Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem i oliwą. Dodajemy pokruszony liść laurowy. Smażymy kilka minut, aż się zarumieni. Po koniec przyprawiamy solą i pieprzem.
wyrabianie
wyrabianie
2. Do misy przesiewamy mąkę, dodajemy sól, drożdże oraz zawartość patelni. Powoli wlewamy letnią, lecz nie za gorącą wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez kilka minut. Prawidłowo wyrobione ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli i odstawać od ręki.
wyrastanie
wyrastanie
3. Formę o średnicy 10x22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka ciasto, wyrównujemy wierzch. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 1h40-2h.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wkładamy formę z ciastem (ja wierzch posypałam odrobiną mąki i słodką papryką). Chleb pieczemy przez 30 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 10 minut. Chleb wyciągamy z formy i studzimy chwilę na kuchennej kratce. Ostudzony kroimy, a kromki smarujemy Smakowitą Pajdą z ziołami ogrodowymi.
Smakowita
Ostudzony kroimy, a kromki smarujemy Smakowitą Pajdą z ziołami ogrodowymi.
Ocena czytelników: 5 z 4 ocen
Czas całkowity: 2 godz 40 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 40 min