Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Wszystkie składniki na pesto wrzuć do blendera i zmiksuj. Masa powinna składać się z poszatkowanych, widocznych kawałków składników, nie być zmieloną, jednolitą papką. Dosól wedle uznania.
wyrabianie
wyrabianie
2. Połącz wszystkie składniki na chleb oprócz wody. Zacznij powoli dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj wodę porcjami, aż ciasto uzyska jednolitą i elastyczną konsystencję przypominającą ciepłą plastelinę. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
wyrastanie
wyrastanie
3. Umieść ciasto chlebowe w wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej foremce o długości 20 cm. Przykryj foremkę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny Po upływie tego czasu ciasto powinno znacznie wyrosnąć.
pieczenie
pieczenie
4. Nastaw piekarnik na 200 stopni, poczekaj aż się dobrze nagrzeje i wstaw foremkę do środka. Piecz ok. 30 minut aż chleb zbrązowieje z góry, a po wsadzeniu w niego drewnianego patyczka nie przyklei się do niego ciasto.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 30 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 30 min