Lubicie młode ziemniaki posypane koperkiem, podane ze szklanką zimnej maślanki? Smak polskiego lata! A co powiecie na maślankę w chlebie? Sprawdza się świetnie – dzięki niej wypiek jest przyjemnie delikatny w smaku, a miąższ sprężysty.
mąka pszenna typ 650 500 g
sól 1,5 łyżeczki
drożdże suszone instant 4 g
mąka pszenna typ 650 (zaczyn) 150 g
letnia woda (zaczyn) 150 g
szczypta suszonych drożdży (zaczyn) 1 szt.
maślanka 300 g
letnia woda 150 g
15 godz. 40 min.
Czas całkowity
15 godz.
Czas wyrastania
40 min.
Czas wypieku
1. Mieszamy składniki zaczynu, zostawiamy w misie przykrytej ściereczką lub folią na noc (8-12 h).
2. Następnego dnia przekładamy do misy aktywny zaczyn, dodajemy mąkę, drożdże, sól i maślankę. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem z hakiem przez 5 minut.
3. Zostawiamy je w przykrytej misie na godzinę.
4. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Rozciągamy na długość 30 cm i składamy na pół, następnie rozciągamy i składamy jeszcze 2 razy. Formujemy bochenek i przekładamy ciasto do formy posmarowanej olejem lub oliwą i posypanej bułką tartą na 1-1,5 h.
5. Wyrośnięte ciasto nacinamy lub wkładamy od razu do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40 minut w 200 stopniach. Następnie wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.