Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1.Do dużej miski wlej wodę. Dodaj do niej zakwas, drożdże i sól i rozpuść. Dodaj mąki, pestki dyni i sezam i zacznij zagniatać ciasto rękami. Powoli dolewaj maślankę cały czas zagniatając aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję.
wyrastanie
wyrastanie
2.Ciasto umieść w wyłożonej papierem do pieczenia 20 centymetrowej formie. Uklep i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 4 godziny.
pieczenie
pieczenie
3.Przed upływem tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw ciasto i piecz ok. 35-40 minut, aż ciasto nieco zbrązowieje z góry. Wyjmij z piekarnika, z formy i wystudź.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 4 godz 35 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 35 min