Przepis

wyrabianie
4 min
wyrabianie

1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże instant i sól. Powoli wlewamy letnią wodę z oliwą i zaczynamy wyrabiać ciasto. Po ok. 4 minutach przekładamy ciasto do formy keksówki (u mnie 12x22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.

wyrastanie
120 min
wyrastanie

2. Wierzch ciasta wyrównujemy. Formę przykrywamy, stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1 h 40 minut.

pieczenie
40 min
pieczenie

3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wkładamy chleb w formie do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 40 minut. Wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej