Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy drożdże, pokrojone w kostkę jabłko (zostawiamy plaster do ozdoby), sól. W rondlu podgrzewamy sok z rozcieńczony wodą. Wlewamy letnią wodę z sokiem i wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
wyrastanie
wyrastanie
2. Keksówkę (12x24 cm) wykładamy pergaminem. Zwilżamy dłonie wodą, przekładamy do formy ciasto, wierzch wyrównujemy i dekorujemy jabłkiem. Tak przygotowane ciasto przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 h.
pieczenie
pieczenie
3. Chleb wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni. Pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy przez kolejnych 20 minut. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 10 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min