Przepis

aktywacja zakwasu
480 min
aktywacja zakwasu
1. Do przygotowania szybkiego zakwasu w 48h potrzeba 2/3 szklanki dowolnej mąki żytniej. Mieszamy z 1 szklanką wody i 1/8 łyżeczki drożdży. Odstawiamy na 24h pod przykryciem w temperaturze pokojowej. Po upływie doby, dodajemy 1/2 szklanki świeżej mąki i 1/3 szklanki letniej wody i odstawiamy w taki sam sposób na kolejne 24 godziny. Po upływie wymaganego czasu dodajemy szklankę mąki i 2/3 szklanki letniej wody do zakwasu. Wyrastanie zakwasu powinno zająć około 8h. Gdy przestanie rosnąć, zaczynamy mieszać ciasto chlebowe. To alternatywny sposób przygotowania zakwasu na chleb. Można odłożyć część na następny raz lub zużyć cały do przygotowania chleba. Powinno starczyć na około 2 bochenki domowego chleba żytniego. Do tego przepisu możemy użyć też zwykły aktywny zakwas, jeśli taki posiadamy.
mieszanie składników
10 min
mieszanie składników
2. W dużej misce mieszamy aktywny zakwas, wodę, mąkę żytnią oraz sól. Składniki na domowy chleb żytni mieszamy mikserem lub łyżką lilka minut.
formowanie ciasta na chleb
5 min
formowanie ciasta na chleb
3. Ciasto na domowy chleb żytni przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką lub otrębami foremki keksowej i wyrównujemy powieżchnię zwilżoną dłonią. Oprószamy mąką.
wyrastanie chleba
270 min
wyrastanie chleba
4. Foremkę z ciastem przykrywamy folią lub czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 4,5 - 6 godzin. W tym czasie ciasto powinno wypełnić foremkę, a na powierzchni powinny pojawić się charakterystyczne pęknięcia. To znak, że chleb powinien trafić do pieca.
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Domowy chleb żytni wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210 stopni C i pieczemy przez ok. 40 minut. Studzimy na kratce i kroimy po całkowitym wystudzeniu, a najlepiej kolejnego dnia. Dzięki temu nie będzie się kleił do noża.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Pepe 6 kwietnia 2025 o 10:37

    Czy można użyć więcej aktywnego zakwasu żytniego, kosztem mąki? Jeżeli tak to w jakiej proporcji zastąpić mąkę zakwasem? Pozdrawiam

    • Małgosia 6 kwietnia 2025 o 19:03

      To jest chleb na zakwasie. W tym przypadku pokazałam, że można go przygotować też wyprowadzając starter z niewielkiej ilości drożdży. Aby użyć standardowego zakwasu wystarczy zamienić nasz zaczyn na klasyczny zakwas.

      • Pepe 6 kwietnia 2025 o 20:04

        Dziękuję za odpowiedź. Miałem jednak na myśli czy można użyć mniej mąki niż w przepisie (np. nie 500g, a tylko 300g), a z kolei więcej zaczynu/zakwasu (np. nie 150g, a 350g)

        • Małgosia 7 kwietnia 2025 o 07:34

          Nie polecam takich modyfikacji bez doświadczenia. Zbyt dużo zakwasu zaburzy cały proces przygotowania chleba.

  • Wioletta 3 kwietnia 2025 o 09:34

    Dla mnie idealny.

  • Wioletta 2 kwietnia 2025 o 19:00
    Ocena:

    Chlebek wyśmienity. Wypieczony po 5 godz wyrastania .

  • Wojtek 30 września 2024 o 10:21

    Czy pozostały zakwas przechowywać i pielęgnować standardowo, czy z racji dodatku drożdży jednak inaczej?

  • Marta 6 września 2024 o 14:49

    Przepis świetny tylko pod spodem chleba pojawiły mi się czarne plamki i teraz nie wiem co to jest. Być może złe zrobiłam zakwas

  • Slawek 14 lipca 2024 o 16:34

    Przygotowanie zakwasu z tego przepisu wychodzi nie 48 a 56 godzin.
    Przepis mówi że odstawiamy na 24h dodajemy ponownie mąkę i odstawiamy na kolejne 24h następnie znowu dodajemy składniki i to ma rosnąć co najmniej 8 h czyli wychodzi 56h

  • Agnieszka 19 maja 2024 o 20:40

    Dzien dobry,
    a gdzie mozna kupic takie mieszadelko do wyrabiania tego chlebka ? Pozdrawiam serdecznie

    • Małgosia 20 maja 2024 o 07:26

      Ostatnio dosyć często pojawia się w różnych sklepach, trzeba szukać lub kupić w sieci. Występuje pod nazwą duńskie mieszadło lub duńska trzepaczka.

  • Andrzej 21 lutego 2024 o 15:49

    Co oznacza 1/8 łyżeczki drożdży? Może podać w gramach

    • Małgosia 21 lutego 2024 o 20:16

      Zakładając, że 1 łyżeczka o pojemności 5ml mieści około 4g drożdży instant, można przyjąć, że 1/8 łyżeczki to około 1/2g – ciężko to skutecznie zważyć w warunkach domowych stąd taka, a nie inna miara.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej