Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie
1. Mąki mieszamy ze sobą w misie, dodajemy sól oraz cukier. Robimy wgłębienie i dodajemy aktywny zakwas. Letnią wodę zaczynamy wlewać powoli i mieszać łyżką lub ręką składniki ciasta. W między czasie wrzucamy obrane z pestek śliwki (u mnie pokrojone w ćwiartki) i dalej mieszamy. Po ok. minucie składniki powinny być już połączone.
wyrastanie
270 min
wyrastanie
2. Formę keksówkę (wymiary 12x22cm) smarujemy oliwą i obsypujemy otrębami lub wykładamy papierem do pieczenia. Zwilżamy wodą dłonie i przekładamy ciasto, wyrównując jego wierzch ręką. Ciasto przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce na 4-4,5 h.
pieczenie
45 min
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy przez 20 minut, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej