Macie ochotę na pełnoziarnisty chleb o lekkim i i sprężystym miąższu? Postawcie na chia!
Nasiona chia znane są ze swoich wspaniałych właściwości, zawierają sporo kwasów omega-3, żelaza i błonnika. Najczęściej przygotowuje się z nich pudding, ale można je także krótko namoczyć w jogurcie i dodać do ciasto na chleb.
Czy ten chleb moze garowac np. 9-12h w lodowce? Czy wlozyc go wtedy po drugim 1h wyrastaniu do lodowki czy zaraz po uformowaniu do koszyczka i do lodowki? Pozdrawiam Piotr.
Chleb można garować w lodówce. Zazwyczaj zostawia się w temperaturze pokojowej do momentu aż zacznie wzrastać.
Pozdrawiam.
Dobry wieczor.
Czy mozna zastapic jogurt naturalny woda lub mlekiem i ile ml?
Pozdrawiam Ania.
Można, chociaż kwaśne nuty jogurtu świetnie współgrają z chlebem. Proszę tylko pamiętać, że jogurt jest mniej płynny niż woda, czy mleko, więc prawdopodobnie będzie trzeba dodać ich nieco mniej. Najlepiej dodawać stopniowo.
Tak tez zrobilam i wyszedl super. Z jogurem rowniez smakowal 🙂
A gdybym chciala pominac nasiona chia, zrobic chleb bez dodatkow to jak wygladalaby proporcja wody do maki? Pomijam jogurt naturalny 150g i nasiona i zostaje tylko woda czy dodatkowo jeszcze zwiekszyc ilosc wody? Jesli tak to do ilu ml? Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz 🙂
Najlepiej dodawać stopniowo, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Czy aktywny zakwas żytni można zastąpić zakwasem żytnim Dr.Oetkera . Jeśli tak to jaka proporcja ?
Do tej pory piekłam chleby na drożdżach świeżych i Dr.Oetkera , ale zakwas tylko Dr.Oetkera .
Niestety zakwas, o którym mówisz to tylko dodatek smakowy do ciast na bazie drożdży.
Czy zwiększajac proporcje składników, wypiek powinien trwać proporcjonalnie dłużej ? Np. do tego przepisu użyłam 1/3 więcej składników (tak wyszło przy jogurcie ?) Czy pieczenie ma trwać 13 i 36 min?
Nie zawsze da się wielkość przeliczyć w ten sposób na czas, ale 13 i 36 minut brzmi rozsądnie w tym przypadku 🙂 Gdyby w razie bochenek w pierwszej fazie pieczenia mocno się rumienił, można szybciej zmniejszyć temperaturę.
Generalnie zawsze sugeruję obserwować wypieki, a podane czasy w przepisie traktować jako orientacyjne. Piekarniki często różnie dopiekają.
Boski! 🙂 Pierwszy raz piekłam bez foremki, bałam się przerzucania na blachę… a wyszedł super 🙂
Tosiu, czy zamiast chia mogę dac słonecznik i pestki dyni
Mam pytanie . Czy składamy ciasto raz czy co 30 min jak sugeruje przepis
Przez pierwsze 2 godziny możemy ciasto składać co 30 minut, ale nie musimy.
Chyba miałem słaby zakwas bo chleb średnio wyrósł. Zaraz będziemy próbować 😉
Witam. Czy zamiast mąki pszennej typ 650, mogę użyć żytnią 720?
a czy nie nalezy odstawic zaczyn na 12 godz i po tym czasie dopiero przelozyc w forme do wyrosniecia? jestem poczatkujaca w temacie, ale w wiekszosci przepisow wlasnie tak radza. Mam takie pytanie czy zaczyn mzoe stac dluzej niz 16godz ? dziekuje i pozdrawiam
Zaczyn to dokarmiony zakwas. Tutaj jest przepis już z aktywnym zakwasem, czyli zaczynem. Był dokarmiony 8 godzin wcześniej.
Jeżeli podwoję proporcje to piec 2 razy dłużej?
Tak
Pyszny. Daję 5*
Mimo, że postępowałam zgodnie z instrukcją, chleb po wyjęciu z koszyka trochę się rozlał na boki 🙁 Co mogło być powodem?
Czy nasiona chia można zastąpić lnem?
Można, dobry pomysł 🙂
Jestem pod wrażeniem, skórka i wnętrze mięciutkie i elastyczne. Rewelacja!?
Mój pierwszy w życiu chleb na wychodowanym zakwasie i drugi po drożdżowym na kefirze(pyszny)Nie całe dwa tygodnie temu trafiłam przypadkiem na blog nie wiem jakim cudem bo czytałam o poduszkach orkiszowych. Nawet mi się nie śniło że bendę się uczyć piec chleb ale jestem w domu z dwojgiem malutkich dzieci i postanowiłam nauczyć się czegoś nowego i oderwać się trochę od pieluszek Było warto przed chwilą skosztowałam jeszcze ciepłego z masełkiem PYSZNY w moim wykonaniu z siemieniem lnianym. Dziękuję za inspirację Tobie i Bogu że mnie tu zaprowadził.
Cieszę się i życzę udanych wypieków 😉
Proszę mi podpowiedzieć co to znaczy „składamy krótko ciasto”?
Odgazowujemy ciasto delikatnym uderzeniem pięścią, następnie delikatnie je rozciągamy do do góry i do środka, następnie z prawej strony i do środka, z dołu i z lewej. Czyli z każdej strony tworząc kulę ciasta.
Niestety – pomimo postępowania zgodnie z przepisem – podczas pieczenia skórka oddzieliła się od reszty chleba… Za każdym razem gdy piekę chleb z użyciem mąki orkiszowej skórka chleba pęka na całej jego długości, co nie występuje w przypadku wypieków chleba z innych mąk… Nie wiem co robię nie tak ale każdorazowo pamiętam o odgazowaniu ciasta. Jestem już dosyć mocno zniechęcona do wypieków chleba bazujących na mące orkiszowej 🙁
A to są wypieki z mąką orkiszową jasną, czy pełnoziarnista/razową? Bo od tego to też zależy dalsze dochodzenie w tej sprawie. Skórka oddziela się jak jest za dużo zakwasu lub drożdży, albo wody, wiec coś tu bym podziałała z proporcjami. Podejrzana sprawa!
Są to wypieki z mąką orkiszową pełnoziarnistą.
Czy w każdym przepisie można zastępować zakwas żytni zakwasem orkiszowym?
Tak, jeśli mają podobną konsystencję, bo są na mące razowej to tak, proporcje bez zmian.
Kolejny przepis superowe?
Zrobiłam chlebek, to pierwszy chleb który piekłam bez formy i pierwszy z tej strony. Jestem zachwycona, jest przepyszny. Na drugi i trzeci dzień jeszcze lepszy 🙂
Zamiast mąki pszennej użyłam orkiszowej jasnej i jest naprawdę super, chia fajnie chrupie. Polecam. bardzo :))
Cieszę się 🙂
A jak piec ten chlebek w keksówce?
Tak samo, tylko zamiast koszyka ciasto przekładamy do keksówki 🙂
Kolejny rewelacyjny przepis:) piekę dużo z Twojego bloga i wszystkie przepisy są niezawodne:) chleb z chia bomba! Dziękuję
Cieszę się 🙂
Moja mama piekła wspaniałe chlebki jako dziecko pamiętam że dodawala do chleba czasami serwatki również trochę gotowanych ziemniaków żeby dłużej zachowywał świeżość pachnialo wspaniałym chlebki a dodam że to był chlebek zawsze na zakwasie. Pozdrawiam
Piękne wspomnienie 🙂
Zrobilam wczoraj ten chleb. Jest bardzo dobry. Myslalam ze mi wyjdzie plaski placek, bo siasto bylo dosc luzne w porownaniu do innych przepisow, ale o dziwo nie opadl przy przekladaniu na blache a w piekarniku ladnie wyrosl. Wprawdzie zamiast maki pszennej uzylam jasnej orkiszowej, akurat taka mialam, a juz sie przekonalam ze pszenna i orkiszowa mozna uzywac zamiennie.
Mam jeszcze tylko pytanie. Czy zamiast yogurtu mozna uzyc kefiru? Sama robie wlasny kefir i zawsze mi troche wychodzi za duzo, wiec pomyslalam ze moze by tak uzyc zamiast yogurtu… ktos probowal?
Tak, pszenną chlebową można stosować zamienne z orkiszową jasną 🙂
Można dać kefir, ale wtedy mniej, bo jogurt jest gęstszy, więc z kefirem ciasto wyjdzie jeszcze luźniejsze. Warto kontrolować konsystencję przy wyrabianiu.
Kilka dni temu również upiekłam ten chlebek ☺️ Bardzo smaczny, chia daje fajny efekt smakowy.
Chyba pierwsza go zrobiłam☺ Polecam szczerze przepis. Chlebek zgodny z opisem, czyli miękki mimo sporej ilości mąki pełnoziarnistej elastyczny z pięknymi dziurami? Doskonały w smaku, a nasiona chia przyjemnie ” strzelają” przy gryzieniu ? Chętnie wrócę do tego przepisu. Dziękuję i pozdrawiam.