Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1.Składniki zaczynu dokładnie mieszamy, miskę przykrywamy i zostawiamy na noc w ciepłym miejscu.
wyrabianie
wyrabianie
2. Następnego dnia myjemy szpinak i wrzucamy do wysokiego naczynia. Dodajemy wodę i posiekany drobno czosnek, całość miksujemy i przelewamy do rondelka. Szpinakowy płyn podgrzewamy, aby był letni. Pozostałą mąkę łączymy z przygotowanym wcześniej zaczynem, solą i drożdżami. Stopniowo wlewamy płyn i wyrabiamy ciasto ręcznie lub maszyną.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
3. Po kilku minutach przekładamy ciasto do misy, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1,5 h.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Następnie ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. formujemy długą bagietkę, którą przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Ze ściereczki robimy ściankę, aby bagietka nam się nie rozrosła po bokach (patrz zdjęcie). Całość przykrywamy jeszcze jedną ściereczką i zostawiamy na 1-1,5 h.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Bagietkę pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy jeszcze 15 minut. Upieczoną bagietkę studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 13 godz 25 min
Czas wyrastania: 13 godz
Czas wypieku: 25 min