Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, sezam, sól. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem, aż osiągnie elastyczną kulę.
wyrastanie
150 min
wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 2,5 h.
formowanie
2 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy okrągły bochenek, który z wierzchu posypujemy sezamem.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
4. Ciasto przekładamy do wiklinowego koszyka (posypanego sezamem i oprószonego mąką) złączeniem ku górze. Zostawiamy pod przykryciem na 2 h.
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem. Ciasto można dodatkowo naciąć według fantazji. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy metodą góra-dół przez 10 minut. następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy chleb 30 minut. Upieczony bochenek studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej