Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do miseczki przekładamy jogurt, dodajemy nasiona chia, mieszamy i zostawiamy na 5 minut. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywny zakwas, jogurt z nasionami, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 3 godziny. W między czasie składamy krótko ciasto co 30 minut.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po tym czasie wykładamy wiklinowy koszyczek ściereczką, oprószamy delikatnie mąką, formujemy z ciasta bochenek i przekładamy go do koszyka. Przykrywamy na godzinę i zostawiamy w ciepłym miejscu.
przygotowywanie wierzchu
przygotowywanie wierzchu
4. Koszyk z wyrośniętym ciastem odwracamy dnem do góry i przerzucamy bochenek na blachę wyłożoną pergaminem. Z wierzchu nacinamy według fantazji.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni, na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą. Chleb pieczemy 10 minut, następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i temperaturę 200 stopni. Chleb pieczemy jeszcze 27 minut.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 4 godz 37 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 37 min