Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki, aż osiągną jednolite ciasto na bułeczki. Od tego momentu zagniataj kilka minut.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

2. Umieść ciasto na bułeczki w misce, przykryj ją materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. godzinę.

formowanie bułeczek
5 min
formowanie bułeczek

3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i uformuj z ciasta rulon. Pokrój rulon na 5 równych części i z każdej uformuj okrągłą bułeczkę.

drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie

4. Bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykryj szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 45 minut.

nacinanie
5 min
nacinanie

5. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Zrób przedziałki za pomocą patyczka do szaszłyków (kładąc patyczek na każdej bułeczce i dociskając, aż zrobi się przedziałek) i wsadź bułeczki do piekarnika.

pieczenie
15 min
pieczenie

6. Bułeczki Małgosie piecz ok. 15 minut ,aż lekko zbrązowieją.

Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej