Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywny zakwas, posiekane jabłko, posiekany rozmaryn sól. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem ok. 5 minut, aż będzie elastyczne.

pierwsze wyrastanie
150 min
pierwsze wyrastanie

2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 2,5 h.

formowanie
2 min
formowanie

3. W międzyczasie ciasto krótko składamy przez minutę co 30 minut.

formowanie
3 min
formowanie

4. Po 2,5 h przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, formujemy okrągły bochenek.

drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie

5. Przekładamy je złączeniem ku górze do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i oprószonego mąką (na dnie można położyć gałązkę rozmarynu). Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 h.

przygotowywanie wierzchu
30 min
przygotowywanie wierzchu

6. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni i nagrzewamy w nim pusty garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne.

pieczenie
40 min
pieczenie

7. Wyrośnięte ciasto przerzucamy do nagrzanego garnka, wierzch nacinamy. Pieczemy w piecu metodą góra-dół przez 20 minut pod przykryciem. Następnie ściągamy pokrywkę, podpiekamy 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut. Upieczony chleb wyciągamy z garnka i studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej