Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywny zakwas żytni, posiekane jabłko, posiekany rozmaryn sól. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem ok. 5 minut, aż będzie elastyczne.

pierwsze wyrastanie
150 min
pierwsze wyrastanie

2. Ciasto na chleb pszenny na zakwasie z jabłkiem zostawiamy w misie pod przykryciem na 2,5 h.

formowanie
2 min
formowanie

3. W międzyczasie ciasto na chleb pszenny na zakwasie z jabłkiem krótko składamy przez minutę co 30 minut. To służy dobremu rozwinięciu siatki glutenowej, by ta mogła utrzymać później uformowany bochenek.

formowanie
3 min
formowanie

4. Po 2,5 h przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, formujemy okrągły bochenek.

drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie

5. Przekładamy je złączeniem ku górze do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i oprószonego mąką (na dnie można położyć gałązkę rozmarynu). Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 h na drugie wyrastanie.

przygotowywanie wierzchu
30 min
przygotowywanie wierzchu

6. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 250 stopni i nagrzewamy w nim pusty garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne.

pieczenie
40 min
pieczenie

7. Wyrośnięte ciasto przerzucamy do nagrzanego garnka, wierzch nacinamy. Pieczemy w piecu metodą góra-dół przez 20 minut pod przykryciem. Następnie ściągamy pokrywkę, podpiekamy przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Upieczony chleb pszenny na zakwasie z jabłkiem wyciągamy z garnka i studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Grzechu 4 sierpnia 2022 o 12:42

    Czy można zostawić chleb do wyrośnięcia w lodówce np. na noc?

    • Małgosia 4 sierpnia 2022 o 12:45

      Można. Uformowany bochenek najczęściej odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej, a następnie kończymy garowanie w lodówce (szczelnie owinięty np folią spożywczą) lub korzystamy z sobie znanej i wypróbowanej metody 🙂

  • Agnieszka 1 lutego 2022 o 09:20

    Proszę o wyjaśnienie co to znaczy letnia woda (zaczyn) 1 szt. W przepisie jest woda 420 ml i właśnie ta – letnia woda???

    • Małgosia 2 lutego 2022 o 09:37

      Wygląda na to, że wkradł się nam chochlik. W przepisie nie robimy zaczynu, więc tak, cała woda to ta letnia woda, którą dodajemy do mąki i zakwasu.

  • Grzesiek 22 października 2021 o 09:05
    Ocena:

    Witam, w punkcie 6 jest mowa o nagrzaniu garnka żeliwnego albo naczynia żaroodpornego ale nie jest napisane wprost czy jest w nim już ciasto. Proszę o wyjaśnienie. Ja do wypieku chleba używam garnków rzymskich odpowiednio wcześniej namoczonych. Muszę spróbować upiec chleb w naczyniu żaroodpornym.

    • Małgosia 22 października 2021 o 09:51

      Bochenek przerzucamy do nagrzanego garnka. Można też zastosować garnek rzymski lub naczynie żaroodporne. Przyznam, że te ostatnie lubię najmniej 🙂

  • Ana 29 września 2021 o 13:19

    Witam
    Czy mąkę orkiszową można zastąpić inna np chlebową?

    • Małgosia 30 września 2021 o 09:25

      Najbliższa mące orkiszowej pełnoziarnistej będzie mąka pszenna pełnoziarnista. Ostatecznie na chlebowej pszennej też wyjdzie, ale chleb będzie jasny.

  • Martyna 21 lipca 2021 o 10:28

    Witam, w składnikach brakuje jabłka 🙂

  • Barbara 24 lutego 2021 o 08:14

    Witam serdecznie.
    Zainteresował mnie Pani przepis na chlebek pszenny na zakwasie z jabłkiem, tyle że w wyszczególnionych składnikach nie ma ani grama jabłka.

    „Składniki

    mąka pszenna typ 650 400 g

    letnia woda 420 ml

    sól 1,5 łyżeczki

    mąka orkiszowej pełnoziarnistej 200 g

    letniej wody (zaczyn) 1 szt.

    aktywny zakwas żytni 200 g

    gałązka rozmarynu 1 szt.

    Miary:
    Zwykłe
    Kuchene”

    Czy moglabym prosić o podanie – uzupełnienie gramatury na w/w owoc.
    Pozdrawiam
    Barbara Kaszuba

  • Małgorzata 5 maja 2020 o 11:20

    Proszę o wytłumaczenie, co to znaczy:
    3. W między czasie ciasto krótko składamy przez minutę co 30 minut.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej