Przepis

wyrabianie
2 min
wyrabianie
1.W misce połącz zakwas z wszystkimi rodzajami mąki. Wymieszaj. Dodaj ziarna słonecznika i śliwki i znowu wymieszaj. W 200 ml ciepłej wody rozpuść sól. Powoli dolewaj sól do miski i zacznij zagniatać ciasto. Gdy stanie się jednolite powinno mieć konsystencję lekko przylepiającą się do rąk (nie bardzo!)
wyrastanie
480 min
wyrastanie
2.Formę o długości 20 cm wysmaruj tłuszczem w środku. Wsyp do niej trochę otrębów/bułki tartej i przekręć formę w każdą stroną tak, aby otręby/bułka przykleiły się do tłuszczu z każdej strony. Nadwyżkę wysyp (możesz też użyć mąki z pełnego przemiału, ważne, żeby sprawiła, że chleb nie przyklei się do formy) Wsadź ciasto do formy i lekko uklep.Nastaw piekarnik na 50 stopni i jak się rozgrzeje, wyłącz i wsadź do środka formę z ciastem. Przykryj materiałową ściereczką i pozostaw w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami przez ok. 8 godzin (może być kilka godzin więcej).
pieczenie
35 min
pieczenie
3.Ciasto powinno znacznie urosnąć. Nastaw piekarnik na 210 stopni. Gdy się rozgrzeje, wsadź formę z ciastem i piecz przez 35 minut. Pokrój po ostudzeniu.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej