Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą w misce wszystkie składniki oprócz wody. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj aż osiągnie jednolitą konsystencję i będzie odchodzić od rąk. Od tego momentu zagniataj intensywnie jeszcze kilka minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Pozostaw ciasto w misce, przykryj ją materiałową szmatką i odstaw w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę. Ciasto po upływie tego czasu powinno urosnąć. Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony mąką blat i uformuj rulon długości bagietki jaką chcesz zrobić.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Umieść ciasto na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem szmatki jeszcze na ok. 30 minut.
pieczenie
pieczenie
4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw blachę z ciastem do piekarnika i piecz ok. 20 minut aż zbrązowieje. Odstaw do ostygnięcia.
Smakowita
Jeszcze lekko ciepłą pokrój i posmaruj Smakowitą z masłem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 20 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 20 min