Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy płatki migdałowe, konfiturę różaną, wodę różaną, zakwas i sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na 2 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Ciasto krótko zagniatamy, składając je i formując okrągły lub podłużny bochenek. Koszyk do wyrastania obsypujemy mąką lub wykładamy ściereczką. Przekładamy ciasto do środka, przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 2,5 godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę (ze stali nierdzewnej) z wodą lub kostkami wody. Chleb podpiekamy 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, ustawiamy pieczenie góra-dół i pieczemy chleb przez 15 minut. Następnie smarujemy je rozbełtanym żółtkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy jeszcze przez 10 minut w 190 stopni. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 5 godz 10 min
Czas wyrastania: 4 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min