Prosty chleb pszenny
Prosty chleb pszenny jest naprawdę prosty! Jeśli rozpoczynacie przygodę z pieczeniem chleba, zachęcam Was do eksperymentowania z różnymi przepisami też z tym. Chleb formowany może być całkiem prosty w przygotowaniu, a do jego wyrastania możecie wykorzystać zwykły kuchenny durszlak. Wypróbujcie więc ten pyszny, prosty chleb pszenny o chrupiącej skórce!
Jakie drożdże do chleba?
Drożdże są ważnym składnikiem prostego chleba pszennego. W przepisie wskazałam drożdże suszone instant, które wystarczy wymieszać z mąką, solą i wodą, aby powstało z tego ciasto. Nie ukrywam, że ze względu na czas, przechowywanie oraz świadome kontrolowanie konsystencji ciasta – zdecydowanie chętniej używam w kuchni drożdży instant, czyli suszonych. Na nich opiera się większość przepisów Smakowitego Chleba. Nie powinno to jednak stanowić problemu dla osób, które wolą korzystać z ich świeżej formy. Jeśli chcecie użyć świeżych drożdży, to musicie przeliczyć ich ilość. Zapraszam do smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?„.
Używając drożdży świeżych warto zrobić wcześniej zaczyn. Na szczęście nie jest to trudne, a wymaga od nas spędzenie zaledwie 5-15 minut dłużej w domowej piekarni niż w przypadku wersji instant. Więcej na temat zaczynu drożdżowego w poradniku „Jak zrobić zaczyn drożdżowy?„
Inne przepisy na domowe chleby
Polecam prosty chleb na drożdżach do upieczenia w domu szybki chleb na drożdżach instant czy domowy chleb tostowy. Trochę trudniejszy, ale bardzo ciekawy wypiek to portugalski chleb wodny. Warto go upiec! A potem jeszcze wypróbujcie chrupiące bułeczki tygrysie z ciekawą skórką!
Jakieś pytania o pieczenie chleba w domu?
Zawsze możecie zadać mi pytanie w komentarzu pod przepisem lub napisać, jak smakowały Wasze domowe wypieki 🙂
Dzień dobry
Czy temperatura pierwszego wypiekania musi być 220 stopni
Chcę użyć suchej frytkownicy
Ona ma max 200 stopni
Czy jak wydłuże czas pieczenia na 200 stopniach o 5 minut To będzie to dobry pomysł.
Klikan 3 gwiazdki bo czekam na wynik wypieku czy przepis się sprawdził i instrukcja
Nie wiem jaka wydajność energetyczną na taką frytownica i jakich efektów można oczekiwać. Probowałabym piec w 200 stopniach. To teoretycznie wystarczająca temperatura do wypiekania.
„Za pioruna” nie mogę zrozumieć o co chodzi w punkcie 3, w stwierdzeniu „… umieszczamy go ZŁĄCZENIEM ku górze…”, szczególnie słowa złączeniem. Skąd ono miałoby się wziąć ? Treść tego punktu 3 w ogóle jest niejasna. Zrozumiałe wydawałoby się, gdyby po pierwszych 60. minutach wyrastania i wyjęciu jeszcze „trochę” (ile ?) wyrobić ciasto, PRZEDZIELIĆ na dwie części i wtedy ZŁĄCZENIEM itd. Pogubiłem się 🙁
Ciasta po pierwszym wyrastaniu nie wyrabiamy ponownie, raczej delikatnie rozciągamy, aby pozostało przyjemnie lekkie i napuszone.
Złączenie, o którym mowa powstaje podczas formowania bochenka, kiedy to zakładamy krawędzie ciasta do środka, rolujemy itp. naciągając jednocześnie wierzch naszego bochenka. Powstaje w ten sposób glutenowa membrana, która utrzyma kształt chleba podczas pieczenia i nie pozwoli się ciastu rozpłynąć. Gdy łączenie pozostawiamy na górze podczas wyrastania w koszyku, po przełożeniu chleba na blachę, pozostanie ono na spodzie.
Pyszny chleb. Robiłam pierwszy raz i wyszedł doskonały 🥰
Polecam i pozdrawiam 😃
Dziękuję za polecenie 🙂 Cieszę się, że udało się już od pierwszego razu. To tylko dowodzi, że chleb rzeczywiście jest prosty!
I te drożdże tak bez cukru rosną? Boje się spróbować 😀
Nie wiem co robię nie tak ale wyrośnięte ciasto chlebowe wkładam do nagrzanego 200-220 stopni piekarnika i po kilku minutach góra opada. Grzanie góra/dół lub program do pieczenia chleba. W jednym i drugim przypadku jest tak samo.Może za wysoko go wstawiam? (środkowa półka)
Jeśli prawidłowo uformowany bochenek opada lub rozpływa się po wstawieniu do piekarnika, to najprawdopodobniej jest przerośnięty. Warto w takim przypadku nieco zmniejszyć ilość drożdży lub skrócić czas wyrastania.
Zrobiłem już parę chlebów, o dziwo zawsze wychodziły. Tylko mam jeden problem, o ile skórka na górze chleba jest twarda i chrupiąca, to boczki i dół jest już tylko trochę twardszy i ciemniejszy od miąższu i wcale nie chrupie. Piekę w keksówce z papierem do pieczenia, piekarnik góra dół bez termoobiegu. Czy mogę prosić o pomoc w rozwiązaniu tego problemu?
Czasami warto w takich przypadkach na 5-10 minut przed końcem pieczenia wyjąć chleb z foremki i papieru i dopiec bezpośrednio na ruszcie piekarnika.
Czy drugie wyrastanie, w koszyczku wiklinowym, może być przez noc w lodówce?
Przy tej ilości drożdży chleb raczej przerośnie przez noc.
ostatnio cos mi sie chlebki nie udają — piekę w proporcji 500gram mąki 620 +200gr mąki 750+ 35 drozy +2 łyzki oleju
+5oo mllitrów wody , po 3 dniach w torbie foliowej –roboą się w środku klejąćę zawiniete w ściereczkę wysychają na kość
A skąd te proporcje? 35 g drożdży na taką ilość mąki to zdecydowanie za dużo
Witam. Robilam z poltorej porcji chlebek bo jedna porcja okazalo sie malo. Pieklam 25 min w 225 i 20 min w 200 stopniach i skorka nie byla chrupiaca. Natomiast z pani przpeisu proporcji i czasu pieczenia byla super chrupiaca. Gdzie mma wydluzyc czas pieczenia zeby btla chrupiaca skorka dla 1.5 porcji. Boje sie nie przypalic skorki.
Tak, jeśli zwiększamy proporcje chleba to trzeba też wydłużyć czas pieczenia 🙂 Proszę się nie bać przypalenia, można kontrolować na bieżąco i zaglądać jak się ma skórka
Czy coś się zmieni w przepisie (proporcje, temp czy długość pieczenia, etc) jeśli upieke chleb w żeliwnymi garnku? Pozdrawiam serdecznie
W żeliwnym garnku zrobiłabym tak: nagrzewałabym garnek 30 minut w 250 stopniach, chleb przerzuciła, piekła 20 minut pod przykrywką, potem w 220 stopniach bez przykrywki 🙂
Czy można piec ten chleb na mące pszennej 750? Dziękuję i pozdrawiam.
Można 🙂
A co z solą? 🙂 Jest w składnikach. Potem jej już nie widzę. Kiedy dodać?
Dzień dobry,
Właśnie chcę zabrać do pieczenia Twojego chleba, ale nie mam suszonych drożdży. Czy dobrze gdzieś wyczytałam, że 2 łyżeczki suszonych odpowiada 10 gramom świeżych drożdży ?
Pirwszy raz w życiu piekłem chleb. Zmodyfikowałam troszkę przepis z braku odpowiednich skladnikow mianowicie(to co miałem): mąka typ 500, Drożdże w kostce (1/10 kostki ok 10 gram) rozpuszczone w 100 ml ciepłej wody z dodatkiem łyzeczki cukru( zaczyn zostawiłem na ok 10 min), dalej mieszanie urabianie i pieczenie tak jak w przepisie. Wynik pozytywny, chleb wyszedł delikatny z chrupiącą skórką.
Czy można użyć mąki pszennej typ 450?
Nie bardzo, ale w czasach zarazy można na to przymknąć oko. Tortowa jest zbyt przemielona, bardziej do biszkoptu niż chleba 🙂
W przepisie nie ma nic o metodzie pieczenia góra dół! Wydajde mi się, że podane proporcje podają za mało wody o ok 100 ml, chciało mi mikser urwać.
Nie mikser tylko „łapa” służy do urabiania ciasta.
Jejku piekę chleb pierwszy raz, a kiedy mam dodać sól? W przepisie jest sól ale nie ma nic kiedy ja dodać, proszę jeszcze o radę czy chleb włożyć do nagrzanego piekarnika czy do zimnego i ogrzewać do 200 stopni, w przepisie tego nie ma, a dla 46 latka, który pierwszy raz miał w ręku wałek to bardzo istotne rzeczy.
Sól dodajemy na początku do mąki. Chleb zawsze wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy metodą góra-dół. Powodzenia!
Sól dodajemy na początku do mąki. Chleb zawsze wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy metodą góra-dół.
Hejka,pięć zawsze w rozgrzanym piekarniku, jak nie wiesz kiedy dodać to dodawaj sypkie produkty,a potem mokre 😀
Czy mogę po prostu dokładnie mieszać jakąś łopatką/widelcem/ręką zamiast korzystać z miksera?
Tak
Serduszko, dziękuję za wspaniały przepis na ten chlebek, przypomniał mi dziecięce lata.
Od kilku lat nie jem chleba kupnego, nie podchodzi mi. Zaczęłam wypróbowywać różne przepisy z różnym skutkiem. A to zakwas nie wyszedł, a to chleb na zakwasie miał zakalec na palec.
Wróciłam do przeglądania internetowych blogów i trafiłam na Twoje przepisy. Bardzo sceptycznie podeszłam do swoich umiejętności piekarskich i… zaskoczenie i radość. Chleb od razu wyszedł superancki. Po raz pierwszy jestem zadowolona. Chlebuś sprężysty, smak wyważony a zapach rozniosło po całym bloku. Prostota wypieku została wynagrodzona. Właśnie siedzę objedzona Twoim chlebem i już w głowie mi się roi, po który następny przepis sięgnę z Twojego smakowitego bloga. Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Cieszę się i życzę kolejnych udanych wypieków 🙂
Piekę własnie chleb czytam przepis i mam uwagi
-nie udaje mi się chleb na mące pełnoziarnistej ( mogę mieszać w proporcjach 2/3 ze zwykłą mąką I im więcej daje mąki pełnej tym mniej wody)
– kubek wody zawsze daję do piekarnika Bo są piekarniki z funkcją pary ale..
A nie rozumiem co daje ten koszyk i wielokrotne składanie? Za liczne wskazówki dziękuję I potwierdzam dobry chleb jest łatwiej upiec niż kupić.
Pozrawiam
R
A z jakich przepisów piecze Pan chleby pełnoziarniste? Bo modyfikować receptury trzeba umieć, więc mam nadzieję, że z gotowych? Mąka pełnoziarnista potrzebuje więcej wody niż pszenna jasna.
Opcja z parującą wodą lepiej się sprawdza w przypadku chlebów na zakwasie.
Wielokrotne składanie sprawia, że rozciąga się w cieście siatka glutenu, dzięki temu później mamy przyjemnie sprężysty chleb z pięknymi dziurkami. Koszyk nadaje kształt, a potem przerzucamy chleb na blachę i pieczemy piękny okrągły chleb bez formy.
Pozdrawiam i zachęcam do czytania poradników na blogu: https://smakowitychleb.pl/smakowite-poradniki/
Dziękuję za pomoc Faktycznie dawno już zapomniałem o przepisach i dbam jedynie by ciasto miało odpowiednią konsystencję. Zerknę do ww poradników.
Ile czasu pieczenia potrzebowałyby dwa chleby?
Wypiek przepyszny, piekłam trochę dłużej bo był blady i skórka jak kamień.. ale krucha; w środku równomiernie wypieczony wilgotny, nie kruszy się.
To zależy czy się zmieszczą na jednej blasze, jak tak to czas podobny, albo wydłużamy o 1,5 czasu, trzeba kontrolować w czasie pieczenia.
Witaj,właśnie upiekłem chleb wg Twojego przepisu i niestety górna skórka kamień,a w środku zakalec:(
Masz może jakieś pomysły?
Pozdrawiam
Chleby wychodzą twarde jak kamień jak ciasto jest za suche i mało wyrośnie. Drożdże były aktywne, ciasto wyrosło?
Ile powinnam użyć drożdży w kostce, w tym przepisie?
10 g świeżych drożdży, czyli 1/10 klasycznej kostki. Trzeba jeszcze zrobić z nich zaczyn 🙂
Czy w podaną ilość maki w tym jak i w pozostałych przepisach wliczona jest tez maka na podsypanie ciasta przy wyrabianiu? Pozdrawiam
Nie, mąka do podsypania jest dodatkowa, bo zależy jak komu wyszło ciasto, czy się lepi, czy może potrzeba dosłownie łyżkę mąki, dlatego to już kwestia na oko, trzeba wyczuć ciasto 🙂
Dzień dobry.
Od jakiegoś czasu eksperymentuję z wypiekami drożdżowymi, ale dwa razy zdarzyło mi się, że ciasto stało się twarde i zbite. Zaczyn wyrósł wręcz podręcznikowo, ale nie wiem, czy to przez wodę (ciepła, ale nie gorąca), czy przez olej, nagle stwardniało. Wyrabiam ręcznie, bo to bardzo lubię, ale być może to jest również odpowiedzialne za stwardnienie ciasta?
Napisała Pani, że czas wyrabiania jest mniej więcej osiem minut, czy jak się to tak powoli „memla” rękami też?
P.S. Od wczoraj siedzę na stronach i przeglądam przepisy – jestem tak podekscytowana pieczeniem, że nie mogę się doczekać kiedy się znów za nie zabiorę 🙂
Dzień dobry,
A o jakim zaczynie mowa? Bo w tym przepisie są suszone drożdże, jeśli użyła Pani świeżych to może zaburzyły się proporcje. Tak czy siak to stary przepis z początków bloga i na chwilę obecną bym go przerobiła. Wydaje mi się, że jest tu za mało płynu, dlatego mógł się pojawić problem, że ciasto było za twarde.
Z takich prostych pszennych chlebów lepsze są np. te receptury: https://smakowitychleb.pl/chleb-domowy/ i https://smakowitychleb.pl/klasyczny-chleb-tostowy/
Pozdrawiam 🙂
Hm.. Mój jest w środku ” zbity” choć wyrósł ładnie . 🙁
Chleb wychodzi zbity jak jest za słabo wyrobiony lub w cieście było za mało płynu.
Mam pytanie o miarę drożdży instant . W różnych przepisach podaje pani w gramach lub łyżeczkach . Pytanie może infantylne ale dopiero zaczynam swoją przygodę ile gram ma łyżeczka podawana przez Panią w przepisach
Mniej więcej 1,5 g 🙂
Czy ten chleb mogę zrobić w garnku rzymskim? Pozdrawiam
Tak 🙂
A mnie wyszefl prawie kamień, twarda skora w srodki zbity i sie kruszy.
Może zapomniał Pan o drożdżach? Zazwyczaj chleb wychodzi twardy jak kamień gdy ciasto nie wyrośnie. Jeśli jest zbity to też sugeruje, że nie wyrósł i był prawdopodobnie kiepsko wyrobiony.
Składniki były wszystkie:). Możliwe ze wyrabianie za słabe, wyrabiałem mikserem najpierw mieszajac suche składniki w tym drożdze potem z resztą. Tak samo jak prosty chleb razowy,który wyszedł dobry, tzn. Przedewszystkim wyrósł, dodatkowo do piekarnika razem z chlebem razowym dałem gorącą wodę.
Czy z tego przepisu można zrobić bułeczki? Chce zacząć piec bułeczki dla synka ale z racji tego że dopiero rozszerzamy dietę chce zacząć od klasyki:)
Nie ma potrzeby modyfikować przepisu na chleb by upiec bułki, ponieważ na blogu jest ponad 200 już gotowych przepisów na bułeczki: https://smakowitychleb.pl/przepisy/kategorie/buleczki/dowolny/dowolny/dowolny/ 🙂
Czy mozna do tego chleba użyc zakwasu orkiszowego?
Nie można, bo to przepis na chleb drożdżowy, takie modyfikacje nie mają sensu, zmienia się absolutnie wszystko.
Na blogu jest kilkaset przepisów na chleby na zakwasie, zachęcam do skorzystania z wyszukiwarki.
Wszędzie gdzie zakwas żytni, można zamienić na zakwas orkiszowy bez zmiany proporcji.
https://smakowitychleb.pl/przepisy/kategorie/chleby/zakwas-zytni/dowolny/dowolny/
Witam! Jestem nowicjuszka jeśli chodzi i pieczenie chleba? upiekalam chleb razowy na zakwasie według Pani przepisu wyszedł super?mam pytanie czy jest możliwość aby wyrobić chleb i zostawić na noc? Aby upiec go rano?
Super!
Tak, na blogu są przepisy na „nocne” chleby, zapraszam do wyszukiwarki, w przepisach wszystko wyjaśnione 🙂
https://smakowitychleb.pl/szukaj/?phrase=nocny
Zauważyłam , że pszenne chleby z drożdżami wychodzą tym lepsze, im dłużej się je wyrabia.
Mąka pszenna robi się wtedy bardziej kleista.
Osiem minut mikserem lub w Thermomiksie to taka norma, wtedy są bardziej jednorodne , wilgotne i się nie kruszą.
Ja nawet czasem wyrabiam i dłużej, ciasto robi się wtedy samo z siebie bardziej wilgotne.
Pozdrawiam 🙂
Tak, to prawda, ale wszystko ma swoje granice i zbyt długie wyrabianie też może przynieść negatywne skutki 🙂
dlaczego robicie ludzi w konia ? Wyświetla się sto razy tabliczka zapisz się do Newsletter jak wpiszę dane to otrzymuję zapis że moje dane już są w bazie . Co mi to mówi ?
Dlaczego od razu mamy robić Pana w konia, jaki byłby tego cel? Widocznie już wpisał Pan raz maila w okienko i się zapisało 🙂
Witam.mieszkam w Irlandii.Chce zaczac piec chleb.W sklepach nie ma czegos takiego jak typy 650. Prosze o pomoc! Kupilam make very strong white bread flour Canadian wheat.
Dzień dobry,
Taka mąka jest ok, chodzi o to aby była to mąka pszenna jasna, ale trochę grubsza od tortowej 🙂
Strasznie późna pora, a ja właśnie wyjmuję z piekarnika swoje pierwsze dzieło. Postanowiłem zacząć od najprostszego przepisu – mąka pszenna typ 650, drożdże świeże z lodówki. Bardzo długo zbierałem się z tym wypiekiem chleba – drożdże przeterminowały się o 4 tygodnie, ale i tak ciasto pięknie urosło. Rano żona i dzieci będą ze mnie dumni (przynajmniej taką mam nadzieję). Jeszcze tylko pytanie: czy coś zrobiłem nieprawidłowo, że surowe ciasto bardzo kleiło się do ściereczki w czasie wzrastania (do rąk też). Przełożenie ciasta na blachę zajęło mi niemal 30 min.
PS Strasznie wciągające jest to pieczenie. Zamierzam wykupić kilka godzin doskonalenia hobbistycznego w najbliższej piekarni (to wcale nie żart, w najbliższym czasie popytam w okolicy). Serdecznie pozdrawiam Autorkę przepisu i wszystkich Forumowiczów
Wychodzi na to, że Pana ciasto było za luźne, skoro kleiło się do rąk. Przerzucanie bochenka oraz jego formowanie nie powinno zabrać więcej niż kilka minut 🙂
A ile Pan dał tych świeżych drożdży? W przepisie są suszone, może źle Pan przeliczył i jakoś zaburzyły się proporcje.
Ale cieszę się, że pieczenie się spodobało!
Kierowałem się przelicznikiem zaproponowanym przez Panią (drożdże suszone razy dwa). Wyszło 15g. Ja na wszelki wypadek dorzuciłem do 20g, żeby ciasto lepiej wyrosło. Może tu leżała przyczyną. Ale i tak chleb wyszedł bardzo smaczny – sądząc po słowach domowników. Ja za bardzo nie miałem okazji spróbować – za długo spałem po tym nocnym wypieku i przed 10.00 nie było już czego próbować. Wszystkiego dobrego dla Pani i takich Zapaleńców jak ja z okazji Świąt
Przeważnie kupuję drożdże świeże a nie suszone tu w przepisach wszędzie jest podane ile drożdży suszonych ,chcialabym wiedzieć ile to jest 1,5 łyżeczki drożdży suszonych – w postaci świeżych drożdży ? I czy dokladając świeże drożdże do skladnikow ciasta trzeba zrobić wcześniej rozczyn z wody i cukru , czy nie ?
Zawsze ze świeżych drożdży trzeba zrobić zaczyn 🙂
A przeliczamy w ten sposób: ilość suszonych drożdży x 2 = ilość świeżych drożdży
Jak wychodzi 1,5- 2 łyżeczki to daję wtedy 10 g świeżych.
Witam
Ja także skusilam się na pieczenie chleba. Skorzystalam z publikowanego tu przez Panią przepisu z pewną modyfikacją – zmieniłam proporcję maki białej i dodałam mąkę pszenną razową1850 z Lidla. Chleb pięknie wyrósł w foremce, w piekarniku juz niewiele. Piekła najpierw w 225st. – 20 min, pozostałe 20 min 200 st. – tak wyczytałam na pewnym forum. Chleb smakowo ok – lekko podchodzi pod Graham ale troszkę się kruszy. Dlaczego?
Teraz spruboje zgodnie z Pani przepisem by porównać . dziękuje
Dzień dobry,
Chleb się kruszy, bo zmieniła Pani proporcje, a jak się dodaje mąkę razową to dodaje się więcej płynu. Chleb się kruszy jak jest za suchy.
Co do techniki i temperatury pieczenia, wszystko zależy od tego jaki chcemy upiec chleb, na blogu jest kilkaset przepisów i różne sposoby, temperatura jest zawsze przemyślanie dobrana do danego wypieku. Proponuję zapoznać się z bazą przepisów i wybrać odpowiedni wypiek, aby już go nie modyfikować, bo tutaj potrzebne jest doświadczenie.
Pozdrawiam i życzę udanych wypieków 🙂
Dziękuję za odpowiedź….. i wskazówkę, ciasto rzeczywiście było tempe, dodawałam wodę w trakcie gniecenia…. Najwyraźniej za mało. Bede probowac dalej. Pozdrawiam
Postanowiłam przejść kurs pieczenia chleba. Piekłam już wcześniej z różnych przepisów, niemniej nie zawsze efekt był zadowalający. Teraz zgodnie z sugestią z poradnika, zaczynam od pszennych drożdźowych by przejść przez drożdżowe razowe do chlebów na zakwasie. Ten przepis wybrałam jako pierwszy. Wyszedł bardzo dobry. Ładnie wyrósł w cedzaku wyłożonym ściereczką. Skórkę miał całkiem chrupiącą. Miąź nieco zbity, z gęstymi ale małymi pęcherzykami. Na trzeci dzień już niestety nieco czerstwy ale wciąż do zjedzenia, co nie zawsze można powiedzieć o pieczywie że sklepu. Na zdjęciu wyglądał jak wielka kajzerka. Przepis sprawdzony czas na kolejne
Super! Trzymam kciuki za kolenne wypieki 🙂
Piekliśmy z żoną po raz pierwszy zgodnie z podaną recepturą,coś naprawdę wspaniałego.Mieszkamy w mieście gdzie nie idzie kupić dobrego chleba.Podejrzewamy że piekarnia piecze chleb z dodatkiem śruty dla zwierząt i nie wiadomo czego jeszcze.Teraz rozumiem dlaczego tyle pieczywa na śmietnikach.Przestawiamy się na domowy wypiek.Dziękujemy,polecamy,naprawdę warto.
Mam pytanie odnośnie piekarnika jak ustawić pieczenie góra dół, czy sam dół .
Zawsze góra-dół, jeśli inaczej to jest to zaznaczone w przepisie 🙂
Witam,
czy chlebek można piec dłużej?
Siedzi u mnie w piecu te 35 minut a dalej jest blady.
Czy można dłużej?
Dlaczego taki jest?
Proszę o szybką odpowiedź w miarę możliwości
Dzień dobry,
Być może włożyła Pani chleb do jeszcze nie rozgrzanego piekarnika, albo grzałka górna sobie nie daje rady. Jak najbardziej można wydłużyć czas pieczenia o 5 minut, lub na koniec ustawić tylko górną grzałkę 🙂
Witam, właśnie upiekłam ten chlebek….rewelacja!! Szkoda, że nie można dodać zdjęć tutaj, chętnie pochwaliłabym się jaki wyszedł wspaniały…
I jeszcze do środka dołożyłam trochę ziaren słonecznika…jestem zachwycona tym przepisem i dumna ze swojego chlebka..
Cieszę się, że się udał 😉 A zdjęcia można dodawać na Facebooku Smakowitego Chleba!
Witam.
Mam jedno pytanie.
Jaki jest czas przygotowania tego chleba?
W czasie przygotowania podano dane:
Czas przygotowania: 1 godz. 4 min.
Czas pieczenia: 35 min.
Całkowity czas: 1 godz. 39 min
Natomiast w opisie przepisu w punkcie 3. napisano:
3. Koszyk do wyrastania chleba lub sitko wykładamy ściereczką, którą oprószamy mąką. Do środka przerzucamy wyrobione ciasto. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów (np. koło kaloryfera) na 1,5 godziny.
Tak wiec sumując mamy:
8 minut wyrabiania ciasta (punkt 2. opisu przepisu)
1,5 godziny (90 minut) na wyrastanie ciasta (punkt 3. opisu przepisu)
35 minut czas pieczenia
To w sumie otrzymamy 133 minuty – 2 godziny 13 minut
Natomiast jako całkowity czas przygotowania podano 1 godzina 39 minut.
Jaki czas jest prawidłowy?
Pozdrawiam
Czas u góry podawany jest orientacyjnie, wpisuję zawsze czas przygotowania i pieczenia, a całkowity czas oblicza się już automatycznie. Tutaj w czasie przygotowania zabrakło po prostu zera, miało być 1 h 40 minut, bo przygotowanie ciasta to w zaokrągleniu ok. 10 minut, a wyrastanie 1 h 30 minut. Czas pieczenia bez zmian. Mam nadzieję, że teraz wszystko jasne 🙂 Zawsze ważniejsze są informacje w samym przepisie.
Przy okazji chciałam wspomnieć, że to trochę stary przepis z bloga. Nowsze są zdecydowanie lepsze, bo też moje umiejętności rosną i przygotowuję coraz lepsze przepisy. Z prostych pszennych mogę polecić bardziej np. te:
https://smakowitychleb.pl/szybki-chleb-domowy/
https://smakowitychleb.pl/leniwy-chleb-nocny/
https://smakowitychleb.pl/chleb-rustykalny/
https://smakowitychleb.pl/ciabatta/
https://smakowitychleb.pl/nocny-chleb-okragly/
https://smakowitychleb.pl/chleb-tygrysi/
Pozdrawiam 🙂
Witam czy mozna suche drozdze zastapic swiezymi i ile wtedy ich dac? Dziekuje za odpowiedz.
Dzień dobry, tak ok. 10 gram, wcześniej trzeba przygotować zaczyn, szczegóły tu: https://smakowitychleb.pl/jak-zrobic-zaczyn-drozdzowy/
Smaczny i pachnący. Bardzo prosty. I błyskawiczny. Dobry na sytuacje kryzysowe typu „wszystko już zamknięte a znajomi zadzwonili, że wpadną”. 🙂
Witam, czy można użyć mąkę typ 750? 🙂
Dzień dobry,
Tak, można śmiało taką modyfikację wprowadzić 🙂
Uf… kamień z serca! To wieczorem biorę się za pieczenie, będzie na Wielkanocne śniadanko! 🙂
Dziękuję za szybką odpowiedź 😛
Chciałabym zacząć z mąką pszenną. Nigdy nie miałam do czynienia z zytnią. W domu mam jeszcze kg mąki pełnoziarnistej pszennej. Nie ma niestety podanego typu. Używałam jej do naleśników. A da się z niej jakieś pieczywo zrobić?
Mąka pszenna pełnoziarnista ma typ 1800 lub 2000, ale zazwyczaj nie jest to zaznaczane na opakowaniu, bo odróżnia się ją po prostu po nazwie. ]
Oczywiście da się z niej upiec chleb. Mamy sporo przepisów https://smakowitychleb.pl/kategoria/maka-pszenna-pelnoziarnista/ niektóre na chleby drożdżowe, inne na zakwasie. Proszę poprzeglądać, na pewno znajdzie się jakiś przepis, który wpadnie w oko 🙂
Witam,
dziś po raz pierwszy postanowiłam upiec chleb. Wyszedł przesmaczny. Konsystencja idealna. Aż jestem w szoku! Myślałam, że wypiek chleba jest bardziej pracochłonny, czasochłonny i .. poza moimi umiejętnościami.:) dziękuje Dziewczyny za przepis. Zapiszę i na pewno powtórzę nie raz!
ps. mogę się podzielić zdjęciami;)
Witam.
Bardzo miło mi to czytać, że pierwszy chlebek się udał. Chętnie zobaczę zdjęcie i zamieszczę je na naszym Facebooku jako przykład wypieków czytelników 🙂
Zachęcam gorąco do skorzystania z innych naszych przepisów. Może uda się też wyhodować zakwas https://smakowitychleb.pl/zakwas-zytni-krok-po-kroku/ ?
Pozdrawiam!
Witam dziś upiekłam mój pierwszy chleb w życiu i jestem w szoku ze mi tak fantastycznie wyszedł i jest bardzo smaczny i banalnie prosty . Dziękuję ?
Super!
Ekstra domowego własnego wypieku chleb jest pycha piekłam dziś z ziarnami sezamu bo miałam je w domu zbyt krótko piekłam pierwszy wyszedł mi lepszy ale nie ma co się zrażać
Witam
Przepis na to ciasto jest bardzo zbliżony do ciasta na pizze, a że prowadzę pizzerię to chyba będę mógł Panu pomóc 🙂
Z problemem twardego ciasta spotkałem się wielokrotnie, ale po paru eksperymentach z niemal każdym składnikiem doszedłem co i jak powinno być. Z góry jednak muszę zaznaczyć iż ja używam naturalnych drożdży, aczkolwiek skoro objawy są podobne to i rozwiązanie powinno takie być.
U mnie głównym winowajcą okazała się temperatura wody. Moim zdaniem woda powinna być ciepła i to dość mocno (ok. 50 stopni). Warto dać jej też troszkę więcej niż w przepisie. Ciasto będzie wtedy bardziej gładkie i już na samym etapie wyrabiania bardziej miękkie. Jeżeli będzie za bardzo się kleiło to dodawać po trochu mąki (najlepiej obsypywać delikatnie dłonie) i wyrabiać, wyrabiać, wyrabiać 🙂
Co do pękania ciasta to też są sposoby i to banalnie proste ale to już tajemnica firmy 😀
Pozdrawiam
Używam mąki pszennej typ 650. Może nie ta mąka?
Typ mąki wydaje się być ok. Też używam typu 650. Pytałam, ponieważ czasem mąka kupowana poza granicami Polski różni się znacząco od naszej.
Chleby pieczone na drożdżach same w sobie są na pewno bardziej suche niż te na zakwasie, można sobie poradzić w ten sposób, że dodaje się np. ugotowany ryż, ziemniaki, czy mus jabłkowy. Natomiast nie powinien być twardy.
W każdym domu są inne trochę warunki, to może być wina np. wody z kranu, albo zupełnie czegoś innego np. ilości płynu w cieście, jego temperatury i w sposobie jego wyrabiania. Trudno mi jednoznacznie pomóc.
Wszystkie pszenne chleby które pieke są twarde. Gdzie mogę popełniać błąd.
Powodów może być naprawdę wiele: mąka, której Pan używa, temperatura wyrastania ciasta, zbyt krótki lub za długi czas wyrabiania ciasta, czy nawet woda. Przyczyną tego może być też zbyt mała ilość płynu w cieście lub temperatura pieczenia.
Chleb może wyjść też twardy, gdy zawiera za mało drożdży lub za dużo soli. Ważna jest też temperatura płynu, który dodajemy do przyszłego ciasta, woda/mleko nie może być zbyt gorące, ale też nie powinno być chłodne.
U mnie twardy chleb wychodził gdy wkładałem ciasto do zimnego piekarnika i rozpoczynałem pieczenie od nagrzewania piekarnika z ciastem – taki sposób powoduje wysuszenie ciasta
Tak, to prawda, wkładanie chleba do zimnego piekarnika to podstawowy błąd.
Ja już w czasie rozgrzewania piekarnika elektrycznego, wkładam do niego spore naczynie z wodą (na dół) i zostawiam aż do końca pieczenia. Chlebek tylko na blasze, aby się nie rozlazł trzeba przypilnować odpowiednią ilość wody przy wyrabianiu. Nie lać ile pisze w przepisie, tylko mniej i dodawać w miarę potrzeby.
Nie da się zbyt twardego ciasta uratować dodając wodę.Da się do zbyt wolnego dodać mąkę i dobrze wyrobić.Dobrze jest kupować taką samą sprawdzoną mąkę.Ja kupuję od niedawna mąkę do wypieków drożdzowych.Już kilka razy z niej piekłam i ciasto wychodzi idealnie.
Owszem da się, a żeby twarde ciasto nie pluskało się w wodzie, to po prostu dosypujemy jeszcze odrobinę mąki. W końcu składniki przy wyrabianiu ładnie się połączą i jest szansa, że ciasto się uratuje.
Chlebek jest przepyszy,uwielbiam te pieczone na zakwasach ale brakowalo mi jednak tego smaku;)
To prawda, drożdżowy chlebek pszenny jest smaczną alternatywą chleba pieczonego na zakwasie, który jednak jest wyjątkowy w swoim rodzaju. Ale znam osoby, które wolą drożdżowe wypieki, więc to kwestia gustu 🙂 Pozdrawiam.
Przepraszam jakniewiemco ze sie wtrancam, jakkolwiek chce dodac ze “zakwas”to nic innego jak drozdze, z tym tylko ze “dzikie”, ktoreto moga miec wplyw na smak chleba. Porownaj- wino I dzikie wino. Da swidania.
Mam pytanie,czy moge uzyc maki 000? Mieszkam za granicą i nie ma tutaj tej 650 uhh
Tak, to będzie dobry zamiennik 🙂
też twierdze że jest pyszne a nie wymaga dużo pracy