Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki zagnieć elastyczne, odchodzące od ręki ciasto.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Zagniataj kilka minut w misce, a następnie przykryj miskę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
formowanie
3 min
formowanie
3. Przed upływem wyrastania ciasta rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Ciasto wyjmij na oprószony mąką blat i uformuj z niego rulon. Rulon pokrój na 6 równych części i z każdej z nich uformuj rękami, rozciągając ciasto, nieregularne placuszki.
pieczenie
10 min
pieczenie
4. Ułóż placuszki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wstaw do piekarnika na ok. 7 minut, aż lekko zbrązowieją. Spożywaj jeszcze ciepłe.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej