Dzisiaj coś prostego i pysznego. Nieskomplikowane bułeczki „Małgosie” z przedziałkiem na środku.
Ich delikatność miąższu postanowiłam osiągnąć w inny sposób- do bułeczek dodałam jogurt naturalny. Są niezwykle miękkie i pyszne, ale prawdziwą przyjemność ich jedzenia zostawiłam sobie na śniadanie.
Upieczone i nie mogę doczekać się kiedy ostygną 😉
Dzisiaj na półkach z mąką pustki. Mam mąkę pszenną 1020, czy mogę dać ją zamiast 650? A jeśli tak, to czy zmienią się proporcje mąka-woda?
Wyglądają przepysznie. …😆napewno je upieke 🌼
Bardzo lubie ten przepis. Buleczki sa pyszne, smak z dziecinstwa, szczegolnie upragniony gdy mieszka sie na obczyznie. Zaczelam wypiekac jako jedna calosc (jako dluga bulka), pieke 27 minut. Probowalam rowniez z maka pelnoziarnista. Zawsze pieke na jogurcie greckim, bo taki mam zawsze w domu.
Rzeczywiście bułeczki godne polecenia. Mięciutki miąższ… Pyszne również na drugi dzień. Dla mnie jedynie jest ciut za dużo soli soli przepisie.
Czy można jogurt zasąpić maślanką? Jeśli tak to czy zmniejszyć ilość wody i o ile?
Trudno mi powiedzieć w ciemno, na pewno jakieś 50 ml, proponuję kontrolować konsystencję w trakcie wyrabiania, tak by ciasto pozostało elastyczne.
Zastąpiłam jogurt kefirem, dodając trochę mniej wody, bułki wyrosły idealnie i wyglądają przepysznie! Jestem pewna, że w smaku będą równie doskonałe!
Buleczki sa przepyszne. Wlasnie wyciagnelam z piekarnika. Maja Lekko chrupiaca skorke, smakuja jak z piekarni. Cos czuje, ze na stale zagoszcza u nas w domu. Dziekuje za przepis.
Mąka pszenna jakiego typu?
Typ 500 lub 550 🙂
Mam małe pytanie 1,5 łyżeczki to ile to gram? I jaki jest przelicznik na świeże?
Przelicznik jest na blogu: https://smakowitychleb.pl/porada/jak-przeliczyc-drozdze-suszone-na-swieze/
A ja bym dała tutaj 8 g świeżych drożdży 🙂
Absolutnie pyszne 🙂
No zobaczymy czy dobre 🙂
Ciasto rosnie 🙂
Nazwę faktycznie mają wyjątkowo uroczą 🙂