Przepis

przygotowywanie zaczynu
480 min
przygotowywanie zaczynu
1. Mieszamy składniki zaczynu, zostawiamy w misie przykrytej ściereczką lub folią na noc (8-12 h).
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Następnego dnia przekładamy do misy aktywny zaczyn, dodajemy mąkę, drożdże, sól i maślankę. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem z hakiem przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
3. Zostawiamy je w przykrytej misie na godzinę.
drugie wyrastanie
90 min
drugie wyrastanie
4. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Rozciągamy na długość 30 cm i składamy na pół, następnie rozciągamy i składamy jeszcze 2 razy. Formujemy bochenek i przekładamy ciasto do formy posmarowanej olejem lub oliwą i posypanej bułką tartą na 1-1,5 h.
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Wyrośnięte ciasto nacinamy lub wkładamy od razu do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40 minut w 200 stopniach. Następnie wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej