Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas, sól i tartą na grubych oczkach marchewkę. W rondlu podgrzewamy sok marchewkowy, aż będzie letni. Powoli dodajemy do suchych składników i wyrabiamy ręcznie lub mikserem do połączenia składników.
wyrastanie
wyrastanie
2. Formę keksówkę wykładamy pergaminem lub smarujemy olejem i posypujemy płatkami owsianymi. Przekładamy ciasto do formy. WIerzch wyrównujemy zwilżoną wodą dłonią. Przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.
pieczenie
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wierzch wyrośniętego chleba smarujemy białkiem i posypujemy płatkami owsianymi. Chleb pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy jeszcze 25 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 45 min