Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywny zakwas, posiekane jabłko, posiekany rozmaryn sól. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem ok. 5 minut, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
150 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 2,5 h.
formowanie
2 min
formowanie
3. W między czasie ciasto krótko składamy przez minutę co 30 minut.
formowanie
3 min
formowanie
4. Po 2,5 h przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, formujemy okrągły bochenek.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
5. Przekładamy je złączeniem ku górze do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i oprószonego mąką (na dnie można położyć gałązkę rozmarynu). Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 h.
przygotowywanie wierzchu
30 min
przygotowywanie wierzchu
6. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni i nagrzewamy w nim garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne.
pieczenie
40 min
pieczenie
7. Wyrośnięte ciasto przerzucamy do nagrzanego piekarnika, wierzch nacinamy. Pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut pod przykryciem. Następnie ściągamy pokrywkę, podpiekamy 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut. Upieczony chleb wyciągamy z garnka i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej