Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Wieczorem łączymy składniki zaczynu, krótko mieszamy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 8-12 godzin (na noc).
przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
2. Następnego dnia zaczynamy od karmelizowania jabłka. Myjemy je i kroimy w kosteczkę (nie obierałam), wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem.Czubkiem ostrego noża nacinamy wanilię, wydobywamy ziarenka i dodajemy je razem z laską do jabłek. Po minucie dodajemy. Całość smażymy 3-4 minuty,następnie dodajemy miód i karmelizujemy jeszcze chwilę. Jabłka studzimy.
wyrabianie
wyrabianie
3. W misie umieszczamy wszystkie suche składniki. Letnią wodę łączymy z cydrem i stopniowo wlewamy do misy, wyrabiając ciasto mikserem. Po ok. 5 minutach dodajemy karmelizowane jabłko i wyrabiamy jeszcze 2-3 minuty, aż składniki się dobrze połączą.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Ciasto przekładamy do nowej misy oprószonej mąką (lub zostawiamy w tej, w której było wyrabiane), przykrywamy ściereczką i stawiamy na 2 godziny w ciepłym miejscu. Po godzinie wykładamy ciasto na oprószony mąką blat, składamy je jak kopertę i znów przekładamy do misy. Przykrywamy na kolejną godzinę.
trzecie wyrastanie
trzecie wyrastanie
5. Po dwóch godzinach formujemy z ciasta bochenek i przekładamy go do wiklinowego koszyka, wyłożonego ściereczką lub obsypanego mąką. Przykrywamy ściereczką na 1-1,5 godziny.
pieczenie
pieczenie
6. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 230 stopni. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem. Ciasto według uznania nacinamy i wstawiamy do pieca. Po 10 minutach wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i temperaturę 220 stopni. Pieczemy jeszcze 25 minut. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 16 godz 35 min
Czas wyrastania: 16 godz
Czas wypieku: 35 min