Przepis

aktywacja zakwasu
480 min
aktywacja zakwasu
1. Do przygotowania szybkiego zakwasu w 48h potrzeba 2/3 szklanki dowolnej mąki żytniej. Mieszamy z 1 szklanką wody i 1/8 łyżeczki drożdży. Odstawiamy na 24h pod przykryciem w temperaturze pokojowej. Po upływie doby, dodajemy 1/2 szklanki świeżej mąki i 1/3 szklanki letniej wody i odstawiamy w taki sam sposób na kolejne 24 godziny. Po upływie wymaganego czasu dodajemy szklankę mąki i 2/3 szklanki letniej wody do zakwasu. Wyrastanie zakwasu powinno zająć około 8h. Gdy przestanie rosnąć, zaczynamy mieszać ciasto chlebowe. To alternatywny sposób przygotowania zakwasu na chleb. Można odłożyć część na następny raz lub zużyć cały do przygotowania chleba. Powinno starczyć na około 2 bochenki domowego chleba żytniego. Do tego przepisu możemy użyć też zwykły aktywny zakwas, jeśli taki posiadamy.
mieszanie składników
10 min
mieszanie składników
2. W dużej misce mieszamy aktywny zakwas, wodę, mąkę żytnią oraz sól. Składniki na domowy chleb żytni mieszamy mikserem lub łyżką lilka minut.
formowanie ciasta na chleb
5 min
formowanie ciasta na chleb
3. Ciasto na domowy chleb żytni przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką lub otrębami foremki keksowej i wyrównujemy powieżchnię zwilżoną dłonią. Oprószamy mąką.
wyrastanie chleba
270 min
wyrastanie chleba
4. Foremkę z ciastem przykrywamy folią lub czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 4,5 - 6 godzin. W tym czasie ciasto powinno wypełnić foremkę, a na powierzchni powinny pojawić się charakterystyczne pęknięcia. To znak, że chleb powinien trafić do pieca.
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Domowy chleb żytni wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210 stopni C i pieczemy przez ok. 40 minut. Studzimy na kratce i kroimy po całkowitym wystudzeniu, a najlepiej kolejnego dnia. Dzięki temu nie będzie się kleił do noża.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej