Chleb cebulowy
Chleb cebulowy to jeden z tych wypieków, który sprawdza się zawsze. Jest prosty, aromatyczny i ma w sobie coś domowego. Pieczemy go najczęściej wtedy, gdy mamy ochotę na coś bardziej wyrazistego niż zwykły chleb pszenny. I dobrze – bo cebula w pieczywie to prawdziwy hit.
W mojej wersji używam mąki pszennej typ 650, która dobrze się sprawdza przy wypiekach na drożdżach. Do tego letnia woda, oliwa i suszone drożdże instant – składniki, które na pewno macie w domu. Ale to cebula gra tu główną rolę. Nadaje chlebowi charakterystyczny smak, słodycz i delikatną ostrość. Po prostu nie da się przejść obok takiego bochenka obojętnie.
Aromatyczny wypiek na każdą okazję
Chleb cebulowy to świetny wybór do codziennego posiłku. Pasuje do kanapek, ale i do zup czy sałatek. Ma chrupiącą skórkę i wilgotny środek, który długo pozostaje świeży. W wersji z cebulą nie tylko smakuje lepiej, ale też pachnie tak, że chce się zjeść go jeszcze jak jest ciepły 🙂
W tym przepisie cebulę podsmażam wcześniej z dodatkiem przypraw, takich jak liść laurowy, sól i pieprz. Dzięki temu zyskuje głębszy smak. Podsmażona cebula wchodzi do ciasta, a reszta może trafić na wierzch – wtedy chleb wygląda jeszcze bardziej apetycznie.
Kilka trików na idealny chleb cebulowy
Jeśli chcecie, żeby chleb wyszedł naprawdę dobrze, zadbajcie o kilka rzeczy. Używajcie letniej wody – nie gorącej, żeby nie zabić drożdży. Mieszajcie ciasto dość długo, aż będzie elastyczne i miękkie. A potem dajcie mu czas – niech spokojnie wyrośnie. To klucz do puszystego i lekkiego wnętrza.
Warto też poeksperymentować z rodzajem cebuli. Zwykła żółta jest ok, ale czerwona da trochę inny smak i kolor. Można też dodać szczyptę ziół – np. tymianku albo oregano – wtedy chleb z cebulą będzie jeszcze bardziej wyrazisty.
Nie zapomnijcie też o przyprawach – sól i pieprz to podstawa, ale jeśli lubicie ostrzejsze smaki, dodajcie odrobinę chili. To nadal będzie chleb cebulowy, ale z charakterem!
Pochwalcie się swoimi wypiekami!
Upiekliście już swój chleb cebulowy? Dajcie znać w komentarzach, jak wam wyszedł! Możecie też wrzucić zdjęcie – zawsze miło zobaczyć, jak ten przepis sprawdza się w waszych kuchniach. Jeśli macie swoje modyfikacje albo chcecie się czymś pochwalić – piszcie śmiało!
Sprawdźcie też inne wypieki z bloga na pieczywo z dodatkiem cebuli:
- chleb z prażoną cebulą na zakwasie
- chleb pomidorowy z karmelizowaną cebulą
- supełki z kurkami i karmelizowana cebulą
Moje ciasto tez bylo zbyt klejące, dodalam z 20g mąki i juz było okej! Wlasnie pieką mi sie cebulowe bułeczki – na pewno będę korzystac z przepisów!
20g to granica błędu wagi lub różnica chłonności mąki. Często te o niższej zawartości białka słabiej wiążą się z płynami dając właśnie taki efekt.
Bardzo się cieszę że znalazłam Pani stronę i wiem że będę ją studiować . Chlebek jest mięciutki i sprężysty. Piekę chleb od niedawna i próbowałam już kilku przepisów. Ten jest na prawdę świetny. Tylko użyłam takich samych proporcji ale moje ciasto było na prawdę klejące a Pani raczej nie wyglądało na takie. Efekt jest jednak bardzo dobry. Jedyna różnica u mnie to cebula pokrojona w plastry. Mój narzeczony takie właśnie lubi i to on zakrzyczał sobie chleb baaadzo cebulowy. Jestem pod wrażeniem o bardzo chętnie wypróbuje kolejne przepisy. Tak .. chleb sprawia ogromną radość. Nie tylko dlatego że coś mi wyszło ale również że to świeży domowy wypiek bez zbędnych sztucznych dodatków
Jeśli ciasto jest klejące, być może wymagać dłuższego i/lub energiczniejszego zagniatania.
Witam piekę chleb pierwszy raz i czekam na efekty bo teraz dopiero wyrasta. Mąka żytnia typ 2000 dlatego ciekawe CO TO BĘDZIE? CO TO BĘDZIE? Później napiszę co i jak. ???☺️
Przy takiej dużej zmianie mąki nie gwarantuję, że wyjdzie zgodnie z oczekiwaniami.
Coś tam wyszło, upiekło się dałoby się zjeść, tylko w środku jeszcze zakalec, ciężki wagowo i żołądek by nie ogarnął. O jakieś 1400 mąka za duża. Następny wypumiek wg przepisu ale już widzę sukces i czuję ten zapach. Pozdrawiam.
Miało być następny wypiek.
Tego się właśnie obawiałam. Ten przepis przystosowany jest do mąki pszennej, a ona jest zupełnie inna niż żytnia. Można pokusić się o dodanie do 30% mąki żytniej.
Witam piekę chlebek z tego przepisy już od jakiegoś czasu i robi furorę wśród rodzinki i znajomych naprawdę pycha ze smakowitą.
Super że na niego trafiłem pozdrawiam.
Miło to słyszeć 🙂 Mamy więcej cebulowych chlebków, zachęcam do eksperymentowania!
cudowny chlebek tylko płynny mi wyszedł w środku mniam
Co to znaczy płynny w środku? Nie dopiekl się? To ciasto nie wychodzi płynne, powinno wyjść takie, jak pokazano na zdjęciach.
Witam czy mogę ten chlebek upiec w tortownicy?
Jak najbardziej, będzie po prostu miał inny kształt. Smak pozostanie ten sam 🙂
Witam.
Czy ten chlebek mogę upiec w garnku żeliwnym?
Pozdrawiam serdecznie
Można, ale do wyrastania proszę użyć kosza lub misy.
Wybrałam ten przepis na swój PIERWSZY chleb – jest obłędny i bardzo prosty, teraz piekę go po raz drugi z tym, że zmieniłam dodatki i zamiast cebuli i liscia laurowego i pieprzu dałam marchew, suszone pomidory i czarnuszkę – zobaczymy co z tego wyjdzie 😀
Chlebek piekłam pierwszy raz i wyszedł przepyszny ! ??
Witaj Tosiu!
Czy można użyć do tego przepisu gotowej mieszanki o składzie: mąka pszenna, mąka owsiana, otręby owsiane i sól, zamiast mąki typu 650? Pozdrawiam.
Ewentualnie można, ale przez mąkę owsianą i otręby mogą się trochę zmienić proporcje, być może będzie trzeba dać więcej wody 🙂
Dziękuję za informację. Dostałam już odpowiednią mąkę – w piątek piekę mój pierwszy chleb 🙂
Pani Tosiu ! Chleb pieke od niedawna, wczoraj korzystajac z Pani przepisu upieklam chleb cebulowy na drozdzach. Matko jedyna co za sliczna i pachnaca PYCHOTA !!! Doskonaly w swojej prostocie ! Dziekuje za przepis i serdecznie pozdrawiam.
Fantastycznie! 🙂
Tosinho – Ronaldinhio wsrod piekaczy chlebków 😛
Możecie też do takiego chlebka cebulowego dodać prażoną cebulkę zamiast zwykłej podsmażonej. Daje piękny aromat i zupełnie inny smak 🙂 Wesołych Świąt Bożonarodzeniowych
Na blogu jest dużo przepisów z tradycyjnie smażoną cebulą, oczywiście w tym przepisie też można dać tylko taką cebulę lub lekko karmelizowaną 🙂
Zamiast swiezej cebuli chcialabym dodac suszona, prosze napisz jak ja zastosowac, w jakiej ilosci i czy rozwniez dodac listek laurowy ?
Listek laurowy był tylko do podsmażenia cebuli dla aromatu, skoro cebula nie będzie na patelni to bez sensu, proszę z niego zrezygnować 🙂 Hm nie wiem, a chodzi o prażoną cebulę jak tu: https://smakowitychleb.pl/chleb-prazona-cebula-zakwasie/ ?
Myślę, że 4-5 łyżek wystarczy 🙂
Przepyszny chlebek, przypomina mi smak dzieciństwa 🙂 Zrobiłam na zaczynie ze świeżych drożdży. Wyszedł rewelacyjnie :)) Mój najulubieńszy jak narazie 🙂
Super, dzięki za komentarz 🙂
robię kolejny raz, świetny!! dzięki za przepis 😉
Super! Dzięki za komentarz i zachęcam też do spróbowania innych przepisów 🙂
Na ciepło – wyśmienity. Jak doczeka do jutra, ocenię jaki jest po wystygnięciu. Prosty i szybki. Super 🙂
Super, trzymam kciuki, aby jutro też smakował 🙂
Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do zapoznania się z innymi przepisami.
Fantastyczny! Mało pracy a efekt przepyszny.
Super, dziękuję za komentarz!
wyrósł piękny z pani przepisu,jeszcze moi chłopcy chcieli ziarna słonecznika wiec zostały dodane,PIĘKNY JEST,dziękuję za przepis :)pozdrawiam
Super, bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu. Pozdrawiam 🙂
czy można użyć drożdży świeżych i w jakiej proporcji? czy można dodać troche pestek dyni na wierzch chlebka i do samego ciasta także?
Można użyć drożdże, będzie to ok. 10 g drożdży świeżych, wcześniej trzeba przygotować z nich zaczyn.
Wszelkiego rodzaju pestki będą mile widziane, można śmiało eksperymentować i dodawać je w małych ilościach.
czy można zamiast mąki o typie 650 użyć jakieś o niższym typie np. 450 albo 500? co wtedy zmieni się w chlebku?
Mąką o typie 500 będzie ok, ale wypiek będzie lżejszy, bardziej niż ciasto, a nie chleb. Do tego im niższy tym mąki, tym mniejsze właściwości zdrowotne.
Zmieni się też konsystencja ciasta, struktura wypieku.
jak zwykle z pani przepsiu REWELACJA, po wczorajszym nie ma śladu, dzisiaj piekę 2 kolejne… pozdrawiam
Super! Dziękuję za komentarz i pozdrawiam 🙂
Piekę chleb od około 5 lat ale tak pysznego jak ten z cebulką jeszcze nie miałam.Od teraz każdy chleb czy bułki będą z przysmażoną cebulką .RE- WE -LA-CJA !Polecam wszystkim a dla Tosi całuski.
Bardzo cię cieszę, dziękuję za miłe słowa i serdecznie pozdrawiam! 🙂
Czy mogę dodać mąki żytniej lub orkiszowej?
Orkiszową jasną tak, wtedy proporcje bez zmian. Z żytnią w przypadku tego przepisu się to nie uda.
Obłędny zapach unosił się wczoraj w mojej kuchni – tego chlebka 🙂 pyszności!
ach.. zapomniałem pokazać jak wyszedł 😉
http://zapodaj.net/7dce426f0afe9.jpg.html
Bardzo apetyczny! Cieszę się, że przepis na bułeczki i chleb cebulowy tak dobrze się wpasowały w Pana kuchnię 🙂
Pozdrawiam.
Bułeczki cebulowe zrobiły w moim domu furorę.. powrócił smak dzieciństwa :).. tak więc chleb też musiałem zrobić
Jednak uznałem, że trzeba go trochę ożywić i dodałem.. trzy kolory papryki (żółtą, czerwoną i zieloną) pokrojone w kosteczkę i zasmażone z cebulką na oliwie z bazylią.. w efekcie powstał cebulowy chleb o posmaku papryki a do tego prawie kolorowy jak keks (chociaż prawie czyni wielką różnicę) 🙂
Dzięki za przepisy i inspiracje 🙂
Pozdrawiam
Coraz lepsze chleby, coraz lepsze do nich smarowanie. Smalec 100% roślinny to strzał w dziesiątkę. Tylko ta nazwa mi nie pasuje – smalczyk, walczyk
czy maka 750 moze byc, czy lepiej 505 ? innej nie mam 😉
750 będzie ok, może trochę mniej puszysty, ale różnica w strukturze miąższu powinna być niewielka 🙂