Macie ochotę na pełnoziarnisty chleb o lekkim i i sprężystym miąższu? Postawcie na chia!
Nasiona chia znane są ze swoich wspaniałych właściwości, zawierają sporo kwasów omega-3, żelaza i błonnika. Najczęściej przygotowuje się z nich pudding, ale można je także krótko namoczyć w jogurcie i dodać do ciasto na chleb.
Czy ten chleb moze garowac np. 9-12h w lodowce? Czy wlozyc go wtedy po drugim 1h wyrastaniu do lodowki czy zaraz po uformowaniu do koszyczka i do lodowki? Pozdrawiam Piotr.
Chleb można garować w lodówce. Zazwyczaj zostawia się w temperaturze pokojowej do momentu aż zacznie wzrastać.
Pozdrawiam.
Dobry wieczor.
Czy mozna zastapic jogurt naturalny woda lub mlekiem i ile ml?
Pozdrawiam Ania.
Można, chociaż kwaśne nuty jogurtu świetnie współgrają z chlebem. Proszę tylko pamiętać, że jogurt jest mniej płynny niż woda, czy mleko, więc prawdopodobnie będzie trzeba dodać ich nieco mniej. Najlepiej dodawać stopniowo.
Tak tez zrobilam i wyszedl super. Z jogurem rowniez smakowal 🙂
A gdybym chciala pominac nasiona chia, zrobic chleb bez dodatkow to jak wygladalaby proporcja wody do maki? Pomijam jogurt naturalny 150g i nasiona i zostaje tylko woda czy dodatkowo jeszcze zwiekszyc ilosc wody? Jesli tak to do ilu ml? Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz 🙂
Najlepiej dodawać stopniowo, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Czy aktywny zakwas żytni można zastąpić zakwasem żytnim Dr.Oetkera . Jeśli tak to jaka proporcja ?
Do tej pory piekłam chleby na drożdżach świeżych i Dr.Oetkera , ale zakwas tylko Dr.Oetkera .
Niestety zakwas, o którym mówisz to tylko dodatek smakowy do ciast na bazie drożdży.
Czy zwiększajac proporcje składników, wypiek powinien trwać proporcjonalnie dłużej ? Np. do tego przepisu użyłam 1/3 więcej składników (tak wyszło przy jogurcie 😄) Czy pieczenie ma trwać 13 i 36 min?
Nie zawsze da się wielkość przeliczyć w ten sposób na czas, ale 13 i 36 minut brzmi rozsądnie w tym przypadku 🙂 Gdyby w razie bochenek w pierwszej fazie pieczenia mocno się rumienił, można szybciej zmniejszyć temperaturę.
Generalnie zawsze sugeruję obserwować wypieki, a podane czasy w przepisie traktować jako orientacyjne. Piekarniki często różnie dopiekają.
Boski! 🙂 Pierwszy raz piekłam bez foremki, bałam się przerzucania na blachę… a wyszedł super 🙂
Tosiu, czy zamiast chia mogę dac słonecznik i pestki dyni
Mam pytanie . Czy składamy ciasto raz czy co 30 min jak sugeruje przepis
Przez pierwsze 2 godziny możemy ciasto składać co 30 minut, ale nie musimy.
Chyba miałem słaby zakwas bo chleb średnio wyrósł. Zaraz będziemy próbować 😉
Witam. Czy zamiast mąki pszennej typ 650, mogę użyć żytnią 720?
a czy nie nalezy odstawic zaczyn na 12 godz i po tym czasie dopiero przelozyc w forme do wyrosniecia? jestem poczatkujaca w temacie, ale w wiekszosci przepisow wlasnie tak radza. Mam takie pytanie czy zaczyn mzoe stac dluzej niz 16godz ? dziekuje i pozdrawiam
Zaczyn to dokarmiony zakwas. Tutaj jest przepis już z aktywnym zakwasem, czyli zaczynem. Był dokarmiony 8 godzin wcześniej.
Jeżeli podwoję proporcje to piec 2 razy dłużej?
Tak
Pyszny. Daję 5*
Mimo, że postępowałam zgodnie z instrukcją, chleb po wyjęciu z koszyka trochę się rozlał na boki 🙁 Co mogło być powodem?
Czy nasiona chia można zastąpić lnem?
Można, dobry pomysł 🙂
Jestem pod wrażeniem, skórka i wnętrze mięciutkie i elastyczne. Rewelacja!😉
Mój pierwszy w życiu chleb na wychodowanym zakwasie i drugi po drożdżowym na kefirze(pyszny)Nie całe dwa tygodnie temu trafiłam przypadkiem na blog nie wiem jakim cudem bo czytałam o poduszkach orkiszowych. Nawet mi się nie śniło że bendę się uczyć piec chleb ale jestem w domu z dwojgiem malutkich dzieci i postanowiłam nauczyć się czegoś nowego i oderwać się trochę od pieluszek Było warto przed chwilą skosztowałam jeszcze ciepłego z masełkiem PYSZNY w moim wykonaniu z siemieniem lnianym. Dziękuję za inspirację Tobie i Bogu że mnie tu zaprowadził.
Cieszę się i życzę udanych wypieków 😉
Proszę mi podpowiedzieć co to znaczy „składamy krótko ciasto”?
Odgazowujemy ciasto delikatnym uderzeniem pięścią, następnie delikatnie je rozciągamy do do góry i do środka, następnie z prawej strony i do środka, z dołu i z lewej. Czyli z każdej strony tworząc kulę ciasta.
Niestety – pomimo postępowania zgodnie z przepisem – podczas pieczenia skórka oddzieliła się od reszty chleba… Za każdym razem gdy piekę chleb z użyciem mąki orkiszowej skórka chleba pęka na całej jego długości, co nie występuje w przypadku wypieków chleba z innych mąk… Nie wiem co robię nie tak ale każdorazowo pamiętam o odgazowaniu ciasta. Jestem już dosyć mocno zniechęcona do wypieków chleba bazujących na mące orkiszowej 🙁
A to są wypieki z mąką orkiszową jasną, czy pełnoziarnista/razową? Bo od tego to też zależy dalsze dochodzenie w tej sprawie. Skórka oddziela się jak jest za dużo zakwasu lub drożdży, albo wody, wiec coś tu bym podziałała z proporcjami. Podejrzana sprawa!
Są to wypieki z mąką orkiszową pełnoziarnistą.
Czy w każdym przepisie można zastępować zakwas żytni zakwasem orkiszowym?
Tak, jeśli mają podobną konsystencję, bo są na mące razowej to tak, proporcje bez zmian.
Kolejny przepis superowe😚
Zrobiłam chlebek, to pierwszy chleb który piekłam bez formy i pierwszy z tej strony. Jestem zachwycona, jest przepyszny. Na drugi i trzeci dzień jeszcze lepszy 🙂
Zamiast mąki pszennej użyłam orkiszowej jasnej i jest naprawdę super, chia fajnie chrupie. Polecam. bardzo :))
Cieszę się 🙂
A jak piec ten chlebek w keksówce?
Tak samo, tylko zamiast koszyka ciasto przekładamy do keksówki 🙂
Kolejny rewelacyjny przepis:) piekę dużo z Twojego bloga i wszystkie przepisy są niezawodne:) chleb z chia bomba! Dziękuję
Cieszę się 🙂
Moja mama piekła wspaniałe chlebki jako dziecko pamiętam że dodawala do chleba czasami serwatki również trochę gotowanych ziemniaków żeby dłużej zachowywał świeżość pachnialo wspaniałym chlebki a dodam że to był chlebek zawsze na zakwasie. Pozdrawiam
Piękne wspomnienie 🙂
Zrobilam wczoraj ten chleb. Jest bardzo dobry. Myslalam ze mi wyjdzie plaski placek, bo siasto bylo dosc luzne w porownaniu do innych przepisow, ale o dziwo nie opadl przy przekladaniu na blache a w piekarniku ladnie wyrosl. Wprawdzie zamiast maki pszennej uzylam jasnej orkiszowej, akurat taka mialam, a juz sie przekonalam ze pszenna i orkiszowa mozna uzywac zamiennie.
Mam jeszcze tylko pytanie. Czy zamiast yogurtu mozna uzyc kefiru? Sama robie wlasny kefir i zawsze mi troche wychodzi za duzo, wiec pomyslalam ze moze by tak uzyc zamiast yogurtu… ktos probowal?
Tak, pszenną chlebową można stosować zamienne z orkiszową jasną 🙂
Można dać kefir, ale wtedy mniej, bo jogurt jest gęstszy, więc z kefirem ciasto wyjdzie jeszcze luźniejsze. Warto kontrolować konsystencję przy wyrabianiu.
Kilka dni temu również upiekłam ten chlebek ☺️ Bardzo smaczny, chia daje fajny efekt smakowy.
Chyba pierwsza go zrobiłam☺ Polecam szczerze przepis. Chlebek zgodny z opisem, czyli miękki mimo sporej ilości mąki pełnoziarnistej elastyczny z pięknymi dziurami? Doskonały w smaku, a nasiona chia przyjemnie ” strzelają” przy gryzieniu ? Chętnie wrócę do tego przepisu. Dziękuję i pozdrawiam.