Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

mieszanie składników
mieszanie składników
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywny zakwas, sól. Wlewamy powoli letnią wodę i krótko mieszamy składniki do dokładnego połączenia.
wyrastanie
wyrastanie
2. Formę keksówkę (11x24cm) wykładamy pergaminem lub smarujemy olejem/masłem i posypujemy płatkami owsianymi. Ręce zwilżamy wodą i przekładamy ciasto do formy, wyrównując wierzch. Przykrywamy ściereczką i wstawiamy w ciepłym miejscu na 5 godzin.
pieczenie
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch wyrośniętego chleba skrapiamy zimną wodą i posypujemy płatkami owsianymi (ten etap można pominąć). Wkładamy do rozgrzanego pieca i pieczemy 20 minut. Zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut.
Smakowita
Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 5 z 12 ocen
Czas całkowity: 5 godz 40 min
Czas wyrastania: 5 godz
Czas wypieku: 40 min