Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, żółtko jajka, żurawinę i sól. Wlewamy powoli letnią wodę i mieszamy składniki jedynie do połączenia. Białko jajka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy ją do ciasta i jeszcze raz mieszamy.
wyrastanie
wyrastanie
2. Formę keksówkę (10x24 cm) wykładamy pergaminem lub smarujemy tłuszczem (np. olejem) i posypujemy mąką lub otrębami. Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy ciasto do formy, wyrównujemy wierzch. Przykrywamy na 4,5 h.
pieczenie
pieczenie
3. Po tym czasie wkładamy formę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy chleb 40 minut w 200 stopniach. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 5 godz 30 min
Czas wyrastania: 4 godz 50 min
Czas wypieku: 40 min