Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą w misce lub maszynie do zagniatania mąkę, drożdże, sól i cukier puder. Dodaj masło i zacznij zagniatać ciasto. Powoli wlej najpierw wodę różaną, potem ciepłe mleko, cały czas zagniatając. Masa powinna nabrać elastycznej konsystencji, która nie przykleja się do rąk. Od tego momentu zagniataj jeszcze intensywnie przez 5 minut.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Ciasto wsadź do miski, przykryj ją materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Wyjmij ciasto, pokrój je na 8 równych kawałków. Z każdego kawałka odkrój jeszcze mały kawałek, który później posłuży jako kulka na górze. Pokrojone ciasto umieść w foremkach na muffinki, przykryj foremki i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 45 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte ciasto posmaruj u góry roztrzepanym jajkiem i przyklej na nie kuleczkę (również wcześniej posmarowaną jajkiem). Piecz przez ok. 20 minut aż zbrązowieją.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej