Cebulowe bułeczki, a może… chleb cebulowy? Do tego chleba dodałam smażoną cebulkę nadającą całości charakteru i lekkiej słodyczy. Chleb z tego przepisu jest niezwykle puszysty i delikatny! Spróbujcie koniecznie!
Cebulowe bułeczki, a może… chleb cebulowy? Do tego chleba dodałam smażoną cebulkę nadającą całości charakteru i lekkiej słodyczy. Chleb z tego przepisu jest niezwykle puszysty i delikatny! Spróbujcie koniecznie!
mąka pszenna typ 650 500 g
letnia woda 360 ml
sól 1,5 łyżeczki
oliwa 1 łyżka
cebula 2 szt.
masło 1 łyżka
drożdże suszone instant 2 łyżeczki
sól, pieprz 0
liść laurowy 1 szt.
2 godz. 40 min.
Czas całkowity
2 godz.
Czas wyrastania
40 min.
Czas wypieku
1. Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem i oliwą. Dodajemy pokruszony liść laurowy. Smażymy kilka minut, aż się zarumieni. Po koniec przyprawiamy solą i pieprzem.
2. Do misy przesiewamy mąkę, dodajemy sól, drożdże oraz zawartość patelni. Powoli wlewamy letnią, lecz nie za gorącą wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez kilka minut. Prawidłowo wyrobione ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli i odstawać od ręki.
3. Formę o średnicy 10x22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka ciasto, wyrównujemy wierzch. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 1h40-2h.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wkładamy formę z ciastem (ja wierzch posypałam odrobiną mąki i słodką papryką). Chleb pieczemy przez 30 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 10 minut. Chleb wyciągamy z formy i studzimy chwilę na kuchennej kratce. Ostudzony kroimy.