Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą w misce mąkę, drożdże, sól i cukier. Powoli zacznij dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj aż osiągniesz jednolitą, elastyczną konsystencję, przypominającą ciepłą plastelinę. Zagniataj dodatkowo przez następnych minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Włóż ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1, 5 godziny. W tym czasie przygotuj pesto. Na suchej patelni upraż migdały (podgrzewaj aż zbrązowieją). Do miski wrzuć suszone pomidory, pokrojony na mniejsze kawałki ząbek czosnku (bez skórki), parmezan, bazylie i uprażone migdały. Zmiksuj na gładką masę blenderem i odłóż na później.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po upływie czasu wyrastania, wyłóż ciasto na obsypaną mąką stolnicę i rozwałkuj je na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Posmaruj ciasto na całej długości pesto z suszonych pomidorów i zwiń w rulon (dłuższą stroną). Rulon podziel na 12 kawałków używając noża. Każdy kawałek przygnieć ręką i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Blachę przykryj materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce jeszcze na 45 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Po upływie czasu wyrastania włóż ślimaczki do piekarnika i piecz przez ok. 25-30 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 25 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 25 min