Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

2. Kulę z ciasta zostawiamy w misie skropionej oliwą. Przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy krągły bochenek, umieszczamy go złączeniem ku górze w wiklinowym koszyczku wyłożonym ściereczką i posypanym mąką. Przykrywamy na 30 minut i zostawiamy w ciepłym miejscu.

pieczenie
37 min
pieczenie

4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem, z wierzchu nacinamy według fantazji. Pieczemy 20 minut metodą góra-dół, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez następne 20 minut.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej