u mnie w domu to 28 stopni i wilgotność do 100 procent.
Serdecznie pozdrawiam .
Hej,
W takim razie trzymam kciuki za kolejne wypieki 🙂 A na blogu jest przepis na chleb razowy na zaczynie zbliżonym do poolish: https://smakowitychleb.pl/chleb-razowy-zaczynie-drozdzowym/
Pozdrawiam!
Chciałabym w tym przepisie część mąki zastąpić pełnoziarnistą mąką żytnią? Czy taki chlebek ma szansę się udać?
I jeszcze prośba- czy można prosić o przepis na chleb w 100% na mące razowej żytniej na drożdżach? Wszystkie jakie znajduję są z jakimś dodatkiem mąki pszennej tortowej lub żytniej 720, a ja po prostu chcę piec tylko chleby razowe :/
Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Jeśli mąką żytnią jasną to tak. Niestety upieczenie dobrego chleba na samej mące żytniej razowej i drożdży jest praktycznie niemożliwe, wyjdzie z tego gniot. Mąka żytnia nadaje się głównie do wypieków na zakwasie, ewentualnie na bazie mąki żytniej jasnej da się upiec coś na drożdżach.
Zachęcam do rozpoczęcia przygody z zakwasem 🙂
Gdybym zamiast suchych drożdży użyła zwykłych to jaką ilością je zastąpić ?
Zapraszam do poradnika: https://smakowitychleb.pl/porada/jak-przeliczyc-drozdze-suszone-na-swieze/
Dziękuje za ten przepis! Wczoraj robiłam z innego, dwa typy mąk, wariacje z wyrastaniem ciasta, wyszedł dziwny, nie trzymał się kupy. Podeszłam dziś drugi raz do pieczenia chleba, skorzystałam z tego przepisu i jestem w szoku. Chlebek wyszedł piękny, pyszny, zwarty i nie rozwala się przy krojeniu. Prawie się wzruszyłam jak skończył się piec. Dziękuje!!!
Cieszę się bardzo! 🙂
Zeby skorka nie byla twarda wyrastam chleb pod szczelna folia
folia nie moze dotykac ,ja wlladam w duze torby z supermarketu —-Pozdrawiam
Kiedy pieklem ten chleb po raz pierwszy, po wyjeciu z piekarnika odczekalem jakies 15 minut, bo po prostu nie moglem dluzej wytrzymac, i odkroilem ciepla jeszcze pietke. Przepis jest tak latwy i przyjemny w wykonaniu, ze powaznie zaczynam obawiac sie o los pobliskiej piekarni.
bardzo fajny blog! 🙂 Bardzo fajne, sensowne uwagi i podpowiedzi 🙂
A moje pytanie jest takie: konsystencja ciasta jest zwarta, po odstawieniu w blaszkach ładnie wyrosło, wiec do piekarnika.
No i tu mam problem: piekarnik jest nagrzany do 200 stopni, elektryczny z ustawieniem na gorąco idzie z góry i z dołu wraz z obracaniem powietrza. Chleb trochę opadł w trakcie pieczenia, to mnie nie martwi, ale sama skórka jest według mnie zawsze za gruba i dosyć twarda 🙂
Co mogę/powinnam zmienić, żeby skórka nie była taka pancerna?….
Dziękuję:)
Proszę nie piec z termoobiegiem, bo podwyższa temperaturę o 20 stopni, dlatego skórka wychodzi gruba i twarda, bo temperatura jest za wysoka.
Powodzenia!
aaaaaaa…… na to nie wpadłam 🙂
Dziękuję baaardzo za tą cenną podpowiedź!
Jeśli jeszcze byłoby trzeba sposobu, to ja przykrywam chleb zaraz po upieczeniu ścierką złożoną we dwoje albo nawet jeszcze jedną na wierzchu. Wtedy wierzch chleba aż tak bardzo nie wysycha podczas stygnięcia i skórka jest dużo miększa. Bo u mnie to zawsze taka twarda skorupa była, że zęby można było sobie połamać.
A przepis bardzo dobry, piekłam już wiele razy, ale zawsze muszę dosypać jakichś ziaren.
Witam,chlebek wyszedł za pierwszym razem super jest pyszny. Moja foremka była trochę większa i tak wyrosło ciasto, że wypełniło całą formę. Jeszcze jedną prośba, jak chlebek przechowywać i w czym aby nie stracił swojej pyszności. Pozdrawiam.?
Przepis znalazłam przypadkiem, ale w 100 % potwierdzam, że chleb wychodzi przepyszny!
Przepraszam TOSIU a nie Gosiu ?
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Fantastyczny blog i Ty Gosiu również. Pozdrawiam ? cieplutko.
Witam piekę po raz pierwszy.Czy do mąki pszennej razowej można dodać trochę żytniej razowej.Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.
W przypadku chlebów na drożdżach niestety nie bardzo. Mąka żytnia, a szczególnie razowa lepiej się sprawdza przy wypiekach na zakwasie.
Super łatwe dla chlebowych laików jak ja, to mój pierwszy raz więc zrobiłam połowę i to z mąki bez oznaczenia (mieszkam w Hiszpanii, nie mają tu żadnych numerów :P), więc na ślepo – wyszło idealnie, choć lubię chyba bardziej „mokre” chleby, ale rozumiem że takie robi się raczej na zakwasie. Kiedyś dam temu szansę 🙂 Dzięki!
Upieklam. Pycha ?
Witam Tosiu. Ten chleb jest obłędnie smaczny!!! Nie czerstwieje, idealnie miękki. Chlebom z piekarni jest bardzo daleko do tego wyrobu. Bardzo polecam ten przepis. Ja oczywiście musiałam dać swoje udziwnienia, i zamiast łyżki oleju dałam łyżkę jogurtu naturalnego+ Wyszło idealnie.
Witam Tosia. Mam pytanie odnośnie przepisu który podałaś. Czy do mąki razowej można dodać zwykłej mąki przennej i czy to nie zepsuje chlebka oraz czy trzeba dodawać miodu?
Z miodu można zrezygnować i oczywiście można makę pszenna jasna mieszać z razowa, ale wtedy zmienaja się proporcje i daje się mniej wody. Sa takie przepisy na blogu i jest wyszukiwarka, gdzie można szukać przepisy po rodzajach maki 🙂
Jedna łyżeczka to ile gram? Chyba wolę ważyć wagą jeśli mam być dokładna. Pozdrawiam.
Zależy łyżeczka czego, susszonych drożdży – ok. 2-2,5 g.
Proszę o przepis na chleb graham
Proszę podać przepis na chleb graham.
Na blogu jest wyszukiwarka, zachęcam do korzystania: https://smakowitychleb.pl/szukaj/?phrase=graham 🙂
Dzień dobry. Łyżeczka łyżeczce nierówna . Można źle odmierzyć suszone drożdże lub sól. Proszę podać w gramach. A łyżka miodu to ile to jest wg układu SI?
A wystarczyło napisać w tytule „Przepis na szybki i prosty chleb pszenny razowy” a nie „Przepis na szybki i prosty chleb razowy”
To wszystko w tym temacie pozdrawiam
Ma Pan w zupelnosci racje. Wiele jest takich oszukanych przepisow. Otwierasz a tam dwa rodzaje maki. Tez tego NIENAWIDZE.
Chleby bardzo często składają się z więcej niż jednego rodzaju mąki.. Szczególnie pełnoziarniste i razowe mają dodatki innych mąk, by utrzymać odpowiednią strukturę pieczywa. W tym akurat przepisie jest tylko jedna – pszenna razowa.
super tak trzymać
Witam.
Mam kilka uwag do składników i nazewnictwa!!
1. mąka pszenna z pełnego przemiału to nie typ 2000 tylko 1850.
2. Mąka nazywa się mąką Graham a nie mąką razową.
3. Nie należy używać nazwy „chleb razowy” do czegoś co nim nie jest.
Pozdrawiam
Dzień dobry,
Ja również mam do Pana uwagę, skąd ta frustracja i na jakiej podstawie ocenia Pan, że sięgnęłam po mąkę Graham?
W tym starym przepisie wykorzystałam mąkę pszenną razową o typie 2000, tak jak zaznaczyłam to w przepisie.
Doskonale wiem, że mąka Graham oznaczana jest typem 1850, gdy z niej korzystam, oczywiście zaznaczam to w przepisie, a jest kilka takich receptur na blogu. Nawet jest poradnik o mąkach, gdzie wszystko jest na ten temat wytłumaczone, zatem atakuje mnie Pan bez powodu 🙂
Jedyne co mi przychodzi do głowy to odniesienie się Pana do jakiegoś mojego komentarza z 2014 roku gdzie napisałam czytelnikowi, że może mąkę pszenną razową zastąpić mąką Graham. Owszem, można tak zrobić przy takich proporcjach ciasta, oczywiście zmieni się wtedy nazwa wypieku, ale nie o nazwę czytelnik się pytał.
Pozdrawiam 🙂
nie przejmoj sie zawsze znajdzie sie ktory zjadl wszystkie rozomy wszystko wie lepiej pozdrawiam ……
1500?
A czy mąkę razowa można zastąpić orkisz owa?
Rozumiem, że mowa o mące orkiszowej razowej typ 2000? Tak, można tak zrobić 🙂
Jest pyszny. Boski.
Super!
Witam! szanowna Pani! -Bardzo sie tym interesuj ale skad wziac takie maki -„2000 lub np „1850”– pozdrawiam
Dzień dobry,
Mąki razowe i typu graham można kupić w prawie każdym markecie i dyskoncie, nawet w małych sklepach spożywczych bywają, a już na pewno w sklepach ze zdrową żywnością. Warto sprawdzać oznaczenia na paczkach 🙂
Dzień dobry 🙂 mam w domu mąkę żytnią typ 2000. czy mogę z tej mąki upiec chleb wg tego przepisu? czy lepiej zmieszać z inną mąką? w domu mam mąkę pszenną. jeśli tak to w jakich proporcjach? 🙂
Dzień dobry,
Niestety mąka żytnia razowa nie nadaje się do drożdżowych wypieków 🙁 jedynie do tych na zakwasie, ale może zachęcę do przygody z zakwasem? 🙂
Czy lepsza by była do pieczenia w wersji drożdżowej mąka żytnia typ 720 ?
No niestety zarówno mąki razowe, jak i żytnie jasne lepiej się sprawdzają w wypiekach na zakwasie 🙂
Ale da się oczywiście upiec taki chleb: https://smakowitychleb.pl/zytni-chleb-drozdzowy/
Mam mąkę 720 wiec upiekę wg. podanego przepisu 🙂 Kiedyś próbowałam wyhodować zakwas do pieczenia chleba ale po kilku dniach robił się szarawy. Miałam wrażenie, że jest popsuty. Nie mam pewności jak powinien wyglądać zakwas, który nadaje się do pieczenia a kiedy jest zepsuty.
Poprawnie przygotowany zakwas ma szary kolor, bo mąki żytnie w takich właśnie są barwach. Powinien pachnieć octowo i bąblekować.
Na blogu są poradniki o hodowli zakwasu, więc zachęcam do lektury:
https://smakowitychleb.pl/porada/zaczac-piec-chleb-zakwasie/
To chyba źle pomyślałam, że może pleśnieje skoro ma szary kolor 🙂 Chociaż z drugiej strony mam w domu ogrzewanie gazowe, w nocy temp. jest ok. 19 stopni i bałam się, że za zimno na chodowanie zakwasu. Może w tej sytuacji robic zakwas trzymany w lodówce?
Czy chleb upieczony z mąki 2000 może się po upieczeniu lekko kleić? nie jestem pewna co do temperatury ustawionej w moim piekarniku.
Chleby z samej mąki razowej piecze się raczej na zakwasie, w wersji drożdżowej to trudne zadanie. Być może się nie dopiekł i dlatego się klei, zawsze warto sprawdzić patyczkiem czy jest już odpowiednio upieczony.
A grzałka była ustawiona góra-dół, piekarnik mocno nagrzany?
Tak, piekarnik dobrze nagrzałam, ustawiłam na górę i dół. Piekłam 40 minut . Czyli sprawdzając chleb patyczkiem, patyczek nie powinie się w ogóle kleić?
Witam!
Znalazłam ten przepis, sprawdziłam zawartość kuchennych szafek i… chlebek rośnie w ciepłym miejscu 🙂 zastanawia mnie tylko czas wyrastania, bo dopiero minęła niecała godzina, a chlebek jest równy z brzegiem foremki. Mam nadzieję, ze nie ucieknie mi z niej 🙂 Czy mozna skrócić ten czas ?
Dzień dobry,
To podejrzane, nie dała Pani przypadkiem za dużo drożdży, albo mniejszą formę niż w przepisie? 🙂
Myślę, że tak 1 h 20 minut to minimum na wyrastanie, bo inaczej po prostu popęka chleba w piekarniku.
Nie dałam suszonych drożdży, tylko swieże 🙂 Zaraz wkładam go do nagrzanego piekarnika, za godzinke napiszę, jak wyszedł 🙂
Wyszedł super 🙂 Następnym razem dodam trochę ziarenek lub ziółek 😀
Cieszę się 🙂 A dodatki smakowe mile widziane, tylko nie można przesadzić z ilością ziaren, bo wypiek będzie zbyt ciężki 🙂
Zrobiłam trzy chlebki z 1 kg mąki razowej. Trzymałam się ściśle proporcji, ciasto wyszło mi bardzo gęste, dużo gęściejsze niż zazwyczaj. Ale postanowiłam zawierzyć przepisowi i nie dodałam wody. Chlebki wyszły przepyszne, ładnie urosły. Bardzo fajny przepis, będę na pewno powtarzać. Dziękuję!
Razowce mają to do siebie, że ciasto jest bardzo gęste, ale w razie czego można dać więcej wody śmiało. Prawda jest taka, że mąka razowa mące nie jest równa, w jednej paczce danego producenta będzie mniej otrębów, a u innego znacznie więcej, stąd różnice w ilości wody potem 🙂
Przepis świetny!!!
Pierwszy raz w życiu piekłam sama chleb i bałam się,że się nie uda
Na foremkę o wymiarach 12 cm x 36 cm zużyłam 1,5 porcji składników tj.750 g mąki,wody itd. i dodałam uprażone ziarna słonecznika.
Na początku myślałam,że coś poknocilam z proporcją wody,bo ciasto wydawało mi się zbyt zbite,ale okazało się,ze jest ok.
Gorąco polecam ten przepis,bo jest banalnie prosty
Cieszę się, że chleb się udał i dziękuję za komentarz 🙂
Dzien dobry!
Pieklam wczoraj ten chlebek, z tym ze uzylam drozdzy swiezych (ok. 10 g) i maki pszennej typ 1850 (graham). Chleb wyszedl smaczny, ale slabiutko wyrosl (w czasie wyrastania podniosl sie tylko troszeczke i taki niziutki juz zostal). Czy jest sens zwiekszac ilosc drozdzy (a moze mial za zimno?), czy tez taka juz natura tego chleba i lepiej zwiekszyc proporcje wszystkich skladnikow (moja forma jest o 10 cm dluzsza niz Pani)?
Z gory dziekuje za odpowiedz!
Dzień dobry,
Ilość świeżych drożdży dobra, ale mam nadzieję, że robiła Pani wcześniej zaczyn?
Słabo wyrósł, bo 10 cm dłuższa forma to spora różnica, lepiej zwiększyć proporcje. Proszę też pamiętać, że mąka graham lub razowa nie jest tak puszysta jak pszenna, więc to też naturalna sprawa, że chleb wychodzi bardziej zbity niż lekki jak chmurka.
Dziękuję za odpowiedź, zwiększyłam proporcje (1,5 raza) i chlebek wyszedł super, piekę go teraz regularnie 🙂 Pozdrawiam ciepło!
Super 🙂
Witam,chleb super, naprawdę prosty ale zo to jaki pyszny:-) pozdrawiam.
Idealny,chrupiaca skorka a w srodku sprezysty.To moj pierwszy udany chleb.Dziekuje za ten przepis.
Bardzo się cieszę i zachęcam do spróbowania też innych przepisów 🙂
WITAM! CZĘSTO WYRABIAM CHLEB NA DROŻDŻACH, CZY MOŻNA DODAĆ TROCHĘ ZAKWASU ZYTNIEGO DO TEGO CIASTA CHLEBOWEGO?
Dzień dobry,
Modyfikowanie przepisów na wypieki drożdżowe w taki sposób, aby były na zakwasie jest trochę bez sensu. Przede wszystkim dlatego, że zmienia się absolutnie wszystko. Od sposobu wyrabiania i wyrastania ciasta, po czas, pieczenie, wygląd i smak wypieki. Na szczęście mamy na blogu dział z wypiekami na zakwasie https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleby-pieczone-na-zakwasie/ i na pewno każdy znajdzie tam dla siebie ulubiony przepis, pozdrawiam 🙂
Oglądając ten przepis zrobiłem sobie ochotę na chleb razowy. Mam więc wyzwanie na weekend, upiec chleb razowy z tego przepisu.
A ja dopiero czytam komentarze i widze, zee nie mozna uzyc razowej zytniej 2000 ?…. a ja juz mam w foremce ?. Wyjdzie cos z tego czy od razu wyrzucic? ?… ale szkoda ?
Nie będzie to chleb idealny, ale może coś z tego będzie 🙂
Bardzo podoba mi sie ten przepis. Prosty chleb razowy brzmi dobrze. Plan na weekend, żeby szybko i łatwo go zrobić.
Witam chciałabym zapytać o rozmiar keksowki. Niestety wszystkie przepisy są w oparciu o te mniejsze formy. A ja mam dłuższą niż 20 cm naprawę dłuższą i nie wiem o ile powinnam zwiększyć składniki
Dzień dobry,
To jak dużą formę Pani ma? Trzeba to jakoś na logikę rozegrać, jeśli dwa razy większą niż moja (podałam wymiary w przepisie) to trzeba podwoić składniki, ale jeśli to są różnice kilku centymetrów to bym zrobiła z 1,5 porcji 🙂 Czyli zamiast 500 g mąki – 750 g itd.
Pozdrawiam 🙂
Witam,
Potrzebuje proporcje na keksówkę o wymiarach 12x30cm… będę bardzo wdzięczna za odpowiedź
Dzień dobry,
Proszę zwiększyć proporcje po prostu o połowę 🙂
Dzień dobry!
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Mam słabe doświadczenie z pieczeniem chleba z mąki żytniej na zakwasie, mimo, że piekłam z przepisu, z którego koleżance wychodzi zawsze świetny chleb u mnie był to gliniasty zakalce w dwóch próbach. Dodam, że w pieczeniu ciast jestem bardzo dobra więc te porażki doprowadziły mnie do stwierdzenia, że nie mam po prostu ręki do chleba:).Jednak zawezmę się i spróbuję raz jeszcze z Twoich przepisów.
Dam znać co z tego wyszło 🙂 i jakby co będę dopytywać .
Pozdrawiam !
Nie wierzę, że ktoś nie ma ręki do chlebów, z prostym przepisem powinien sobie poradzić każdy, pod warunkiem, że czyta się ze zrozumieniem i postępuje według odpowiednich zasad 🙂
Trzymam kciuki!
Dzień dobry!
Fantastyczny blog i przede wszystkim co widać po sposobie odpisywania na komentarze bardzo miła autorka.:).
Szukałam właśnie chleba 100% razowego i dopiero tu znalazłam taki przepis.
Zamierzam zminimalizować używanie białej mąki więc powoli zaczynam przygodę z pieczeniem własnego chleba bo sklepowe zawsze mają domieszkę białej. Mam dość dużą rodzinę-3 dzieci więc będzie trzeba wszystko dobrze zorganizować, chleba będziemy potrzebować sporo.
Mam pytanie- czy chleb pieczony na drożdżach zachowuje krócej świeżość niż taki na zakwasie?
I czy faktycznie jest mniej zdrowy?
Jakoś nie widzę wypiekania na co dzień bardziej skomplikowanych chlebów, przy których trzeba ileś tam razy wyrabiać, odczekiwać itd.
Czy mogłabyś Tosiu polecić jakiś nieskomplikowany przepis na chleb razowy na zakwasie-szybki i dla poczatkujących.
Pozdrawiam:)
Dzień dobry 🙂
Super, bardzo się cieszę, że strona się podoba i że pojawiło się zainteresowanie wypiekiem domowego chleba.
Nie jestem dietetykiem, więc nie chciałabym się wymądrzać, ale raczej to pewne, że chleb na zakwasie jest dużo zdrowszy. Oczywiście są przypadki, że ktoś ma problemy z układem pokarmowym i nie powinien jeść chleba żytniego na zakwasie, raczej lekki na drożdżach orkiszowy, ale generalnie z zakwasem jest zdrowiej 🙂
Niestety mąka żytnia ma to do siebie, że o wiele lepiej zachowuje się w wypiekach z zakwasem. Te żytnie i razowe na drożdżach wychodzą różnie.
Do tego mogę śmiało potwierdzić, że świeżość chleba na zakwasie jest znacznie dłuższa.
Proponuję zatem piec np. 3 chleby w tym samym czasie, aby nie tracić kilku dni w tygodniu na pieczenie.
Poniżej zostawiam linki do lektury o zakwasie dla początkujących piekarzy:
https://smakowitychleb.pl/zaczac-piec-chleb-zakwasie/
https://smakowitychleb.pl/zakwas-jak-to-dziala/
https://smakowitychleb.pl/zakwas-zytni-krok-po-kroku/
Oraz kilka prostych przepisów:
https://smakowitychleb.pl/prosty-chleb-zytni-na-zakwasie/
https://smakowitychleb.pl/razowiec-na-zakwasie/
https://smakowitychleb.pl/piwny-chleb-zytni-na-zakwasie/
Pozdrawiam serdecznie i w razie pytań proszę pisać 🙂
Witam, od ponad roku pieczemy z małżonką chleb na zakwasie żytnim. Chlebki wychodzą pyszne, szczególnie w pierwszych dniach po upieczeniu. Niestety już tygodniowy chlebek traci swoją świeżość i mimo, że nadal jest zjadliwy to już nie taki świeży. Ostatnio przeczytaliśmy w necie, że dobrze jest namoczyć ziarno słonecznika przez kilka godzin przed dodaniem do zaczynu. Ma to na celu zmniejszenie pochłaniania wody z ciasta przez słonecznik. Eksperymentujemy stale, pierwsze chlebki były ze słonecznikiem, potem z siemieniem lnianym, potem z czarnuszką, ostatnio dodaliśmy otręby pszenne. Chleb pieczemy na zakwasie żytnim, a do zaczynu dajemy mąkę pszenną razową 1800 lub 2000. Dodajemy również mąkę orkiszową i gryczaną. Od kiedy pieczemy swój chleb, to ten sklepowy już nam nie smakuje.Pamiętam emocje jakie mieliśmy przy robieniu zakwasu i pieczeniu pierwszego chlebka. Nie był nadzwyczajny, ale był nasz. Każdy następny był coraz lepszy. Nie piekliśmy jeszcze chleba na drożdżach, jakoś nie mamy przekonania.
Dziękujemy za piękny komentarz 🙂
” Niestety już tygodniowy chlebek traci swoją świeżość”-a czego sie spodziewałes myślałeś że chleb mozna trzymać miesiąc ?
Witam!
Próbuję swoich sił od dwóch tygodni. Chlebki super. Zaczęłam od prostego chleba razowego na droższach. Pycha…potem dodałam ziarna słonecznika, dyni, przy następnym suszone oregano. Każdy chleb to sukces. Teraz studzę pierwszy chle na zakwasie pszennym…nie mogę się doczekać! A największy komplement usłyszałam od mojego 3-letniego synka, któremu zaserwowałam kanapkę z kupnego chleba: „Mamusiu, ja chcę ten pyszny chlebek, który ty pieczesz!” 🙂
Dzień dobry,
Bardzo miło mi to czytać, a komplementy syna to najlepsza recenzja 🙂
Dlaczego mąka z pełnego przemiału, razowa, jest droższa od mąki tortowej, skoro wymaga mniej pracy, prostsza w wyprodukowaniu niż biała, luksusowa?
A to już pytanie nie do mnie, a do producentów mąk, chociaż wątpliwość słuszna, ciekawa sprawa.
Strzelam, że trudniej na niej oszukać niż na zwykłej tortowej (one mają swój kolorek i po upieczeniu też każda inna), no i to już nie jest taka masówka. Do tego teraz dochodzi moda na zdrowe żywienie i cena idzie w górę. Pewnie są też inne powody.
Witam.
Czy drożdże można zamrozić? jak tak to jak je potem używać ?
Pozdrawiam
Dzień dobry.
Tak, drożdże można zamrozić, wystarczy owinąć w folię spożywczą lub w pergamin i włożyć do zamrażalnika. A przy planowanym pieczeniu wystarczy je wyjąć i przygotować z nich zaczyn z letniego płynu.
Pozdrawiam.
Chlebek pychota ! Rodzinka zachwycona. Teraz spróbuję Pan rustico. Pozdrawiam cieplutko i gratuluję pomysłów na kolejne przepisy.
Bardzo się cieszę i pozdrawiam 🙂
Witam,
użyłam, upiekłam i wyszedł świetny ! 🙂 Dziękuję
Ciesze się, dzięki za komentarz i życzę udanych następnych wypieków 🙂
Witam serdecznie 🙂 również robię chleb po raz pierwszy. czy mogę użyć mąki pszennej razowej typ 1850 ? Mam w domu tylko taką (jeszcze gryczaną i ryżową) i poszukuję przepisu na chlebek na drożdżach… 🙂
Pozdrawiam!
Witam serdecznie.
Tak, jak najbardziej, mąka pszenna razowa typ 1850 to mąka graham, przyjemnie się z niej piecze i jest zdrowa, można ją śmiało wykorzystywać zamiast razowej 2000.
Życzę udanego wypieku 🙂
Chleb wychodzi zawsze dobrze, ja dodaję jeszcze prażone pestki dyni i słonecznik. Bardzo dobry ten chlebek , dzięki za przepis.
Świetna modyfikacja, można również dodać zioła, tarty ser, suszone pomidory czy bardziej na słodko np. kawałki czekolady.
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wiadomość 🙂
A mnie cos nie chce wyjsc, pewnie ma na to wplyw maka bo uzywam z pelnego ziarna i typ 1150, Rozrobienie ciasta i urosniecie idzie ladnie, Niestety po wsadzeniu do piekarnika po 10-15 minutach zaczal sie zapadac. Za 15 minut wyciagam, ciekawe jak wyglada w srodku, Poprzednim razem srodek praktycznie sie nie upiekl;////
Modyfikowanie przepisów zmieniając typ mąki często źle się kończy, bo każdy rodzaj i typ mąki rządzi się sowimi prawami. Jednak wskazówka dotycząca zapadającego się i niedopieczonego chleba sugeruje, że w cieście było o wiele więcej drożdży niż powinno. Dał Pan drożdże świeże czy suszone? W jakiej ilości?
Pozdrawiam.
Za drugim razem uzylem 7g suchych drozdzy na 200g maki z pelnego ziarna + 150g typ 1150 i skonczylo sie tak samo, Dziisaj robilem z 200g maki typ 630 i 150g typ 1150 uzywajac do tegho 7g suchych drozdzy. tylko tym razem uzylem mniej wody do rozrobienia ciasta przez co bylo bardziej geste i chleb sie udal 🙂
O, czyli dobra wiadomość 🙂 Rzeczywiście, konsystencja ciasta jest bardzo ważna, ciasto powinno być gęste, a przy zmianie typu mąki łatwo zaburzyć proporcje. Dlatego przy modyfikacjach warto słuchać intuicji i kontrolować ciasto, zamiast mierzyć mąkę co do grama, skoro jest inaczej zmielona niż klasyczna razowa.
Czy mogą typu 720 też się nada?
Według takich proporcji można upiec chleb wykorzystując mąkę pszenną typ 720, ale nie będzie to wtedy chleb razowy, a zwyczajny chleb pszenny.
Mąka razowa jest oznaczana typem 2000.
Pozdrawiam.
Oj! zaczynam samodzielne próby z chlebem i…zrobiłam zakwas i nie chce bąbelkować. Pachnie przepięknie ale nie rośnie. Gdzie zrobiłam błąd?
Poprzedni chleb na zakwasie, który rósł wyszedł doskonały, chwalony nawet przez panie, które pieką chleby od lat. Serdecznie pozdrawiam.
A z jakiego przepisu przygotowywała Pani zakwas? Jeśli pachnie octowo, ale nie bąbelkuje to można go dokarmić i zaczekać kilka godzin, są dla niego jeszcze szanse. Być może w miejscu, w którym Pani go trzyma jest zbyt chłodno. Nie wiem też w jaki sposób był przygotowywany, aby znaleźć ewentualny błąd.
Co się stało z poprzednim zakwasem, na którym upiekła Pani udany chleb? Zakwas hoduje się raz, następnie przetrzymuje w lodówce i jedynie dokarmia kilka godzin przed pieczeniem.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi, aby jakoś pomóc 🙂
Witam,
a czy ten chlebek można zostawić na noc w lodowce a rano go upiec?
Pozdrawiam serdecznie
Witam serdecznie,
można zaryzykować i tak zrobić, raczej się uda 🙂
Pozdrawiam.
Dzień dobry,
czy można użyć do tego chleba mąki pszennej pełnoziarnistej?
Dzień dobry,
tak, mąką pszenna pełnoziarnista to zazwyczaj po prostu mąka pszenna razowa. Czasem nieznacznie różnią się typem, razowa określana jest liczbą 2000, a pełnoziarnista czasem jest trochę mocniej zmielona i ma typ np. 1850, ale to nieznaczne różnice i jak najbardziej można je sobą zastępować.
Pozdrawiam.
Można ale wtedy będzie to chleb pszenny
Czy wypiek się uda, jeśli z takiego ciasta uformujemy bułeczki?
Witam.
Modyfikacja w postaci przerobienia przepisu na chleb na bułki często się udaje, ale nie bardzo to widzę w tym przypadku.
Niestety bez chociaż skromnego dodatku mąki pszennej lub orkiszowej, taki bułki z samej mąki razowej wyjdą raczej jako twarde gnioty.
Polecam np. ten przepis, liczbę mąki pszennej można zmniejszyć do 100 g https://smakowitychleb.pl/buleczki-pszenne-razowe/
Witam !
Mam słabą prawą rękę i chleb dosyć często piekę w maszynie,sama miesza.
Największy mam problem z wyjmowaniem mieszadeł,zostają duże ubytki i to mi się nie podoba.
Może ktoś mi poradzi jak to robić.Pozdrawiam.Teresa
Witam serdecznie.
Pod koniec wyrastania ciasta w maszynie, można je wyjąć o swobodnie przy pomocy drucika/widelca wyjąć mieszadło, aby chleb się upiekł tylko z drobną dziurką.
Warto zajrzeć do instrukcji automatu, tam powinny być opisane programy z podziałem na czas, kiedy można to zrobić.
Pozdrawiam.
Witam, u mnie w mojej maszynie do chleba SILVER CREST wszystko maszna robi a przy ostatnim zamieszniu to znaczy że jak na maszynnie pokazuje około 1 ;43 i juz bylo to ostatnie miesznie to lekko namaczam palce i odgarnam ciasto z łapek i wyjmuję jedna a potem druga ,no i po upieczeniu zostją tylko śliczne 2 dziureczki które nic nie psuję chleba. Czas może spokojnie byc u kogos minimalnie inny ale kilka mninunek mniej jest ttez dobrze.Jak już usuniesz łapki to lekko go pogladź ale bez przesady bo on sam soe ułazy w całej foremce. Pozdrawiam i smacznego. Ela
Witam:) a czy można dodać do tego chlebka ziarna słonecznika, siemię lniane??? czy jeśli je dodam ma zmniejszyć ilość mąki o wagę dodanych ziaren??? pozdrawiam
Witam serdecznie.
Można do tego chlebka dodać ulubione ziarna do 50-60 g bez modyfikacji przepisu. Ewentualnie, jeśli zajdzie taka potrzeba, można dodać kilka łyżek więcej wody.
Pozdrawiam 🙂
A świeże drożdże można? I ile wtedy dać?
Ok. 10 gram drożdży, czyli 1/10 klasycznej kostki. Wcześniej należy drożdże pokruszyć i przygotować z nich zaczyn. W razie czego podpowiem jak.
Pozdrawiam!
Dopiero zaczynam. Bardzo chciałabym upiec ten chleb razowy. Jak mam zrobić ten zaczyn ze świeżych drożdży. Bardzo proszę o podpowiedź. To będzie mój własnoręczny pierwszy chleb w życiu. Mam nadzieję, że będzie… Będę wdzięczna za szybką podpowiedź. Pozdrawiam!
10 g świeżych drożdży kruszymy, wrzucamy do miseczki, dodajemy szczyptę cukru i zalewamy 50 ml letniej wody (ilość wody odejmujemy już z proporcji podanych w przepisie). Całość mieszamy i odstawiamy na minimum 5 minut, w tym czasie drożdże powinny zacząć „pracować”.
Tak przygotowany zaczyn drożdżowy dodajemy razem z wodą i pozostałymi składnikami, już według wskazówek w przepisie.
Pozdrawiam i życzę powodzenia 🙂
Dziękuję za szybką odpowiedź 🙂 To do dzieła!
Jeszcze mam jedno małe pytanko. Czy zamiast mąki pszennej razowej typ 2000 może być mąka żytnia razowa też typ 2000?
Niestety nie, mąką żytnia razowa nadaje się jedynie do wypieków na zakwasie.
Po nabyciu właściwej mąki zrobiłam dwa bochenki. Chleb wyszedł super. Macie rację to nie jest takie trudne. Ten chleb na pewno na stałe zagości w moim menu. Teraz jak przystało na początkującego piekarza przymierzam się do pierwszego chlebka na zakwasie. Wybór padł na chleb z rozmarynem i oliwą. Trzymajcie kciuki! Tu jest tyle przepisów, że chyba do końca roku będę miała ci robić 🙂
Dziękujemy za miły komentarz i trzymamy kciuki za pierwszy chleb na zakwasie 🙂
Pozdrowienia.
Witam,
Chciałbym powiedzieć, że zamiast cukru, to zrobienia zaczynu zamiast cukru lepiej dodać łyżkę lub dwie zwykłej mąki i rozetrzeć, żeby nie było grudek.
Faktem jest, że cukier spowoduje, że drożdże zaczną rosnąć niemal natychmiast i bardzo szybko, ale lepiej zostawić taki zaczyn na 10-12 minut z mąką zamiast cukru. Chodzi o to (w największym skrócie), że cukry złożone z mąki są dużo lepsze dla drożdży (toż to żywa istota) niż zwykły cukier (cukier prosty).
Odsyłam do internetu po szczegóły.
Wg mnie to stanowczo za mało,optymalnie to gdzieś 25 g a przy jednym chlebie to śmiało 50g no ale trzeba wiedzieć kiedy włożyć chleb do pieca no i nie da się określić dokładnie ile czasu chleb bedzie rósł trzeba po prostu wiedzieć kiedy chleb będzie do wsadzenia a to wymaga doćwiadczenia
Na 500 g mąki nie powinno się dawać więcej niż 15-20 g świeżych drożdży. Chleb wtedy kwaśnieje i się zapada, za szybko wyrasta na czym później traci.
A ja drozdze z miodem rozpudzczam