Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie
1. Mąki mieszamy z zakwasem, oregano i solą. Wlewamy letnią wodę i krótko mieszamy ciasto do dokładnego połączenia składników.
wyrastanie
270 min
wyrastanie
2. Formę keksówkę smarujemy masłem lub oliwą i posypujemy bułką tartą lub wykładamy pergaminem. Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy ciasto do formy, wierzch wyrównujemy. Ciasto przykrywamy na 5 godzin, stawiamy w ciepłym miejscu
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Wyrośnięte ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez kolejne 20 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej