Cebulowe bułeczki, a może… chleb cebulowy? Do tego chleba dodałam smażoną cebulkę nadającą całości charakteru i lekkiej słodyczy. Chleb z tego przepisu jest niezwykle puszysty i delikatny! Spróbujcie koniecznie!
Cebulowe bułeczki, a może… chleb cebulowy? Do tego chleba dodałam smażoną cebulkę nadającą całości charakteru i lekkiej słodyczy. Chleb z tego przepisu jest niezwykle puszysty i delikatny! Spróbujcie koniecznie!
mąka pszenna typ 650 500 g
letnia woda 360 ml
sól 1,5 łyżeczki
oliwa 1 łyżka
cebule 2 szt.
masła 1 łyżka
suszonych drożdży instant 2 łyżeczki
sól, pieprz 0
liść laurowy 1 szt.
2 godz. 40 min.
Czas całkowity
2 godz.
Czas wyrastania
40 min.
Czas wypieku
1. Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem i oliwą. Dodajemy pokruszony liść laurowy. Smażymy kilka minut, aż się zarumieni. Po koniec przyprawiamy solą i pieprzem.
2. Do misy przesiewamy mąkę, dodajemy sól, drożdże oraz zawartość patelni. Powoli wlewamy letnią, lecz nie za gorącą wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez kilka minut. Prawidłowo wyrobione ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli i odstawać od ręki.
3. Formę o średnicy 10x22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka ciasto, wyrównujemy wierzch. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 1h40-2h.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wkładamy formę z ciastem (ja wierzch posypałam odrobiną mąki i słodką papryką). Chleb pieczemy przez 30 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 10 minut. Chleb wyciągamy z formy i studzimy chwilę na kuchennej kratce. Ostudzony kroimy.
cudowny chlebek tylko płynny mi wyszedł w środku mniam
Co to znaczy płynny w środku? Nie dopiekl się? To ciasto nie wychodzi płynne, powinno wyjść takie, jak pokazano na zdjęciach.
Witam czy mogę ten chlebek upiec w tortownicy?
Jak najbardziej, będzie po prostu miał inny kształt. Smak pozostanie ten sam 🙂
Witam.
Czy ten chlebek mogę upiec w garnku żeliwnym?
Pozdrawiam serdecznie
Można, ale do wyrastania proszę użyć kosza lub misy.
Wybrałam ten przepis na swój PIERWSZY chleb – jest obłędny i bardzo prosty, teraz piekę go po raz drugi z tym, że zmieniłam dodatki i zamiast cebuli i liscia laurowego i pieprzu dałam marchew, suszone pomidory i czarnuszkę – zobaczymy co z tego wyjdzie 😀
Chlebek piekłam pierwszy raz i wyszedł przepyszny ! ??
Witaj Tosiu!
Czy można użyć do tego przepisu gotowej mieszanki o składzie: mąka pszenna, mąka owsiana, otręby owsiane i sól, zamiast mąki typu 650? Pozdrawiam.
Ewentualnie można, ale przez mąkę owsianą i otręby mogą się trochę zmienić proporcje, być może będzie trzeba dać więcej wody 🙂
Dziękuję za informację. Dostałam już odpowiednią mąkę – w piątek piekę mój pierwszy chleb 🙂
Pani Tosiu ! Chleb pieke od niedawna, wczoraj korzystajac z Pani przepisu upieklam chleb cebulowy na drozdzach. Matko jedyna co za sliczna i pachnaca PYCHOTA !!! Doskonaly w swojej prostocie ! Dziekuje za przepis i serdecznie pozdrawiam.
Fantastycznie! 🙂
Tosinho – Ronaldinhio wsrod piekaczy chlebków 😛
Możecie też do takiego chlebka cebulowego dodać prażoną cebulkę zamiast zwykłej podsmażonej. Daje piękny aromat i zupełnie inny smak 🙂 Wesołych Świąt Bożonarodzeniowych
Na blogu jest dużo przepisów z tradycyjnie smażoną cebulą, oczywiście w tym przepisie też można dać tylko taką cebulę lub lekko karmelizowaną 🙂
Zamiast swiezej cebuli chcialabym dodac suszona, prosze napisz jak ja zastosowac, w jakiej ilosci i czy rozwniez dodac listek laurowy ?
Listek laurowy był tylko do podsmażenia cebuli dla aromatu, skoro cebula nie będzie na patelni to bez sensu, proszę z niego zrezygnować 🙂 Hm nie wiem, a chodzi o prażoną cebulę jak tu: https://smakowitychleb.pl/chleb-prazona-cebula-zakwasie/ ?
Myślę, że 4-5 łyżek wystarczy 🙂
Przepyszny chlebek, przypomina mi smak dzieciństwa 🙂 Zrobiłam na zaczynie ze świeżych drożdży. Wyszedł rewelacyjnie :)) Mój najulubieńszy jak narazie 🙂
Super, dzięki za komentarz 🙂
robię kolejny raz, świetny!! dzięki za przepis 😉
Super! Dzięki za komentarz i zachęcam też do spróbowania innych przepisów 🙂
Na ciepło – wyśmienity. Jak doczeka do jutra, ocenię jaki jest po wystygnięciu. Prosty i szybki. Super 🙂
Super, trzymam kciuki, aby jutro też smakował 🙂
Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do zapoznania się z innymi przepisami.
Fantastyczny! Mało pracy a efekt przepyszny.
Super, dziękuję za komentarz!
wyrósł piękny z pani przepisu,jeszcze moi chłopcy chcieli ziarna słonecznika wiec zostały dodane,PIĘKNY JEST,dziękuję za przepis :)pozdrawiam
Super, bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu. Pozdrawiam 🙂
czy można użyć drożdży świeżych i w jakiej proporcji? czy można dodać troche pestek dyni na wierzch chlebka i do samego ciasta także?
Można użyć drożdże, będzie to ok. 10 g drożdży świeżych, wcześniej trzeba przygotować z nich zaczyn.
Wszelkiego rodzaju pestki będą mile widziane, można śmiało eksperymentować i dodawać je w małych ilościach.
czy można zamiast mąki o typie 650 użyć jakieś o niższym typie np. 450 albo 500? co wtedy zmieni się w chlebku?
Mąką o typie 500 będzie ok, ale wypiek będzie lżejszy, bardziej niż ciasto, a nie chleb. Do tego im niższy tym mąki, tym mniejsze właściwości zdrowotne.
Zmieni się też konsystencja ciasta, struktura wypieku.
jak zwykle z pani przepsiu REWELACJA, po wczorajszym nie ma śladu, dzisiaj piekę 2 kolejne… pozdrawiam
Super! Dziękuję za komentarz i pozdrawiam 🙂
Piekę chleb od około 5 lat ale tak pysznego jak ten z cebulką jeszcze nie miałam.Od teraz każdy chleb czy bułki będą z przysmażoną cebulką .RE- WE -LA-CJA !Polecam wszystkim a dla Tosi całuski.
Bardzo cię cieszę, dziękuję za miłe słowa i serdecznie pozdrawiam! 🙂
Czy mogę dodać mąki żytniej lub orkiszowej?
Orkiszową jasną tak, wtedy proporcje bez zmian. Z żytnią w przypadku tego przepisu się to nie uda.
Obłędny zapach unosił się wczoraj w mojej kuchni – tego chlebka 🙂 pyszności!
ach.. zapomniałem pokazać jak wyszedł 😉
http://zapodaj.net/7dce426f0afe9.jpg.html
Bardzo apetyczny! Cieszę się, że przepis na bułeczki i chleb cebulowy tak dobrze się wpasowały w Pana kuchnię 🙂
Pozdrawiam.
Bułeczki cebulowe zrobiły w moim domu furorę.. powrócił smak dzieciństwa :).. tak więc chleb też musiałem zrobić
Jednak uznałem, że trzeba go trochę ożywić i dodałem.. trzy kolory papryki (żółtą, czerwoną i zieloną) pokrojone w kosteczkę i zasmażone z cebulką na oliwie z bazylią.. w efekcie powstał cebulowy chleb o posmaku papryki a do tego prawie kolorowy jak keks (chociaż prawie czyni wielką różnicę) 🙂
Dzięki za przepisy i inspiracje 🙂
Pozdrawiam
Coraz lepsze chleby, coraz lepsze do nich smarowanie. Smalec 100% roślinny to strzał w dziesiątkę. Tylko ta nazwa mi nie pasuje – smalczyk, walczyk
czy maka 750 moze byc, czy lepiej 505 ? innej nie mam 😉
750 będzie ok, może trochę mniej puszysty, ale różnica w strukturze miąższu powinna być niewielka 🙂