Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Do dużej miski wlej wodę. Dodaj do niej zakwas, drożdże i sól i rozpuść. Dodaj mąki, pestki dyni i sezam i zacznij zagniatać ciasto rękami. Powoli dolewaj maślankę cały czas zagniatając aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję.

wyrastanie
240 min
wyrastanie

2. Ciasto umieść w wyłożonej papierem do pieczenia 25-30 centymetrowej formie keksowej. Uklep i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 4 godziny.

pieczenie
40 min
pieczenie

3. Przed upływem tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw ciasto i piecz ok. 35-40 minut, aż ciasto nieco zbrązowieje z góry. Wyjmij z piekarnika, z formy i wystudź.

Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Zuzanna 27 marca 2023 o 12:27

    Najpierw jest mowa o 200g a później 500g mąki. W przepisie tylko raz jest mowa o jej dodaniu. Ile i kiedy należy dodać mąkę?

  • Iza 29 marca 2021 o 22:33

    Hmmm…. Chyba coś przegapiłam. W przepisie widzę drożdże, a w składnikach nie. To ile trzeba ich dodać? A może wcale nie trzeba?

    • Małgosia 25 kwietnia 2021 o 16:48

      Można dodać szczyptę przy młodym zakwasie dla wzmocnienia fermentacji. Przy mocnym i dojrzałym zakwasie nie ma takiej potrzeby.

  • Kasia 4 maja 2020 o 16:08

    Witam,
    Czy zamiast żytniej raZowej mogę użyć w całości żytniej 720?
    Pozdrawiam

  • kasia 27 stycznia 2014 o 00:26

    Witam serdecznie, trafiłam na tego bloga przypadkiem szukając informacji jaki jest najzdrowszy chleb. Sama chętnie bym spróbowała upiec chleb bo wtedy ma się pewność z czego jest.

    Z mojej strony mam jedną małą sugestie , możliwe ze juz temat został poruszony, ale dla mnie byłoby idealnie gdyby jeszcze był podany orientacyjny koszt wykonania chleba

    pozdrawiam
    kasia

    • Śliwka 30 stycznia 2014 o 22:15

      To bardzo dobry pomysł! Postaramy się nad nim popracować, choć koszt jest czasem trudny do oszacowania. Pozdrawiam.

    • Tambambam 4 lutego 2014 o 16:11

      Koszt? Przecież są podane składniki. Jak kogoś interesuje koszt upieczenia danego chleba, może sobie w pół minuty policzyć. Nie wiem tylko po co, co za różnica, czy dany chleb kosztuje 2,20 zł, czy 2,23 zł…

  • Magda 16 grudnia 2013 o 15:11

    Bardzo dziękuję za odpowiedź. Chleb typowo żytni mieszałam właściwie albo łyżką albo mikserem a potem wylewałam do formy, z reguły keksówki, w której chleb rósł a potem się piekł.

  • Magda 14 grudnia 2013 o 11:16

    Mam dwa pytania. Robiłam już chleby i wiem z doświadczenia, że chleba żytniego nie da się wyrobić ręką, za bardzo się klei. Mówię o prawdziwej i jedynej w przepisie mące żytniej.
    Chciałabym tez zamienić drożdże instant zwykłymi, ile ich dać? Pierwszy raz spotykam się z łączeniem drożdży z zakwasem. Jaka jest ich rola?

    • Śliwka 15 grudnia 2013 o 22:07

      Nie zgodziłabym się w pełni. Oczywiście mąka żytnie bardziej się klei, jednak wyrobienie jest możliwe, w szczególności, że chleb żytni nie wymaga faktycznego zagniatania, a jedynie doprowadzenia do jednolitej konsystencji.

      Oczywiście można zamienić drożdże na świeże. 1 łyżeczka drożdży suszonych to ok. 12 g drożdży świeżych. Proszę więc w tym wypadku dodać ok. 6 g. Proszę też pamiętać, żeby wcześniej część wody przeznaczoną na chleb przeznaczyć na rozcieńczenie drożdży (świeże drożdże wymagają zaczynu).

  • Aga 8 października 2013 o 15:15

    Fajnie by było gdyby przepisy dopasowano do wypieku chleba w automacie.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej