Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj wszystkie składniki oprócz mleka, jajka i maku. Powoli zacznij dolewac do reszty skladników mleko, zagniatając ciasto, aż osiągnie formę elastycznej kuli.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce w misce na ok. 1,5 h. Miskę przykryj folią aluminiową
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
3. Wyjmij ciasto z miski, pokrój na 4 równe części i z każdej uformuj okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 h.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przed pieczeniem roztrzep jajko w miseczce. Posmaruj każdą bułkę i obsyp makiem. Piecz ok. 15 minut, aż po wsadzeniu w bułkę patyczka, nie przyklei się do niej ciasto.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Kataryna 7 marca 2017 o 17:25

    Ojej, już wiem, co było nie tak…. dodałam to jajko (dwa – bo podwoiłam przepis) do ciasta, nie doczytałam, że to do smarowania. Więc zwracam honor, bez jajka pewnie jest wszystkiego w sam raz.
    Bułki na razie wyrastają, ale wyglądają w porzo… maślano-jajeczne. 🙂

  • Kataryna 7 marca 2017 o 15:06

    Za dużo płynów w tym przepisie! Musiałam dodać z dobrych 100 g mąki, żeby się ładna kulka wyrobiła (piekę z podwójnej ilości). Mam nadzieję, że teraz starczy drożdży, dałam niecałych 5 łyżeczek…

  • Klaudia 12 lutego 2017 o 10:39

    Czy mam nastawić piekarnik z termoobiegiem? Pierwszy raz będę piec

  • Kataryna 29 sierpnia 2016 o 02:41

    Pierwszy chlebowo-bułkowy wypiek, który totalnie schrzaniłam. Raz że 4 łyżeczki drożdży (robiłam z dwukrotnej ilości) to zdecydowanie za dużo (nie przeczytałąm komentarza) i bułki rozrosły się na boki. To w sumie byłby tylko estetyczny efekt, ale niestety zupełnie zapomniałam o nich w trakcie drugiego wyrastania (rozdzieliłam na dwa razy, tak jak w nowszych przepisach) i drożdze zdaje się wyczerpały swój potencjał. Więc przynajmniej wiem, co się wtedy dzieje…. ciasto oklapło, podobnie jak pod wpływem nagłej niskiej temperatury, tyle że już się nie podniosło. No więc takie dziwne pomarszczone placki mi wyszły, ale oczywiście własnoręcznie upieczone trzeba dzielnie zjeść. 🙂 Jeszcze nie próbowałam, może nie będzie tak źle….
    Nie oceniam więc, bo bułki pewnie będą do d…, ale nie z winy przepisu. :/

  • Joanna 19 października 2014 o 22:01
    Ocena:

    A czy drożdże muszą być suszone, bo mam tylko zwykłe:)

    • Śliwka 22 października 2014 o 12:01

      1 łyżeczka suszonych drożdży to ok. 12 g drożdży świeżych. Trzeba jednak pamiętać, żeby wcześniej zrobić zaczyn drożdży z częścią ciepłego mleka przewidzianą w przepisie, aby świeże drożdże zaczęły pracować:) Pozdrawiam

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej