Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą w misce mąkę, drożdże, sól i cukier. Powoli zacznij dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj aż osiągniesz jednolitą, elastyczną konsystencję, przypominającą ciepłą plastelinę. Zagniataj dodatkowo przez następnych minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Włóż ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1, 5 godziny. W tym czasie przygotuj pesto. Na suchej patelni upraż migdały (podgrzewaj aż zbrązowieją). Do miski wrzuć suszone pomidory, pokrojony na mniejsze kawałki ząbek czosnku (bez skórki), parmezan, bazylie i uprażone migdały. Zmiksuj na gładką masę blenderem i odłóż na później.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie czasu wyrastania, wyłóż ciasto na obsypaną mąką stolnicę i rozwałkuj je na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Posmaruj ciasto na całej długości pesto z suszonych pomidorów i zwiń w rulon (dłuższą stroną). Rulon podziel na 12 kawałków używając noża. Każdy kawałek przygnieć ręką i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Blachę przykryj materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce jeszcze na 45 minut.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Po upływie czasu wyrastania włóż ślimaczki do piekarnika i piecz przez ok. 25-30 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej