Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Ciasto powinno mieć dość elastyczną konsystencję i odchodzić od rąk. Zagniataj kilka minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Pozostaw ciasto w misce, przykryj ją materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i uformuj z ciasta rulon. Rulon pokrój na 4 równe części i z każdej uformuj okrągłą bułeczkę. Bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 30 minut.
pieczenie
pieczenie
4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Po upływie czasu wyrastania wstaw bułki do piekarnika i piecz ok. 15 aż lekko zbrązowieją. Wyjmij z piekarnika i daj im ostygnąć.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 45 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 15 min