Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj ze sobą w misce składniki na zaczyn. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6 godzin. Ugotuj obrane ze skórki bataty w osolonej wodzie aż zmiękną. Odcedź bataty i rozgnieć je, aby stworzyć puree. Wystudź.
wyrabianie
wyrabianie
2. Po upływie tego czasu dodaj do zaczynu wszystkie składniki na ciasto właściwe i zagnieć ciasto rękami, aby uzyskać jednolitą masę. Ciasto powinno mieć lepką konsystencję.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
3. Odstaw ciasto w misce w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny. W tym czasie zagniataj ciasto co godzinę. Ostatni raz lekko zagnieć po 3 godzinach.
pieczenie
pieczenie
4. Wyłóż 30-centymetrową foremkę papierem do pieczenia. Przelej ciasto do foremki, posyp mąką i uklep w foremce. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw foremkę z ciastem do piekarnika i piecz ok. 35 minut. Wyjmij ciasto z formy i z papieru i ostudź na wyjętej z piekarnika kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 9 godz 35 min
Czas wyrastania: 9 godz
Czas wypieku: 35 min