Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Kulę z ciasta zostawiamy w misie skropionej oliwą. Przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy krągły bochenek, umieszczamy go złączeniem ku górze w wiklinowym koszyczku wyłożonym ściereczką i posypanym mąką. Przykrywamy na 30 minut i zostawiamy w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem, z wierzchu nacinamy według fantazji. Pieczemy 20 minut metodą góra-dół, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez następne 20 minut.
Smakowita
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 5 z 4 ocen
Czas całkowity: 2 godz 7 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 37 min