Przepis

mieszanie składników
3 min
mieszanie składników

1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy zakwas i sól. Wlewamy letnią wodę i mieszamy ręką składniki, aż osiągniemy plastyczną, przypominając plastelinę masę.

wyrastanie
240 min
wyrastanie

2. Formę keksówkę smarujemy olejem i posypujemy mąką razową. Przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy. Posypujemy płatkami owsianymi i słonecznikiem, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 4 h.

pieczenie
40 min
pieczenie

3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy przez 25 minut.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej