Przepis

wyrabianie
2 min
wyrabianie
1. Mąkę żytnią wsypujemy do misy, mieszamy z solą. Dodajemy aktywny zakwas żytni, wlewamy letnią wodę i krótko wyrabiamy ciasto, jedynie do połączenia składników.
wyrastanie
270 min
wyrastanie
2. Formę keksówkę (12x24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, ciasto przekładamy do środka. Zwilżamy dłoń wodą i wyrównujemy wierzch. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 4 h i 30 minut w ciepłym miejscu, bez przeciągów.
pieczenie
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 210 stopni. Wierzch wyrośniętego bochenka skrapiamy wodą i wkładamy formę do piekarnika. Prosty chleb żytni pieczemy przez ok. 40 minut. Po wyjęciu wyciągamy chleb z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej