Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąki mieszamy ze sobą w misie, dodajemy sól oraz cukier. Robimy wgłębienie i dodajemy aktywny zakwas. Letnią wodę zaczynamy wlewać powoli i mieszać łyżką lub ręką składniki ciasta. W między czasie wrzucamy obrane z pestek śliwki (u mnie pokrojone w ćwiartki) i dalej mieszamy. Po ok. minucie składniki powinny być już połączone.
wyrastanie
wyrastanie
2. Formę keksówkę (wymiary 12x22cm) smarujemy oliwą i obsypujemy otrębami lub wykładamy papierem do pieczenia. Zwilżamy wodą dłonie i przekładamy ciasto, wyrównując jego wierzch ręką. Ciasto przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce na 4-4,5 h.
pieczenie
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy przez 20 minut, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 5 godz 15 min
Czas wyrastania: 4 godz 30 min
Czas wypieku: 45 min