Będę zupełnie szczerza, że rzadko kiedy wyciągam z szafy mój automat do pieczenia chleba. Jestem po prostu miłośniczką wypieków z piekarnika, ręcznego zagniatania, a jeśli mikserem, to chociaż własnoręcznego formowania. Rozumiem jednak, że nie każdy musi czuć taką pasję do pieczenia chleba lub nie ma na to czasu.
Dobrym rozwiązaniem takiej sytuacji jest właśnie automat do wypieku chleba. Ma on wady, chleb ma zawsze ten sam kształt, mieszadło zostawia dziurę od spodu, a miąższ nigdy nie będzie idealnie porowaty, raczej jest trochę suchy (niezależnie od tego ile wody damy).
To nie znaczy, że nie da się upiec smakowitego chleba, wręcz przeciwnie, jest to bardzo możliwe. A udało mi się upiec najlepszy do tej pory!
Pszenny, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, serka wiejskiego, szczypiorku i słonecznika. Przypomina trochę zdrowszą wersję chleba tostowego, wychodzą z niego świetne grzanki 🙂
Macie ochotę na więcej przepisów na chleby z automatu? Zapraszam do upieczenia:
chleba cynamonowego z automatu
francuskiego chleba z automatu
dwukolorowego chleba marchewkowego
Chętnie przeczytam, jak smakowały Wasze domowe chleby z automatu:)
Dziękuję za przepisy. Wydają się pyszne więc chętnie wypróbuję. Dam znać jak wyszedł. Pozdrawiam i życzę miłego dnia
Niestety brak przepisów na chleb 1000g….
Proszę zaokrąglić do najbliższej możliwej wartości. Powinno być OK.
Na dziurę po mieszadle jest prosty sposób. Pomiędzy fazą mieszania a fazą pieczenia moja maszyna (MPM) daje 10 sygnałów dźwiękowych. To jest moment na dosypanie składników typu ziarenka itd. Wtedy również mozna wyjąć mieszadło.
Najlepiej zrobić to w chwili zakończenia ostatniego cyklu mieszania. Mamy pewność, że wszystko jest właściwie wymieszane i dziura w gotowym chlebie jest mniejsza.
Dziś zrobiłam pierwszy raz chlebek
Wyszedł wydaję mi przepis ok
Użyłam mąki orkiszowej razowej typ 2000
Już kupiłam inną mąkę orkiszową pełnoziarnista
Spróbuję tej użyć
Ale ogólnie mi wyszedł
Rodzina chwali
Tylko nie wiem bo on był taki lekko wilgotny nie suchy dodałam łyżkę oliwy z oliwek
Teraz będzie już tylko lepiej. Chleb ma prawo być lekko wilgotny. Jeśli nie jest gliniasty, to jest ok 🙂
Do bani są te wasze porady. Skoro ktoś podje przepis a nie wychodzi to albo ten przepis wymyśla na poczekaniu albo sam piec nie potrafi i przyciąga tylko na bloga.
Adamie, może napisz z czym masz problem, spróbuję w miarę możliwości jakoś pomóc. Chleby z naszych przepisów goszczą na stołach tysięcy osób, otrzymujemy wiele pozytywnych opinii. Myślę, że przepisy nie są takie złe.
Pozdrawiam 🙂
Tosiu, czy chlebek uda się jeżeli użyje mąki pełnoziarnistej orkiszowej typ 1850? Taką akurat mam. W przepisie nie jest podany typ mąki pełnoziarnistej. Z góry dziękuję za odpowiedź. Strona super!
Wypadalo by poprawic przepis. I nazwac inaczej.
Dla mnie nieprzydatne i wprowadza w blad. Tak przy okazji. Za duzo wody i drozdzy. Wody polowa masy maki a drozdzy suchych ok 2g na taka ilosc maki jak w przepisie. W przepisie z serkiem jeszcze mniej wody bo w serku jest woda. Zeby pieczywo bylo jadalne nalezy dawac najmniej ile jest mozliwe drozdzy. A zeby wyroslo korzystac z dluzszego programu w ktorym czas na wyrosniecie jest dluzszy. To nie sztuka nawalic duzo drodzy i sie chwalic jak uroslo jak w
smak bedzie paskudny, albo sie bedzie odbijalo albo sie bedzie puszczalo baki.
A ja uważam, że to żadna sztuka wrzucić kilka składników do automatu i potem wypisywać w komentarzach swoje teorie na ten temat. Proponuję upiec kilka solidnych bochenków na własnoręcznie wyhodowanym zakwasie, wtedy podyskutujemy na temat sztuki pieczenia domowego chleba 🙂
Zdaje sobie sprawe ze na kazdym portalu jest ktos kto sie uwaza za guru i nikt nie ma prawa mu zwrocic uwagi. Bo zaraz twierdzi ze kto nie jest z nim jest przeciwko niemu. Wczesniej napisalem ze nazwanie tego co proponujesz upiec jest przegieciem bo nie jest to chleb wiejski. Przepis jest skopany bo wielu osobom chleb nie wyszedl. Jest skopany bo w przepisie jest za duzo wody i za duzo drozdzy. Jesli sama wymyslilas przepis z drozdzami piekarniczymi to po co chcesz udowodnic swoja fachowosc piszac o zakwasie? Przepis jest skopany a prawdziwa cnota krytyk sie nie boi.
Nie twierdzę, że przepis jest idealny, rzadko piekę w automacie, bo zajmuję się wypiekami na drożdżach i zakwasie z piekarnika. Na blogu jest takich kilkaset, z automatu tylko kilka, to o czymś świadczy. A z komentarzy wynika, że to Pan się uważa za wielkiego guru i widzi Pan tylko jedną rację i jedną zasadę dotyczącą wypieku chleba. Pozdrawiam 🙂
Myślę że Pan Zenek jest przemądrzałym prostakiem , plagą internetową … Chleb wychodzi pyszny i chyba tylko tak słaby kucharz jak ów Pan nie może sobie z nim poradzić…
Kolejna nieprzydatna strona. Chce przepis na zwykly chleb wiejski w jakis ekspert daje przepis ze slonecznikiem, serkiem itp.
Nieprzydatna dla kogo i kto ustalił co to znaczy chleb wiejski? Na blogu jest kilkaset przepisów, każdy znajdzie tutaj coś dla siebie, jeśli będzie chciał wyszukać 🙂
To był moj pierwszy chleb z automatu. Zrobilam sobie prezent i kupilam automat i przyznam, ze balam sie, ze sobie nie poradze, jestem troche beztalenciem technicznym 😀 ale chyba nie moze byc zle bo chleb wyszedl pyszny! 🙂 Pozdrawiam!
Chlebek udał się, wyszedł przepyszny, polecam wszystkim. Trochę spanikowałam bo ciut opadł ale w smaku i strukturze jest świetny. Nieskromnie powiem , że wyszedł ładniejszy niż u Tosi, ma większe dziurki (mam nadzieję, że się nie obrazisz;) najlepszy chleb pełnoziarnisty jaki jadłam ale jedno dodałam od siebie i polecam wszystkim, którzy mają zamiar upiec ten chlebek mianowicie dodać 2 łyżki oleju i 1 łyżeczkę cukru, serdecznie pozdrawiam:) oceniam na 5.
Niestety mój też opadł 🙁 mimo wszystkich proporcji podanych w przepisie , serek wiejski był z Piątnicy bez wody, drożdże świeże ok.12 g. a program podstawowy czyli basic. Nie wiem gdzie leży przyczyna 🙁
Z drożdży świeżych trzeba jeszcze przygotowywać zaczyn, dlatego do automatu polecane są suszone. Musiałabym powtórzyć ten przepis, aby sprawdzić gdzie błąd, ale patrząc po proporcjach wydaje się być wszystko ok.
Witam:) właśnie piekę chlebek wiejski ale mam pytanie, wielu osobom on nie wychodzi , może przyczyna tkwi w tym, że w tym przepisie nie ma ani cukru ani oleju ?(gdzie przeważnie te 2 składniki są niezbędne przy wypiekach chleba z automatu).
p.s. dzięki za odpowiedź odnośnie chleba marchewkowego
Dam znać jak mi wyszedł, pozdrawiam 🙂
Dzień dobry,
Cukier nie ma nic do rzeczy, jest tylko do smaku, olej sprawia, że ciasto staje się delikatniejsze, ale jak jest w nim serek wiejski to już załatwię tę sprawę. Problemem z tym wypiekiem jest jedynie odsączenia serka na sicie, ale większości ten przepis wychodzi, więc trzymam kciuki i za Panią 🙂
Dziękuję bardzo za podpowiedzi 🙂 Używałam suszonych drożdży. Spróbowałam upiec jeszcze raz, dając drożdże innej firmy i chlebek wyszedł lepszy. Rzeczywiście muszę chyba odcedzać serek, bo chleb wychodzi dość mokry, nie taki, jak u Pani na zdjęciu.
Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam 🙂
Dzień dobry 🙂
Skusiłam się, aby upiec ten chlebek. Dałam wszystkie składniki w takich proporcjach, jak Pani napisała, piekłam na pierwszym programie (3 godziny). Chleb podczas pieczenia był prawie pod pokrywę automatu, jednak później, jeszcze przed zakończeniem pieczenia upadł o połowę i oczywiście wyszła klucha 🙁 Czy domyśla się Pani co mogło być przyczyną takiej sytuacji? Czy mogłaby Pani dokładniej okreslic ilość drożdży, np. w gramach? Z góry bardzo dziękuję za wszelkie wskazówki 🙂 Pozdrawiam
Dzień dobry 🙂
Z tego co Pani opowiada to są raczej właśnie przypadki jak daje się za dużo drożdży.
A to były świeże drożdże, czy suszone?
to będzie ok. 5-6 g suszonych drożdży instant.
Inne co mi przychodzi do głowy to konsystencja serka wiejskiego, wbrew pozorom można kupić różne, może u Pani był bardziej wodnisty i w cieście było za dużo płynu? Głównie te dwie sprawy mogą wpłynąć na taki efekt 🙁
Pozdrawiam.
Witam , mam pytanko, pieke chleb codziennie wiec rzecz jasna ze z automatu , chleb wyrasta pieknie prawie ponad forme ale kiedy zaczyna sie pieczenie automatycznie opada prawie o polowe . Nie ma znaczenia jaka maka , czy biala czy ciemna i tak opada , jaka moze byc tego przyczyna ? dziekuje
Dzień dobry,
Moim zdaniem to może sugerować o dodawaniu zbyt dużej ilości drożdży. Używa Pani suszonych czy świeżych, ile mniej więcej dodaje?
Pani Tosiu , przepraszam za przerwe .Uzywam drozdzy suszonych bo do swiezych nie mam dostepu dokladnie 7 g bo takie mam gotowe paczuszki . Myslalam ze przyczyna tkwi w mace , w Anglii maka pszenna do chleba jest poprostu jedna .
Wykorzystuje zawsze Pani przepis -„prosty chleb z automatu ” chleb jest smaczny ale malenki .Dziekuje
Jasna jest z pszenicy sąsiada ? bez dodatków.
Bardzo dziękuję za porady i podpowiedzi ?
To raczej proporcje bez zmian 🙂
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Wypróbuję ten przepis może nawet jeszcze dziś. A czy rodzaj mąki pszennej ma znaczenie? Bo mam taką z młyna ale nie mam pojęcia jakiego jest typu.
I ostatnie pytanie, masz jeszcze jakieś fajne przepisy na automat? Choć zgadzam się z opinią o chlebach z piekarnika to jednak czas, czystość i prostota pieczenia w automacie w moim przypadku jest bezcenna ?
Tak, rodzaj mąki ma znaczenie, bo od tego zależy ilość dodawanego płynu. Im wyższy typ mąki, czyli mąka grubsza, tym więcej potrzeba wody, dlatego to istotne. A czy Pani mąką jest ciemna jak pełnoziarnista, ma otręby, czy jest raczej jasna? 🙂
Przepisów na chleby z automatu jest mało https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleby-z-maszyny/ , ale klasyczne drożdżowe chleby https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleby-pieczone-na-drozdzach-spozywczych/ z tego działu można również próbować piec w automacie. Wystarczy w odpowiedniej kolejności umieszczać składniki (generalnie od mokrych do suchych) oraz dobrze dobierać program wypiekania.
Pozdrawiam 🙂
Bardzo fajny przepis. Chciałam podpytac czy to musi być serek wiejski czy też mogę użyć zwykłego twarożku który wyprodukowano na wsi ?
Ciesze się, że się podoba 🙂 Może być twaróg, tylko trzeba wtedy dodać jakieś 20 ml wody więcej 🙂
Witam Ponieważ dopiero kupiłam wypiekacz do chleba mam pytanka – czy można używać „zwykłych” przepisów na chleb do wypieków w automacie?, jeśli w przepisie nie jest podana waga wypieku to skąd mam wiedzieć jaką ustawić w automacie?
Dzień dobry,
Tak można przepisy na klasyczne chleby z tego działu https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleby-pieczone-na-drozdzach-spozywczych/ modyfikować, aby upiec je w automacie, trzeba jednak w odpowiedniej kolejności umieszczać składniki. W skrócie najpierw mokre, potem suche.
Jeśli chodzi o wagę wypieku, można to orientacyjnie obliczyć samemu, skoro w cieście jest np. 450 g mąki i 250 ml wody to będzie on ważył ok. 700 g.
Witam po chałce ktora wyszła rewelacyjnie zgodnie z poleceniem przyszedł czas na chleb wiejski i tu rozczarowanie . Wyszedł zapadnięty i na dodatek zakalec . Nie wiem czy czasem 350 wody to nie za dużo ? Maka pszenna typ 650 z biedronki serek wiejski pilos lidl nie wiem czy miał być ocedzony czy tak wlany . Jedyna zmiana to zamiast mąki pszennej pełno ziarnistej mąka źytnia typ 2000 z tym.ze trochę mniej ok 150 a wię ej pszennej 650 tak że ogółem się zgadzala waga . Prosze o info na pani oko wczym problem . Jak to wina maki to jaka pszenna gruboziarnistą kupić . Prosze o pomoc .
Dzień dobry,
To jest odpowiednia ilość wody na taką ilość mąki, aby uzyskać delikatny i lekki chleb, a nie zbity gniot. Serka wiejskiego nie odcedzamy, ale popełnił Pan podstawowy błąd – mąka żytnia razowa nie nadaje się do wypieków drożdżowych, jedynie na zakwasie. Przez to ciasto nie wyrosło i się zapadło, do tego każda mąka zachowuje się inaczej i potrzebuje innej ilości wody, więc to nie wina przepisu, a kombinowania.
Pozdrawiam.
🙂 🙂
Nie dodałam, że oczywiście najlepszy na zakwasie z piekarnika. Pani Tosiu- ściskam serdecznie.
Cieszę się, że się w tej sprawie zgadzamy 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Ja obecnie piekę sporo- przynajmniej 3x w tygodniu i robiłam już chleby na drożdżach i na zakwasie zarówno z piekarnika jak i automatu. Nieskromnie dodam, że wszystkie mi wychodzą dobrze, bez zakalca. Jednak uważam tak jak wszyscy, ktòrzy mojego pieczywa pròbowali, że chleb na zakwasie NAJLEPSZY. Panie Adrianie- radzę spròbowaċ i się nie złościć. Pozdrawiam!
Panie Zbyszku, wejdź Pan na bloga kiszenie kapusty/ubijanie przez deptanie/.com – tam Pan będzie mógł
podziwiać stopy. ……../ co prawda, to prawda – ładne dłonie/
Ryszard
Powiem tak, dostałem w prezencie automat do pieczenia chleba (sam bez pudełka miarki i instrukcji) stał sobie a ja szukałem do niego tej nieszczęsnej instrukcji! Minął rok byłem w piwnicy i „odkryłem” ten przyrząd i postanowiłem jemu i sobie dać szansę, jak do trzech razy nie uda mi się upiec w tym smacznego chleba wystawiam go pod śmietnik! Na relację jak to wypadło zapraszam na mojego bloga!
http://zbyszekgada.blogspot.com
Pani Tosiu a Pani chcę powiedzieć że ma Pani piękną i smukłą dłoń, pozdrawiam Zbyszek.
Dopiero będę kupował wypiekacz do chleba. Myślę już nawet o konkretnym modelu. Pani przepisy wyglądają ciekawie. Na pewno wypróbuję część z nich.
Pozdrawiam
Nie zgadzam się ze stwierdzeniem, źe wypieki z automatu są monotonne i nie mają ładnej struktury. Widocznie albo Pani wiedza na temat pieczenia w automacie jest bardzo mała albo używa Pani do wypieku najgorszego badziewia dostępnego na rynku, a o takie nie trudno. Najnowocześniejsze automaty piękną chleby z najróżniejszych mąk, jak źytnia, orkiszona, ryżowa, bezglutenowa itp, robią dżem, kompoty, piękną ciasta, niektóre z dostępnych robią zakwas i piękną rewelacyjne chleby na zakwasie . Można się czepiać kształtu, owszem nie każdemu to odpowiada, tu się zgadzam. Ale denerwuje mnie Pani ciągłe aluzje w co 2 wstępie do przepisów, jaki piekarnik wspaniały, a automat be. Jak każde urządzenie w którym wchodzi w grę temperatura, trzeba wyczuć. Z piekarnika też wychodzą zakalce i niesmaczne chleby. Po prostu trzeba umieć upiec chleb, a z automatu jest to po prostu łatwiejsze. Fajne są przepisy na tej stronie i gratuluję wytrwałości w redagowanie tego bloga, ale jeśli zamieszcza Pani przepisy na chleby z automatu to proszę ludzi zachęcać do pieczenia a nie odwrotnie. Albo po prostu dać sobie spokój z zamieszczeniem takich przepisów. Tak chyba będzie lepiej. Niech ktoś bardziej doświadczony się tym zajmie. Pozdrawiam, Adrian
Ma Pan prawo być poirytowany moją opinią, ale na tym polega blog, że jego autor jest z czytelnikami szczery. Z automatu upiekłam już nie jeden smakowity chleb, jednak w porównaniu z tymi na zakwasie, zawsze będą poziom niższe pod każdym względem. Nie wynika to z mojego braku wiedzy dotyczącego obsługi tej maszyny, raczej z tego, że korzystając z własnych rąk i pieca da się to zrobić lepiej. I powie to Panu każdy, kto wypiekał zarówno w automacie, jak i w piekarniku. Może to zatem Panu brakuje doświadczenia z wypiekaniu niesamowitych i ręcznie zagniatanych chlebów, aby zrozumieć co Pan traci? Polecam kiedyś upiec np. Tartine Bread: https://smakowitychleb.pl/tartine-bread-o-wyjatkowej-metodzie-przygotowywania-chleba/
Nie uważam też, abym zniechęcała ludzi do wypieku z automatu, na co dzień poświęcam tyle energii, aby zarazić innych miłością do pieczenia chleba, że szczera opinia na temat jednej z tych dziedzin to jeszcze nie zbrodnia. A wspominam o tym we wstępie do przepisów, bo nie każdy czyta wszystkie notki.
Być może za jakiś czas na Smakowitym chlebie będzie możliwość dodawania swoich przepisów, wtedy miłośnicy automatu będą mieli szansę dzielić się między sobą recepturami.
Pozdrawiam.
Byłem tu parę razy, ale się nie zagłębiałem w treści. Wypiekam chleb już 6 lat. Przerobiłem dwie maszyny czytaj(zepsułem lub wykończyłem) wszystkie przepisy chleba z instrukcji wypiekłem. Było też kilkanaście
do wyrzucenia. Zakwas ma też 6 lat.Jak są święta, lub mam ochotę na inną formę chleba to piekę w piekarniku. Ale wyrabiam w maszynie. od jakiegoś roku mam przepis, który mi pasuje i piekę ten sam.
Wyrabiałem ręcznie jak miałem zepsutą. Po co wywarzać drzwi jak są otwarte. Techniki nie ominiemy.
Więc zachęcam do maszyny (dwa mieszadła w formie i musi się udać. Przepisy fajne na str. Spróbuję kilka zawłaszczyć i zobaczyć co będzie. Nie omieszkam napisać co wyszło. Lesio