Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki i zagnieć w jednolitą masę.
wyrastanie
wyrastanie
2. Umieść ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia foremce o długości 20 cm. Przykryj foremkę materiałową szmatką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na noc (co najmniej 8 godzin).
pieczenie
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 35-40 minut, aż zbrązowieje z góry. Wyjmij ciasto z foremki i papieru i ostudź na wyciągniętej z piekarnika kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 8 godz 40 min
Czas wyrastania: 8 godz
Czas wypieku: 40 min