Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy serek wiejski, zakwas i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem 5 minut.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2. Zostawiamy je w misie pod przykryciem na 2 godziny.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
3. Formujemy podłużny bochenek na blacie oprószonym mąką. Wykładamy wiklinowy koszyk ściereczką lub posypujemy go mąką. Przekładamy do środka uformowany bochenek złączeniem ku górze i przykrywamy na 2 godziny.
pieczenie
37 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni z termoobiegiem. Ścianki spryskujemy wodą. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę. Wkładamy do piekarnika na 10 minut. Następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i temperaturę 200 stopni, chleb pieczemy jeszcze 27 minut. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej