Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników

1. Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem i oliwą. Dodajemy pokruszony liść laurowy. Smażymy kilka minut, aż się zarumieni. Po koniec przyprawiamy solą i pieprzem.

wyrabianie
5 min
wyrabianie

2. Do misy przesiewamy mąkę, dodajemy sól, drożdże oraz zawartość patelni. Powoli wlewamy letnią, lecz nie za gorącą wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez kilka minut. Prawidłowo wyrobione ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli i odstawać od ręki.

wyrastanie
120 min
wyrastanie

3. Formę o średnicy 10x22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka ciasto, wyrównujemy wierzch. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 1h40-2h.

pieczenie
40 min
pieczenie

4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wkładamy formę z ciastem (ja wierzch posypałam odrobiną mąki i słodką papryką). Chleb pieczemy przez 30 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 10 minut. Chleb wyciągamy z formy i studzimy chwilę na kuchennej kratce. Ostudzony kroimy.

Ocena czytelników: 4.55 z 11 ocen

Wasze komentarze

  • Ania 28 grudnia 2024 o 15:48
    Ocena:

    Moje ciasto tez bylo zbyt klejące, dodalam z 20g mąki i juz było okej! Wlasnie pieką mi sie cebulowe bułeczki – na pewno będę korzystac z przepisów!

    • Małgosia 28 grudnia 2024 o 15:54

      20g to granica błędu wagi lub różnica chłonności mąki. Często te o niższej zawartości białka słabiej wiążą się z płynami dając właśnie taki efekt.

  • Anna 14 sierpnia 2024 o 02:23
    Ocena:

    Bardzo się cieszę że znalazłam Pani stronę i wiem że będę ją studiować . Chlebek jest mięciutki i sprężysty. Piekę chleb od niedawna i próbowałam już kilku przepisów. Ten jest na prawdę świetny. Tylko użyłam takich samych proporcji ale moje ciasto było na prawdę klejące a Pani raczej nie wyglądało na takie. Efekt jest jednak bardzo dobry. Jedyna różnica u mnie to cebula pokrojona w plastry. Mój narzeczony takie właśnie lubi i to on zakrzyczał sobie chleb baaadzo cebulowy. Jestem pod wrażeniem o bardzo chętnie wypróbuje kolejne przepisy. Tak .. chleb sprawia ogromną radość. Nie tylko dlatego że coś mi wyszło ale również że to świeży domowy wypiek bez zbędnych sztucznych dodatków

  • Stanisław 14 stycznia 2024 o 18:15
    Ocena:

    Witam piekę chleb pierwszy raz i czekam na efekty bo teraz dopiero wyrasta. Mąka żytnia typ 2000 dlatego ciekawe CO TO BĘDZIE? CO TO BĘDZIE? Później napiszę co i jak. ???☺️

    • Małgosia 14 stycznia 2024 o 23:31

      Przy takiej dużej zmianie mąki nie gwarantuję, że wyjdzie zgodnie z oczekiwaniami.

      • Stanisław 15 stycznia 2024 o 01:15
        Ocena:

        Coś tam wyszło, upiekło się dałoby się zjeść, tylko w środku jeszcze zakalec, ciężki wagowo i żołądek by nie ogarnął. O jakieś 1400 mąka za duża. Następny wypumiek wg przepisu ale już widzę sukces i czuję ten zapach. Pozdrawiam.

        • Stanisław 15 stycznia 2024 o 01:16
          Ocena:

          Miało być następny wypiek.

        • Małgosia 15 stycznia 2024 o 16:41

          Tego się właśnie obawiałam. Ten przepis przystosowany jest do mąki pszennej, a ona jest zupełnie inna niż żytnia. Można pokusić się o dodanie do 30% mąki żytniej.

  • Jasiek48 2 października 2023 o 20:27
    Ocena:

    Witam piekę chlebek z tego przepisy już od jakiegoś czasu i robi furorę wśród rodzinki i znajomych naprawdę pycha ze smakowitą.
    Super że na niego trafiłem pozdrawiam.

  • pablo 13 lipca 2023 o 16:26
    Ocena:

    cudowny chlebek tylko płynny mi wyszedł w środku mniam

    • Małgosia 14 lipca 2023 o 08:15

      Co to znaczy płynny w środku? Nie dopiekl się? To ciasto nie wychodzi płynne, powinno wyjść takie, jak pokazano na zdjęciach.

  • Wiktoria 11 listopada 2021 o 06:50

    Witam czy mogę ten chlebek upiec w tortownicy?

  • Asia 20 lipca 2021 o 13:40

    Witam.
    Czy ten chlebek mogę upiec w garnku żeliwnym?
    Pozdrawiam serdecznie

  • Magda 14 marca 2020 o 14:21

    Wybrałam ten przepis na swój PIERWSZY chleb – jest obłędny i bardzo prosty, teraz piekę go po raz drugi z tym, że zmieniłam dodatki i zamiast cebuli i liscia laurowego i pieprzu dałam marchew, suszone pomidory i czarnuszkę – zobaczymy co z tego wyjdzie 😀

  • Justyna ? 11 sierpnia 2018 o 18:42

    Chlebek piekłam pierwszy raz i wyszedł przepyszny ! ??

  • Ewa 23 marca 2018 o 09:21

    Witaj Tosiu!
    Czy można użyć do tego przepisu gotowej mieszanki o składzie: mąka pszenna, mąka owsiana, otręby owsiane i sól, zamiast mąki typu 650? Pozdrawiam.

    • Tosia 27 marca 2018 o 18:54

      Ewentualnie można, ale przez mąkę owsianą i otręby mogą się trochę zmienić proporcje, być może będzie trzeba dać więcej wody 🙂

      • Ewa 28 marca 2018 o 07:29

        Dziękuję za informację. Dostałam już odpowiednią mąkę – w piątek piekę mój pierwszy chleb 🙂

  • Kasia 16 sierpnia 2017 o 11:58

    Pani Tosiu ! Chleb pieke od niedawna, wczoraj korzystajac z Pani przepisu upieklam chleb cebulowy na drozdzach. Matko jedyna co za sliczna i pachnaca PYCHOTA !!! Doskonaly w swojej prostocie ! Dziekuje za przepis i serdecznie pozdrawiam.

  • Dejv 12 lutego 2017 o 21:44

    Tosinho – Ronaldinhio wsrod piekaczy chlebków 😛

  • Paweł (piekarz z zawodu) 24 grudnia 2016 o 11:03

    Możecie też do takiego chlebka cebulowego dodać prażoną cebulkę zamiast zwykłej podsmażonej. Daje piękny aromat i zupełnie inny smak 🙂 Wesołych Świąt Bożonarodzeniowych

    • Tosia 26 grudnia 2016 o 14:10

      Na blogu jest dużo przepisów z tradycyjnie smażoną cebulą, oczywiście w tym przepisie też można dać tylko taką cebulę lub lekko karmelizowaną 🙂

  • Justyna 23 kwietnia 2016 o 22:35
    Ocena:

    Zamiast swiezej cebuli chcialabym dodac suszona, prosze napisz jak ja zastosowac, w jakiej ilosci i czy rozwniez dodac listek laurowy ?

  • Tysia 26 sierpnia 2015 o 21:09

    Przepyszny chlebek, przypomina mi smak dzieciństwa 🙂 Zrobiłam na zaczynie ze świeżych drożdży. Wyszedł rewelacyjnie :)) Mój najulubieńszy jak narazie 🙂

  • Ola 6 maja 2015 o 10:41
    Ocena:

    robię kolejny raz, świetny!! dzięki za przepis 😉

  • Agnieszka 21 kwietnia 2015 o 21:53

    Na ciepło – wyśmienity. Jak doczeka do jutra, ocenię jaki jest po wystygnięciu. Prosty i szybki. Super 🙂

    • Tosia 21 kwietnia 2015 o 22:42

      Super, trzymam kciuki, aby jutro też smakował 🙂
      Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do zapoznania się z innymi przepisami.

  • Ola 15 sierpnia 2014 o 14:22

    Fantastyczny! Mało pracy a efekt przepyszny.

  • Beata 24 czerwca 2014 o 19:55

    wyrósł piękny z pani przepisu,jeszcze moi chłopcy chcieli ziarna słonecznika wiec zostały dodane,PIĘKNY JEST,dziękuję za przepis :)pozdrawiam

  • marta 23 maja 2014 o 22:38

    czy można użyć drożdży świeżych i w jakiej proporcji? czy można dodać troche pestek dyni na wierzch chlebka i do samego ciasta także?

    • Tosia 26 maja 2014 o 08:15

      Można użyć drożdże, będzie to ok. 10 g drożdży świeżych, wcześniej trzeba przygotować z nich zaczyn.
      Wszelkiego rodzaju pestki będą mile widziane, można śmiało eksperymentować i dodawać je w małych ilościach.

  • marta 23 maja 2014 o 22:37

    czy można zamiast mąki o typie 650 użyć jakieś o niższym typie np. 450 albo 500? co wtedy zmieni się w chlebku?

    • Tosia 26 maja 2014 o 08:13

      Mąką o typie 500 będzie ok, ale wypiek będzie lżejszy, bardziej niż ciasto, a nie chleb. Do tego im niższy tym mąki, tym mniejsze właściwości zdrowotne.
      Zmieni się też konsystencja ciasta, struktura wypieku.

  • tojapatka 24 listopada 2013 o 10:29

    jak zwykle z pani przepsiu REWELACJA, po wczorajszym nie ma śladu, dzisiaj piekę 2 kolejne… pozdrawiam

  • Małgola 22 listopada 2013 o 13:02
    Ocena:

    Piekę chleb od około 5 lat ale tak pysznego jak ten z cebulką jeszcze nie miałam.Od teraz każdy chleb czy bułki będą z przysmażoną cebulką .RE- WE -LA-CJA !Polecam wszystkim a dla Tosi całuski.

  • Beczinda 13 listopada 2013 o 17:08
    Ocena:

    Obłędny zapach unosił się wczoraj w mojej kuchni – tego chlebka 🙂 pyszności!

  • Marek 8 listopada 2013 o 13:22

    ach.. zapomniałem pokazać jak wyszedł 😉

    http://zapodaj.net/7dce426f0afe9.jpg.html

    • Tosia 8 listopada 2013 o 13:27

      Bardzo apetyczny! Cieszę się, że przepis na bułeczki i chleb cebulowy tak dobrze się wpasowały w Pana kuchnię 🙂
      Pozdrawiam.

  • Marek 8 listopada 2013 o 13:21

    Bułeczki cebulowe zrobiły w moim domu furorę.. powrócił smak dzieciństwa :).. tak więc chleb też musiałem zrobić

    Jednak uznałem, że trzeba go trochę ożywić i dodałem.. trzy kolory papryki (żółtą, czerwoną i zieloną) pokrojone w kosteczkę i zasmażone z cebulką na oliwie z bazylią.. w efekcie powstał cebulowy chleb o posmaku papryki a do tego prawie kolorowy jak keks (chociaż prawie czyni wielką różnicę) 🙂

    Dzięki za przepisy i inspiracje 🙂
    Pozdrawiam

    • Tomasz 22 listopada 2013 o 22:52

      Coraz lepsze chleby, coraz lepsze do nich smarowanie. Smalec 100% roślinny to strzał w dziesiątkę. Tylko ta nazwa mi nie pasuje – smalczyk, walczyk

  • Karolina 8 listopada 2013 o 07:50

    czy maka 750 moze byc, czy lepiej 505 ? innej nie mam 😉

    • Tosia 8 listopada 2013 o 08:56

      750 będzie ok, może trochę mniej puszysty, ale różnica w strukturze miąższu powinna być niewielka 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej