Do upieczenia najprostszego chleba potrzebna jest mąka, którą można kupić w każdym sklepie. Co prawda do wypieku pieczywa najbardziej nadaje się ta o typie 750, 650 i ewentualnie 550, ale tak naprawdę może to być nawet mąka tortowa. Na początku nie trzeba się orientować z rozróżnianiu typów mąk, naturalne zainteresowanie tematem będzie się rozwijało przy każdym kolejnym bochenku. Przyjdzie wtedy czas na próby wypiekania chlebów z dodatkiem mąki żytniej lub na bazie mąki pełnoziarnistej, razowej i orkiszowej.

Oprócz mąki potrzebne są oczywiście drożdże, można użyć suszonych drożdży instant w paczuszce, które łatwo przechowywać i które można bezpośrednio wymieszać z mąką. Drugą możliwością są klasyczne świeże drożdże w kostce, trzeba  z nich przygotować zaczyn, cały proces trwa kilka minut, podobnie jak w przypadku przygotowywania klasycznej drożdżówki z owocami i kruszonką

Mamy już mąkę oraz drożdże, do szczęścia potrzebna jest nam jeszcze letnia woda i odrobina soli, która nada przyszłemu wypiekowi smaku.

Wyrabianie najłatwiejszego ciasta na chleb nie wymaga specjalistycznego sprzętu, oczywiście mikser planetarny ułatwi sprawę, ale równie dobrze poradzą sobie przy tym ręce. Po kilku minutach wyrabiania lub krótkiego mieszania do połączenia składników, ciasto przekładamy do foremki lub zostawiamy w misie. Będzie rosło ok 1-2 h. Ciasto, które wyrastało w misie będzie trzeba uformować i przełożyć na blachę, ale jeśli od początku wyrastało w foremce to nie trzeba już z nim nic robić.

pieczenie chleba jest proste

Do upieczenia chleba nie potrzeba automatów, ani pięknego pieca chlebowego, wystarczy najzwyklejszy domowy piekarnik, elektryczny lub gazowy. Po 30-40 minutach będziemy wyciągać świeżo upieczony bochenek, który swoim zapachem wypełni cały dom i wywoła uśmiechy na twarzach domowników. Pamiętaj, że chleb warto ostudzić na kuchennej kratce, od jedzenia ciepłego ciasta mogą rozboleć brzuchy. Cała zabawa potrwa mniej niż 3 h!

Prawda, że pieczenia chleba jest proste? A robiąc to samodzielnie mamy świadomość tego co jemy 🙂

Poniżej przygotowałam kilka prostych schematów, które powinny Cię zachęcić do nauki wypieku chleba i pokazać w jak przyjemny sposób można stawiać dalsze kroki jako domowy piekarz:

Dla przykładu, jeśli upiekłeś/aś w życiu już kilka ciast, poradzisz sobie z ciastem drożdżowym, a jeśli wypiekanie ciasta drożdżowego nie sprawia Ci problemu to bez przeszkód upieczesz też domowy chleb 🙂

  • Ciasto (np. ucierane, biszkopt, sernik) -> ciasto drożdżowe
  • Ciasto drożdżowe -> pszenny chleb drożdżowy
  • Pszenny chleb drożdżowy -> drożdżowy chleb z wykorzystaniem mąki pełnoziarnistej, razowej i żytniej
  • Pszenny chleb drożdżowy -> drożdżowe pieczywo formowane (np. bułki, bagietki, chałki, foccacie, chlebki nan, pity)
  • Chleb drożdżowy -> chleb na zakwasie
  • Pszenny chleb na zakwasie -> drożdżowy chleb na zakwasie z wykorzystaniem mąki pełnoziarnistej, razowej i żytniej
  • Chleb na zakwasie -> pieczywo formowane na zakwasie (np. bułki, bagietki, chałki, foccacie, chlebki nan, pity)

pieczenie chleba jest proste

Na blogu, po prawej stronie znajdziesz kolumnę z rodzajami pieczywa, możesz do woli podróżować po różnych działach i wybrać swój ulubiony przepis.

Na początek proponuję zapoznać się z kilkoma prostymi przepisami na wypieki drożdżowe:

Prosty chleb pszenny

Prosty chleb razowy

Prosty chleb orkiszowy

Pszenny chleb nocny

Orkiszowy chleb nocny

Chleb nocny na kefirze

Chleb maślankowy

Chleb z ziarnami i ziołami

Chleb cebulowy

Bułki kajzerki

Bułki małgosie

Bułeczki maślane z makiem

Bułeczki serowe

A oto kilka przydatnych wpisów, które wprowadzą Cię w świat wypiekania chleba:

Chleb na drożdżach krok po kroku

Drożdże świeże czy suszone

Czy z tej mąki będzie chleb

Jak zacząć piec chleb na zakwasie

Zakwas. Jak to działa?

Zakwas żytni krok po kroku

I pamiętaj, jesteśmy tutaj dla Ciebie. Jeśli masz jakieś pytania i wątpliwości – napisz do nas, chętnie pomożemy 🙂