Czasem najprostsze jest najlepsze, reguła ta potwierdza się często w temacie chleba. Uwielbiam eksperymentować z chrupiącymi wypiekami, a niektóre szaleństwa chętnie powtarzam, ale czasem lubię upiec najzwyklejszy chleb bez dodatków. Tak jak ten prosty chleb żytni na zakwasie.
Jego składniki stanowią jedynie: mąka, woda i sól. Oczywiście jeszcze zakwas żytni, ale on również składa się tylko z mąki i wody. Jeśli nie masz go w domu, a chcesz wyhodować samodzielnie swój zakwas, to tutaj znajdziesz mój poradnik Zakwas żytni – krok po kroku. Jeśli już masz wyhodowany zakwas żytni, a do tego dokarmiony i aktywny – możemy zacząć przygotowania do pieczenia! Przeczytaj przepis prosty chleb żytni na zakwasie żytnim i przygotuj składniki.
Ciasto po dodaniu aktywnego (czyli dokarmionego) zakwasu potrzebuje jedynie 4,5 h, aby wyrosnąć, więc nie dość, że jest to prosty w przygotowaniu chleb, to jeszcze jak na wypieki zakwasowe całkiem szybki.
Prawdziwy chleb z mąki żytniej jasnej będzie miał kolor szaro-brązowy, ponieważ taką barwą charakteryzuje się właśnie ta mąka.
Przepis sprawdzi się idealnie w kuchni tradycjonalistów, a także początkujących domowych piekarzy. A po więcej wskazówek o wypieku domowego chleba na zakwasie zapraszam tu.