Przepis

wyrabianie
10 min
wyrabianie

1. Do miseczki przekładamy jogurt, dodajemy nasiona chia, mieszamy i zostawiamy na 5 minut. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywny zakwas, jogurt z nasionami, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.

pierwsze wyrastanie
180 min
pierwsze wyrastanie

2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 3 godziny. W między czasie składamy krótko ciasto co 30 minut.

drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie

3. Po tym czasie wykładamy wiklinowy koszyczek ściereczką, oprószamy delikatnie mąką, formujemy z ciasta bochenek i przekładamy go do koszyka. Przykrywamy na godzinę i zostawiamy w ciepłym miejscu.

przygotowywanie wierzchu
2 min
przygotowywanie wierzchu

4. Koszyk z wyrośniętym ciastem odwracamy dnem do góry i przerzucamy bochenek na blachę wyłożoną pergaminem. Z wierzchu nacinamy według fantazji.

pieczenie
37 min
pieczenie

5. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni, na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą. Chleb pieczemy 10 minut, następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i temperaturę 200 stopni. Chleb pieczemy jeszcze 27 minut.

Ocena czytelników: 5 z 4 ocen

Wasze komentarze

  • Piotr 18 marca 2024 o 20:25

    Czy ten chleb moze garowac np. 9-12h w lodowce? Czy wlozyc go wtedy po drugim 1h wyrastaniu do lodowki czy zaraz po uformowaniu do koszyczka i do lodowki? Pozdrawiam Piotr.

    • Małgosia 19 marca 2024 o 07:47

      Chleb można garować w lodówce. Zazwyczaj zostawia się w temperaturze pokojowej do momentu aż zacznie wzrastać.
      Pozdrawiam.

  • Ania 19 stycznia 2024 o 00:11

    Dobry wieczor.
    Czy mozna zastapic jogurt naturalny woda lub mlekiem i ile ml?
    Pozdrawiam Ania.

    • Małgosia 19 stycznia 2024 o 13:02

      Można, chociaż kwaśne nuty jogurtu świetnie współgrają z chlebem. Proszę tylko pamiętać, że jogurt jest mniej płynny niż woda, czy mleko, więc prawdopodobnie będzie trzeba dodać ich nieco mniej. Najlepiej dodawać stopniowo.

      • Ania 19 stycznia 2024 o 23:19

        Tak tez zrobilam i wyszedl super. Z jogurem rowniez smakowal 🙂

      • Ania 18 lutego 2024 o 21:34

        A gdybym chciala pominac nasiona chia, zrobic chleb bez dodatkow to jak wygladalaby proporcja wody do maki? Pomijam jogurt naturalny 150g i nasiona i zostaje tylko woda czy dodatkowo jeszcze zwiekszyc ilosc wody? Jesli tak to do ilu ml? Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz 🙂

  • Danuta 12 listopada 2022 o 21:22

    Czy aktywny zakwas żytni można zastąpić zakwasem żytnim Dr.Oetkera . Jeśli tak to jaka proporcja ?
    Do tej pory piekłam chleby na drożdżach świeżych i Dr.Oetkera , ale zakwas tylko Dr.Oetkera .

  • Agnieszka 28 lipca 2021 o 07:46

    Czy zwiększajac proporcje składników, wypiek powinien trwać proporcjonalnie dłużej ? Np. do tego przepisu użyłam 1/3 więcej składników (tak wyszło przy jogurcie ?) Czy pieczenie ma trwać 13 i 36 min?

    • Małgosia 28 lipca 2021 o 12:13

      Nie zawsze da się wielkość przeliczyć w ten sposób na czas, ale 13 i 36 minut brzmi rozsądnie w tym przypadku 🙂 Gdyby w razie bochenek w pierwszej fazie pieczenia mocno się rumienił, można szybciej zmniejszyć temperaturę.
      Generalnie zawsze sugeruję obserwować wypieki, a podane czasy w przepisie traktować jako orientacyjne. Piekarniki często różnie dopiekają.

  • Anna 15 czerwca 2020 o 20:38

    Boski! 🙂 Pierwszy raz piekłam bez foremki, bałam się przerzucania na blachę… a wyszedł super 🙂

  • Asia 3 maja 2020 o 20:22

    Tosiu, czy zamiast chia mogę dac słonecznik i pestki dyni

  • Marzena 21 marca 2020 o 15:15

    Mam pytanie . Czy składamy ciasto raz czy co 30 min jak sugeruje przepis

  • Paweł 20 marca 2020 o 13:15

    Chyba miałem słaby zakwas bo chleb średnio wyrósł. Zaraz będziemy próbować 😉

  • Katarzyna 20 marca 2020 o 08:44

    Witam. Czy zamiast mąki pszennej typ 650, mogę użyć żytnią 720?

  • EDYTA 18 marca 2020 o 00:27

    a czy nie nalezy odstawic zaczyn na 12 godz i po tym czasie dopiero przelozyc w forme do wyrosniecia? jestem poczatkujaca w temacie, ale w wiekszosci przepisow wlasnie tak radza. Mam takie pytanie czy zaczyn mzoe stac dluzej niz 16godz ? dziekuje i pozdrawiam

    • Tosia 29 marca 2020 o 18:06

      Zaczyn to dokarmiony zakwas. Tutaj jest przepis już z aktywnym zakwasem, czyli zaczynem. Był dokarmiony 8 godzin wcześniej.

  • Wac 31 grudnia 2019 o 11:37

    Jeżeli podwoję proporcje to piec 2 razy dłużej?

  • Dorotty 1 października 2019 o 08:40
    Ocena:

    Pyszny. Daję 5*

  • Ewa 14 września 2019 o 15:44

    Mimo, że postępowałam zgodnie z instrukcją, chleb po wyjęciu z koszyka trochę się rozlał na boki 🙁 Co mogło być powodem?

  • Magda 3 września 2019 o 11:24

    Czy nasiona chia można zastąpić lnem?

  • Izabela 14 lipca 2019 o 20:13
    Ocena:

    Jestem pod wrażeniem, skórka i wnętrze mięciutkie i elastyczne. Rewelacja!?

  • Agnieszka 25 marca 2019 o 21:31

    Mój pierwszy w życiu chleb na wychodowanym zakwasie i drugi po drożdżowym na kefirze(pyszny)Nie całe dwa tygodnie temu trafiłam przypadkiem na blog nie wiem jakim cudem bo czytałam o poduszkach orkiszowych. Nawet mi się nie śniło że bendę się uczyć piec chleb ale jestem w domu z dwojgiem malutkich dzieci i postanowiłam nauczyć się czegoś nowego i oderwać się trochę od pieluszek Było warto przed chwilą skosztowałam jeszcze ciepłego z masełkiem PYSZNY w moim wykonaniu z siemieniem lnianym. Dziękuję za inspirację Tobie i Bogu że mnie tu zaprowadził.

  • Joanna 15 lutego 2019 o 09:17

    Proszę mi podpowiedzieć co to znaczy „składamy krótko ciasto”?

    • Tosia 15 lutego 2019 o 12:30

      Odgazowujemy ciasto delikatnym uderzeniem pięścią, następnie delikatnie je rozciągamy do do góry i do środka, następnie z prawej strony i do środka, z dołu i z lewej. Czyli z każdej strony tworząc kulę ciasta.

  • Ania 6 lutego 2019 o 15:26

    Niestety – pomimo postępowania zgodnie z przepisem – podczas pieczenia skórka oddzieliła się od reszty chleba… Za każdym razem gdy piekę chleb z użyciem mąki orkiszowej skórka chleba pęka na całej jego długości, co nie występuje w przypadku wypieków chleba z innych mąk… Nie wiem co robię nie tak ale każdorazowo pamiętam o odgazowaniu ciasta. Jestem już dosyć mocno zniechęcona do wypieków chleba bazujących na mące orkiszowej 🙁

    • Tosia 6 lutego 2019 o 23:27

      A to są wypieki z mąką orkiszową jasną, czy pełnoziarnista/razową? Bo od tego to też zależy dalsze dochodzenie w tej sprawie. Skórka oddziela się jak jest za dużo zakwasu lub drożdży, albo wody, wiec coś tu bym podziałała z proporcjami. Podejrzana sprawa!

  • Justyna 29 stycznia 2019 o 14:45

    Czy w każdym przepisie można zastępować zakwas żytni zakwasem orkiszowym?

  • Brydzia 27 stycznia 2019 o 16:41
    Ocena:

    Kolejny przepis superowe?

  • Justyna 18 stycznia 2019 o 10:45

    Zrobiłam chlebek, to pierwszy chleb który piekłam bez formy i pierwszy z tej strony. Jestem zachwycona, jest przepyszny. Na drugi i trzeci dzień jeszcze lepszy 🙂
    Zamiast mąki pszennej użyłam orkiszowej jasnej i jest naprawdę super, chia fajnie chrupie. Polecam. bardzo :))

  • Agnieszka 17 listopada 2018 o 14:49

    A jak piec ten chlebek w keksówce?

  • Basia 9 września 2018 o 12:02

    Kolejny rewelacyjny przepis:) piekę dużo z Twojego bloga i wszystkie przepisy są niezawodne:) chleb z chia bomba! Dziękuję

  • Jozefina 1 sierpnia 2018 o 12:26

    Moja mama piekła wspaniałe chlebki jako dziecko pamiętam że dodawala do chleba czasami serwatki również trochę gotowanych ziemniaków żeby dłużej zachowywał świeżość pachnialo wspaniałym chlebki a dodam że to był chlebek zawsze na zakwasie. Pozdrawiam

  • Hanka 26 kwietnia 2018 o 09:14

    Zrobilam wczoraj ten chleb. Jest bardzo dobry. Myslalam ze mi wyjdzie plaski placek, bo siasto bylo dosc luzne w porownaniu do innych przepisow, ale o dziwo nie opadl przy przekladaniu na blache a w piekarniku ladnie wyrosl. Wprawdzie zamiast maki pszennej uzylam jasnej orkiszowej, akurat taka mialam, a juz sie przekonalam ze pszenna i orkiszowa mozna uzywac zamiennie.
    Mam jeszcze tylko pytanie. Czy zamiast yogurtu mozna uzyc kefiru? Sama robie wlasny kefir i zawsze mi troche wychodzi za duzo, wiec pomyslalam ze moze by tak uzyc zamiast yogurtu… ktos probowal?

    • Tosia 28 kwietnia 2018 o 15:16

      Tak, pszenną chlebową można stosować zamienne z orkiszową jasną 🙂
      Można dać kefir, ale wtedy mniej, bo jogurt jest gęstszy, więc z kefirem ciasto wyjdzie jeszcze luźniejsze. Warto kontrolować konsystencję przy wyrabianiu.

  • Majka 24 kwietnia 2018 o 16:50

    Kilka dni temu również upiekłam ten chlebek ☺️ Bardzo smaczny, chia daje fajny efekt smakowy.

  • AgaJa 18 kwietnia 2018 o 16:08
    Ocena:

    Chyba pierwsza go zrobiłam☺ Polecam szczerze przepis. Chlebek zgodny z opisem, czyli miękki mimo sporej ilości mąki pełnoziarnistej elastyczny z pięknymi dziurami? Doskonały w smaku, a nasiona chia przyjemnie ” strzelają” przy gryzieniu ? Chętnie wrócę do tego przepisu. Dziękuję i pozdrawiam.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej