Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. W misce mieszamy mąkę, sól i drożdże. Dodajemy sok z marchwi. Mieszamy ręcznie, aż powstanie mokre ciasto, przez ok. 30-60 sekund.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Dodajemy żurawinę, migdały, imbir i mieszamy, aż się połączą z ciastem. Przykrywamy miskę i odstawiamy, aż na powierzchni ciasta utworzą się bąbelki i ciasto podwoi objętość. Trwa to ok. 12-18 godzin.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy okrągły bochenek. Przekładamy go do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i posypanego mąką Zostawiamy ciasto pod przykryciem na 1-2 godziny do podwojenia ilości.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni i nagrzewamy w nim garnek żeliwny/patelnię żeliwną/formę żaroodporną. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy ciasto do nagrzanej formy. Jeśli używamy garnka, przykrywamy go pokrywą i pieczemy przez 25 minut. Następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy kolejne 15-20 minut, aż chleb będzie miał intensywny kolor. Jeśli używamy formy bez przykrycia (np. patelnię), chleb pieczemy przez ok. 35 minut. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 14 godz 40 min
Czas wyrastania: 14 godz
Czas wypieku: 40 min