Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Połącz ze sobą wszystkie składniki oprócz wody. Do składników zacznij dolewać wodę i rozpocznij zagniatanie ciasta. Zagniataj i dolewaj aż ciasto uzyska jednolitą, elastyczną konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze przez 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Uformuj z ciasta grubą bagietkę i odstaw na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Zrób nacięcia nożem wzdłuż i przykryj ciasto materiałową szmatką lub folią aluminiową. Odstaw je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw ciasto i piecz ok. 25 minut aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w nie wykałaczki nie przyklei się do niej ciasto.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 25 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 25 min