Przepis

mieszanie składników
4 min
mieszanie składników
1. Do misy wsypujemy mąkę pszenną oraz mąkę żytnią, dodajemy aktywny zakwas żytni, sól. Wlewamy powoli letnią wodę i krótko mieszamy składniki do dokładnego połączenia.
wyrastanie
300 min
wyrastanie
2. Formę keksówkę (11 x 31,5 cm) wykładamy pergaminem lub smarujemy dowolnym tłuszczem i posypujemy płatkami owsianymi. Ręce zwilżamy wodą i przekładamy ciasto do formy, wyrównując wierzch. Przykrywamy ściereczką i wstawiamy w ciepłym miejscu na 5 godzin.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Wierzch wyrośniętego chleba skrapiamy zimną wodą i posypujemy płatkami owsianymi (ten etap można pominąć). Wkładamy do rozgrzanego pieca i pieczemy przez 20 minut. Zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy jeszcze przez 20 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej