Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże. Powoli wlewamy letnią wodę (o temperaturze ok. 35 stopni) i zaczynamy wyrabiać mikserem ciasto. W tym czasie lejemy powoli oliwę, aby połączyła się ze innymi składnikami. Ciasto wyrabiamy 8minut. Po tym czasie osiągnie formę kuli.
wyrastanie
wyrastanie
2. Koszyk do wyrastania chleba lub sitko wykładamy ściereczką, którą oprószamy mąką. Do środka przerzucamy wyrobione ciasto. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów (np. koło kaloryfera) na 1,5 godziny.
pieczenie
pieczenie
3. Wyrośnięte ciasto przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem, odwracając sitko lub koszyk dnem do góry. Ręce oprószamy mąką i kształtujemy ciasto, aby było okrągłe. Wierzch ciasta nacinamy \\\"płytko\\\" ostrym nożem np. na krzyż. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Chleb pieczemy 35 minut. Studzimy przed krojeniem na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 3 ocen
Czas całkowity: 2 godz 15 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 35 min