Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą w misce mąkę, drożdże, sól i cukier. Powoli zacznij dolewać oliwę, następnie wodę i zagniatać ciasto. Gdy ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Miskę wyłóż folią do żywności, posyp w środku mąką, umieść w niej ciasto i przykryj kolejną warstwą folii. Odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego palnika) aż ciasto podwoi objętość (powinno to zająć ok. 1,5 godziny).
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyjmij ciasto z miski i uformuj z niego warkocze (jak na zdjęciu poniżej), każdą \"odnogę\" warkocza smarując z dwóch stron pesto. Warkocze połóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę , przykryj folia aluminiową i odłóż do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na dodatkowe 45 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Piecz warkocze aż zbrązowieją, a włożona w nie wykałaczka po wyjęciu będzie sucha, bez śladów przylepionego do niej ciasta.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 2 godz 15 min
Czas wypieku: 45 min