Przepis

mieszanie składników
3 min
mieszanie składników

1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy zakwas i sól. Wlewamy letnią wodę i mieszamy ręką składniki, aż osiągniemy plastyczną, przypominając plastelinę masę.

wyrastanie
240 min
wyrastanie

2. Formę keksówkę smarujemy olejem i posypujemy mąką razową. Przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy. Posypujemy płatkami owsianymi i słonecznikiem, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 4 h.

pieczenie
40 min
pieczenie

3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy przez 25 minut.

Ocena czytelników: 5 z 22 ocen
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej