Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól. Stopniowo wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto przez 3 minuty mikserem. Następnie dodajemy po kawałku zimnego ciasta i wyrabiamy jeszcze 2 minuty, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Elastyczną kulę z ciasta zostawiamy w misie pod przykryciem na 70 minut.
formowanie
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto kładziemy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 8 części, każdą z nich wałkujemy na kółko o grubości 0,5 cm. Nacinamy ostrym nożem z 4 stron, zostawiając środek nieprzecięty. Na środku wykładamy po łyżce masła orzechowego, posypujemy cząstkami drobno pokrojonego jabłka i posypujemy szczyptą cukru trzcinowego. Zawijamy boki ciasta na około tworząc różyczki.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Tak uformowane różyczki zostawiamy na blasze wyłożonej pergaminem pod przykryciem na 10 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Różyczki smarujemy z wierzchu białkiem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy góra-dół przez 18 minut w 190 stopniach. W tym czasie cukier puder łączymy z sokiem z granata lub z cytryny. Upieczone bułeczki dekorujemy lukrem i posypujemy orzeszkami.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 38 min
Czas wyrastania: 1 godz 20 min
Czas wypieku: 18 min